Cikkajánló – 2014. augusztus 18.

 

1.     SZAKSZERVEZETEK, A MUNKA VILÁGA

Nyilatkozatháború lett a munkaügyi vitából

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyilatkozathaboru_lett_a_munkaugyi_vitabol/2394416/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete úgy látja, a két másik érdekképviselet blokkolni akarta a bérekről szóló megállapodást az SZKT-nál. A többiek szerint épp fordítva történt.

 

Tönkretenné a Tüke Buszt?

http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/tuke-busz-ellehetetlenitene-a-ceget-a-szakszervezetis/

Hofekker Ferenc, a cég szakszervezeti vezetője megpróbálta ellehetetleníteni a Tüke Busz Zrt.-t mint közszolgáltatót, veszélyeztetve ezzel Pécs közösségi közlekedését és a buszsofőrök munkáját is – írja lapunknak eljuttatott közleményében Árki Sándor, a vállalat vezérigazgatója.

 

Egymilliárd forint munkahelyteremtésre Csongrád megyében

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/egymilliard-forint-munkahelyteremtesre-csongrad-megyeben

Százhúsz Csongrád megyei cég nyert több mint egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást idén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait segítő pályázatán – közölte Juhász Tünde kormánymegbízott pénteken Szegeden.

Számos kereskedelmi cégnek hiányos a munkaügyi adminisztrációja

http://www.amdala.hu/szamos-kereskedelmi-cegnek-hianyos-a-munkaugyi-adminisztracioja/

Bár a kereskedelmi munkáltatók többsége alkalmaz egyenlőtlen munkaidő-beosztást, ez ma még szinte kizárólag munkaidőkeretben történik. A döntő többség a Kúria döntését követően sem változtatott a vasárnapi pótlék fizetésének gyakorlatán. A kereskedelemben továbbra is leginkább papír alapú munkaidő-nyilvántartást vezetnek, a munkaidő-nyilvántartások vezetésének gyakorlata pedig több tekintetben sem felel meg a munkaügyi ellenőrzések által támasztott követelményeknek.

 

Hogy adható munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/hogy-adhato-munkaltatoi-adomentes-lakascelu-tamogatas

Az Szja-törvény szerint a munkáltató adómentesen akár 5 millió forint lakás célú támogatást is adhat a munkavállalójának. 2014. január 1-jétől a munkáltató már a lakás célra felvett banki hitel visszafizetéséhez is adhat adómentes támogatást – írja az Adó szaklap.

 

A munkavédelem szerepe a cégek életében

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/munkavedelem-szerepe-a-cegek-eleteben/

Bizonyára mindenki találkozott már a munkavédelem vagy munkabiztonság megnevezéssel közvetve vagy közvetlenül. Azonban még mindig sok téves elképzelés él a cégek körében, ezért nem árt kicsit áttekinteni a szabályokat!

 

Orbán nagy álma: mikor fog 5 millió magyar dolgozni?

http://www.mfor.hu/cikkek/Orbanek_nagy_alma__mikor_lesz_nalunk_5_millio_foglalkoztatott_.html

4 évvel ezelőtt 10 év alatt egymillió új munkahelyet “álmodott” Orbán. Most – ha úgy vesszük – még merészebbre vállalkozik: nem 4,7 millió, hanem egyenesen 5 millió foglalkoztatottak szeretne látni.

Nők 40 nyugdíj: így szúrnak ki egyes munkáltatók a dolgozókkal

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_igy_szurnak_ki_egyes_munkalt_65LCJB.aspx#rss

Hogyan lehet figyelembe venni a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő számításánál azt az időszakot, amelyre a munkáltató nem fizette be a dolgozója után a társadalombiztosítási járulékokat, illetve a szochót? – kérdezték olvasóink. Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt. A cikkünkben bemutatott két eset hasonlít egymásra, mégis különböző.

 

Így lehet sikeres az első munkahelyén

http://hvg.hu/gazdasag/20140818_Siker_elso_munkahely#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Magabiztosság, a visszautasítás elfogadása, tenni akarás, szervezettség – ezek azok a pontok, melyeket érdemes betartani az első munkahelyre érkező fiataloknak. A Business Insider összeszedett pár tippet arra vonatkozóan, hogyan is tudnak a huszonévesek első munkahelyükön kitűnni, sikeresek lenni.

 

Adósunk marad a kormány, még nem írják jóvá a tagdíjakat

http://nol.hu/gazdasag/adosunk-marad-a-kormany-1480555

Még mindig nincs egyéni nyugdíjszámla, pedig már rég működnie kellene. A legutolsó határidőt is kitolták, most szeptember végére ígérik a startot, ám a számlán ekkor sem szerepelnek majd a magánpénztárakba befizetett, államosított összegek.

