Cikkajánló – 2014. augusztus 19.

1.     SZAKSZERVEZETEK, A MUNKA VILÁGA

Cégek tucatjai vinnék a megszűnő Nokia-gyár dolgozóit

http://hvg.hu/kkv/20140819_Cegek_tucatjai_vinnek_a_megszuno_Nokiagy#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=vallalkozas_hirkereso

Több mint ötven vállalat jelentkezett arra az állásbörzére, amelyet a helyi szakszervezet szervez szeptember második hetére. A gyár 1829 dolgozóját három lépcsőben építik le.

Sokan vágynak a távmunkára, de félnek is tőle

http://www.profession.hu/cikk_allaskereses/20140818/sokan-vagynak-a-tavmunkara-de-felnek-is-tole/4528

Szívesen dolgoznánk köntösben, de félünk az elszigeteltségtől – derül ki egy friss távmunka-kutatásból. A munkaadók nagy része nem mert eddig távmunkában gondolkozni, aki mégis megtette, jó tapasztalatokról számol be, miközben munkavállalói oldalról egyre nagyobb az igény az irodán kívüli munkavégzésre – derül ki a Profession.hu által végzett kutatásból.

Kapcsolódó cikkek: http://mno.hu/gazdasag/tavmunka-sokak-vagya-kevesek-orome-1243051

http://privatbankar.hu/karrier/ha-ilyen-jo-a-tavmunka-akkor-megis-miert-felunk-tole-271828

http://computerworld.hu/computerworld/az-elszigeteltseg-a-tavmunka-akadalya.html

http://nol.hu/tud-tech/tavmunkanal-is-hatranyban-vannak-a-nok-1480937

Beperli az igazgatót a szakszervezeti vezető

http://www.pecsistop.hu/regio/beperli-az-igazgatot-a-szakszervezeti-vezeto/1257841/

Hofekker Ferenc feljelenti Árki Sándort, a Tüke Busz vezérigazgatóját a napokban megjelent közleménye miatt, egyebek mellett rágalmazásért és becsületsértésért. Nagyon úgy tűnik, hogy elkezdődött a kampány.

7 jel arra, hogy ön munkamániás

http://hvg.hu/gazdasag/20140818_7_jel_hogy_tul_kemenyen_dolgozik#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_8_18

Sok munkavállaló büszkén hirdeti, hogy milyen sokat dolgozik, és azt is előnynek tartják, hogy munkamániásak. Egy friss tanulmány szerint ugyanakkor a munkamánia túlságosan elvonja az illető figyelmét minden egyébről, ami nem a munka, a folyamat pedig az ember egészségére is hatással van.

Népvándorlás a megélhetésért

http://www.piacesprofit.hu/tarsadalom/nepvandorlas-a-megelhetesert/

Hetente emberek százai vándorolnak az ország egyik feléből a másikba, hogy állásuk legyen. Az ok egyszerű: míg keleten egyre kevesebb a munka, nyugaton fellendült az ipar, aminek munkaerőre van szüksége.

Jogeset: közalkalmazott nyugdíja és a jubileumi jutalom

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/jogeset-kozalkalmazott-nyugdija-es-a-jubileumi-jutalom

Amikor a 40 év szolgálati idővel igénybe vehető öregségi teljes nyugdíj feltételével rendelkező közalkalmazott nő a jogviszonyának megszüntetését kéri, kérelme nem keletkeztet felmentési kötelezettséget a munkáltató számára, a Kjt. 30. § (1) bekezdés f) pontja szerinti felmentési ok a munkáltató számára csupán lehetőség. A kedvezményes jubileumi jutalomra jogosultság feltétele – a legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal való rendelkezés mellett – az, hogy a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszony megszűnése napján nyugdíjasnak minősüljön.

Plusz kétszázmilliárd az állattartóknak

http://www.elelmiszer.hu/cikk/plusz_ketszazmilliard_az_allattartoknak

Akár 70 ezerrel is több ember dolgozhat a következő években a mezőgazdaságban, miután a kormány 2020-ig több mint 200 milliárd forint többlettámogatást nyújt az állattartóknak.