 

2.     KÖZÉLET

 

Munkacsoport készíti elő a közszolgáltatási rendszert

http://hir6.hu/cikk/101111/munkacsoport_kesziti_elo_a_kozszolgaltatasi_rendszert

Munkacsoportot hoz létre a kormány a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére. Az erről szóló kormányhatározat tegnap jelent meg. Egy olyan állami tulajdonú holdingot terveznek létrehozni, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.

Kapcsolódó cikkek: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/igy-folytatjak-a-rezsicsokkentest-433445

http://gondola.hu/cikkek/92413-Munkacsoport_kesziti_elo_a_kozszolgaltatasi_rendszert.html

http://mno.hu/gazdasag/nonprofit-kozszolgaltatasi-rendszer-munkacsoport-alakul-1242642

 

Orbán egyet visszalépett

http://nol.hu/belfold/orban-egyet-visszalepett-1480789

Orbán Viktor, valószínűleg meghallva a saját holdudvarából, a konzervatívok oldaláról érkezett bírálatokat, taktikusan ugyan, de jól érzékelhetően visszalépett valamelyest tusnádfürdői beszédétől – legalábbis ami a liberális demokráciák végletes elutasítását jelenti. Ezen mondataira a legkeményebben az amerikai lapok véleménycikkei reagáltak.

 

Norvég minta, máshol alap

http://nol.hu/belfold/norveg-minta–1480513

Az Ökotárs Alapítványnál érdeklődéssel várják az első őket érintő konkrét, hivatalos határozatot. A Norvég Alap pénzeit Magyarországon a civilek felé elosztó szervezet jogelődjén keresztül már akkor a területen dolgozott, amikor Lázár János 16. születésnapját ünnepelte. Az alapítványnál jártunk.

 

Átverik a közszolgákat

Még vagyonosodási vizsgálatra is számíthatnak, akik visszakérnék a tőlük elvont 98 százalékos különadót. A kormányzati ígértek ellenére most is csak hosszabb jogi procedúrával jár vissza a pénz. Pár napon belül az a határidő is lejár, amíg meg lehet indítani. (Népszabadság, címlap)

 

Önkormányzati választás – Ma megállapítják az ajánlások számát

http://nepszava.hu/cikk/1030617-onkormanyzati-valasztas—ma-megallapitjak-az-ajanlasok-szamat

Ma kell minden jegyzőnek és megyei főjegyzőnek megállapítania az önkormányzati választáson a jelöltek és listák indulásához szükséges ajánlások számát.

Kapcsolódó cikk: http://magyarhirlap.hu/cikk/2937/Szombaton_kezdodik__az_uj_kampany

 

3.     GAZDASÁG

Varga Mihály: A család az első

http://magyarhirlap.hu/cikk/2884/Varga_Mihaly_A_csalad_az_elso

A nemzetgazdasági miniszter szombat délelőtt Budapesten, a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilika kertjében azt mondta, hogy a család a legfontosabb pillére a társadalomnak, megerősítése nemzetgazdasági szempontból is a legfontosabb feladat. A család megerősítését szolgáló kormányintézkedések közül kiemelten fontos volt a családi adókedvezmény, az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatását segítő adókedvezmény, a devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés bevezetése.

Drámai adatok Magyarországról – így terjed a szegénység

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dramai_adatok_magyarorszagrol_igy_terjed_a_szegenyseg.585336.html

A szegénység hazai terjedését jelzik az Eurostat legfrissebb adatai is. Magyarországon – Szlovákiával, Lengyelországgal vagy Csehországgal szemben – tovább nőtt tavaly azoknak az aránya, akik a szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázatának voltak kitéve. Immár honfitársaink egyharmadáról van szó, de legalább vécé- és fürdőszobafronton jobban állunk.

 

Béremelés szükséges az uniós gazdaság beindításához

http://stockportal.hu/index.php/beremeles-szukseges-nemetorszagban-az-unios-gazdasag-beinditasahoz/

Béremelésre és egy sor további lépésre van szükség Németország részéről az Európai Unió gazdaságának beindításához – mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban.

Kapcsolódó cikk: http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nemetorszagtol-var-csodat-andor-433468

 

Csúcsot dönthet az államadósság

http://nol.hu/gazdasag/csucsot-donthet-az-allamadossag-1480775

A Magyar Nemzeti Bank ma teszi közzé, mennyire szállt el az államadósság. Sok meglepetést nem hozhat az adat, ugyanis az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) június végi összegzéséből jó közelítéssel meg lehet becsülni a második negyedév végi bruttó adósságot, melynek GDP-arányos értéke rekordnagyságú, 85,1 százalék lehetett. Ez 0,7 százalékpontos, azaz 525 milliárd forintnak megfelelő emelkedést jelent március végéhez képest.

 

Öt bank már perli is az államot

http://mno.hu/gazdasag/ot-bank-mar-perli-is-az-allamot-1242651

Beérkeztek a bankoktól az első devizahiteles szerződések egyoldalú módosításának tisztességtelenségével kapcsolatos keresetek a Fővárosi Törvényszékre pénteken – közölte a törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a