Orvosszakmák elfogyóban

http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/orvosszakmak-elfogyoban-433508

Jóllehet hazánkra egyelőre nem jelentenek veszélyt a legújabb járványos betegségek, a globális felmelegedéssel járó és a szaporodó kórházi fertőzések miatt sem jó ómen, hogy egyre kevesebb infektológus dolgozik az országban. A fertőző gyógyászat mellett még 18 szakterület számít hiányszakmának, amelyek vagy nem vonzók már a fiatalok számára, vagy művelői nagy arányban távoznak külföldre.

2.     KÖZÉLET

Újabb átszervezés: kormányhivatalok irányítják majd a kórházakat

http://nol.hu/belfold/kiuritik-az-allamtitkarsagot-1480783

Könnyen megeshet, hogy az egészségügyet működtető mamutintézmény, a GYEMSZI a jövőben a kormányhivatalok alá tartozik majd. De akkor mi marad vajon az egészségügyért felelős államtitkárnál, és javítana-e az elképzelés az egészségügy helyzetén?

Átverik a közszolgákat

http://nol.hu/belfold/atverik-a-kozszolgakat-1480843

Még vagyonosodási vizsgálatra is számíthatnak, akik visszakérnék a tőlük levont 98 százalékos különadót. A kormányzati ígéretek ellenére most is csak hosszabb jogi procedúrával jár vissza a pénz. Pár napon belül az a határidő is lejár, amíg ezt meg lehet indítani.

Túl sok a képzés, de a diploma megéri

http://nepszava.hu/cikk/1030704-tul-sok-a-kepzes-de-a-diploma-megeri

Több “nem túl szerencsés” intézkedésnek, köztük az állami keretszámok csökkentésének is köszönhető a közelmúltban kinevezett felsőoktatási államtitkár szerint, hogy 2013-ig csökkent a felvett hallgatók száma. Palkovics László kijelentette, a kormány nem akarja csökkenteni a hallgatói létszámot, de szűkíteni kívánják a képzési kínálatot. Felülvizsgálnák a hallgatói önkormányzatok jogosultságait is.

Ötezer tanfelügyelő vizslatja a tanárokat

http://nepszava.hu/cikk/1030700-otezer-tanfelugyelo-vizslatja-a-tanarokat

Legalább ötezer tanfelügyelőt képeznek ki az év végéig ahhoz, hogy a jövő évben 18 ezer pedagógus minősítését, az ehhez kapcsolódó tanfelügyeleti ellenőrzést, valamint a további 12 ezer tervezett tanfelügyeleti ellenőrzést végrehajtsák – közölte a Világgazdasággal a köznevelési államtitkárság. A lap szerint az Oktatási Hivatal (OH) által meghirdetett tanfelügyeleti és a pedagógusminősítési szakértői képzésekre csaknem 7000-en jelentkeztek januárban. A képzést 3,7 milliárd forintos uniós keretből finanszírozzák.

A Magyar Honvédségnek a legjobbak kellenek

http://nepszava.hu/cikk/1030719-a-magyar-honvedsegnek-a-legjobbak-kellenek

Idén 119-en tesznek honvédtiszti esküt augusztus 20-án a felújított Kossuth téren. Harmaduk jeles, illetve kiemelkedő eredménnyel végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) – mondta Benkő Tibor az MTI-nek adott interjújában. A honvédvezérkar főnöke arról is szólt, hogy a Magyar Honvédségen belüli “farkastörvények” szerint csak a legjobbak maradnak a katonai pályán.

Drámai ütemben nő idehaza a szegénység

http://nepszava.hu/cikk/1030701-dramai-utemben-no-idehaza-a-szegenyseg

Ötödik éve folyamatosan nő a szegények, illetve a társadalmi kirekesztettség kockázatának kitett emberek száma Magyarországon. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint tavaly már 3,3 millió honfitársunk tartozott a legszegényebbek közé: ők kevesebb mint 65 ezer forintból élnek havonta. 2008 óta félmillió, tavaly óta újabb százezer ember csúszott le ide – ráadásul úgy, hogy az alapul vett mediánbér, ami tavaly még 109 ezer forint volt, csökkent is tavaly óta. A lecsúszottak száma 2011-ben emelkedett először 3 millió fölé, és az Eurostat adatai szerint – amelyekről a napi.hu számolt be – azóta egyre növekszik számuk.

Szombattól hivatalosan is kampány van

http://mno.hu/belfold/szombattol-hivatalosan-is-kampany-van-1243102

Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány, jövő hétfőtől pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselőjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Spórolás a rendőrségen

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/sporolas-a-rendorsegen-1243085

Habár nemrég több mint másfél milliárd forintot zároltak az ORFK költségvetéséből, a hatóság szerint az intézkedés nem érinti a mindennapi működést. Az intézkedés miatt elmaradhat az amortizálódott informatikai eszközök cseréje és egyéb felújítási, karbantartási munkálatok. A kormány egyébként az év végéig kétmilliárd forinttal támogatta az emberek szubjektív biztonságérzetét erősítő akciókat.

Szájer: El kell döntenünk, milyen Európát akarunk

http://mno.hu/belfold/szajer-el-kell-dontenunk-milyen-europat-akarunk-1243067

Az Európai Unió „évtizedes konszenzusos rendszere” békeidőben ugyan meghozta az eredményeit, de válságban nem működik, ezért „el kell döntenünk, milyen Európát akarunk” – hangoztatta hétfőn Sopronban, a Páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián Szájer József.

3.     GAZDASÁG

Régen volt már ilyen magas az államadósság

http://nol.hu/gazdasag/regen-volt-mar-ilyen-magas-az-allamadossag-1480885

A magyar államadósság 25432 milliárd forinton tetőzött június végén, ez a hazai össztermék (GDP) arányában 85,1 százaléknak felel meg. Március végén 24932 milliárdot és 84,4 százalékot mutatott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek hétfőn közölt adatai az előzmények tükrében nem hoztak meglepetést.

Kapcsolódó cikk: http://nepszava.hu/cikk/1030630-mar-85-szazalek-felett-az-allamadossag

http://mno.hu/gazdasag/ngm-csak-ideiglenesen-nott-az-allamadossag-1243035

Ezért drágulhat ősztől a kenyér

http://nol.hu/gazdasag/osztol-dragulhat-a-kenyer-1481075

Miközben a pékszakma az új kenyér ünnepére készül, a háttérben már elindult az egyezkedés arról, hogy ősztől mennyibe is kerül a mindennapi kenyerünk. Ami biztosnak tűnik: a malmok rövidesen legalább tíz százalékkal emelik a liszt árát, de a legolcsóbb kenyerek esetében a költségek növekedése alig érvényesíthető az árban.

A bankok sorra a bírósághoz fordulnak

http://nepszava.hu/cikk/1030695-a-bankok-sorra-a-birosaghoz-fordulnak

A bankok újabb 27 devizahiteles keresete érkezett a Fővárosi Törvényszékre hétfőn, köztük az OTP Bank, az ERSTE Bank, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és az UniCredit Bank beadványa – közölte a törvényszék honlapján.

Kapcsolódó cikk: http://mno.hu/gazdasag/ujabb-kereseteket-nyujtottak-be-a-bankok-1243032

Csepreghy: Megindult az áprilisi fejlesztési számlák uniós kifizetése

http://magyarhirlap.hu/cikk/2956/Csepreghy_Megindult_az_aprilisi_fejlesztesi_szamlak_unios_kifizetese

Az Európai Bizottság megindította az április 15. után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését. A brüsszeli vizsgálat még nem fejeződött be, a jelek szerint az EB rövid időn belül elfogadhatja azt. A várakozások szerint hamarosan aláírható lesz tehát a partnerségi megállapodás.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a