Cikkajánló – 2014. augusztus 15.

Kiakadt a szakszervezet Vitézyre

http://nol.hu/belfold/kiakadt-a-szakszervezet-viterzyre-1480157

Egyre gyakrabban merül fel a gyanú, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a közpénzeket, a súlyos adóforintokat nem kellő gondossággal, nem eléggé gazdaságosan használja fel, mi több: elherdálja azokat – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet a BKV egyik legnagyobb érdekképviselete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) írt Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának.

Kapcsolódó cikk: http://iho.hu/hir/ujabb-tiltakozo-akciokra-keszul-a-bkv-s-szakszervezet-140814

 

Az LMP hatpontos javaslatot nyújt be a parlamentnek

http://mno.hu/gazdasag/az-lmp-hatpontos-javaslatot-nyujt-be-a-parlamentnek-1242358

Hatpontos határozati javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP a nők foglalkoztatásának javítása érdekében – jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Kapcsolódó cikkek: http://www.hrportal.hu/c/csak-rugalmas-munkahelyeket-tamogatna-az-lmp-20140814.html

http://mandiner.hu/cikk/20140814_a_nok_foglalkoztatasaert_felelos_kormanybiztos_kinevezeset_surgeti_az_lmp

 

Nagy a tülekedés az új állami posztokért

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_a_tulekedes_az_uj_allami_posztokert.585308.html

A 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségére jóval több mint háromszáz pályázat érkezett az oktatásért felelős tárcához – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára a Magyar Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Miért népszerű a határozott idejű munkaszerződés?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/miert-nepszeru-a-hatarozott-ideju-munkaszerzodes

A korábbi gyakorlattal ellentétben az Mt. 2012. július 1-jei hatályba lépése óta egyre gyakrabban kötnek a munkáltatók határozott idejű munkaszerződést, egyben felerősödtek a munkavállalók ilyen irányú igényei is. De vajon mi lehet ennek az oka, milyen szempontok miatt válik egyre „népszerűbbé” a határozott idejű munkaszerződés?

 

Ha tesz érte, így lehet magasabb a nyugdíja

http://www.mfor.hu/cikkek/Ha_tesz_erte__igy_lehet_magasabb_nyugdija.html

A magyar demográfiai folyamatok és a tőkefedezeti láb felszámolása abba az irányba mutatnak, hogy a ma még aktív munkavállalók 15-20 év múlva alacsonyabb reálértékkel bíró nyugdíjat kaphatnak majd. A csodavárás helyett az öngondoskodás segíthet, összefoglaljuk a lehetőségeket.

 

A rendszeren kell változtatni

http://nepszava.hu/cikk/1030381-a-rendszeren-kell-valtoztatni

A magyar egészségügy nagyon alulfinanszírozott, többet kellene fordítani a közkiadásokból erre – mondja Velkey György. A Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház vezetője, aki egyúttal a Fidesz-KDNP fővárosi képviselője is, akár a kormányfővel is vitába száll ebben a kérdésben. Szerinte ugyanis a hatalomnak át kellene értékelni a prioritásait, mert ez politikai hasznot is hajthatna számára, hiszen a társadalmi preferenciában más helyen van az egészségügy, mint az elmúlt évtizedek költségvetéseiben.

 

Orbán: A magyarok igenis akarnak dolgozni

http://mno.hu/belfold/orban-a-magyarok-igenis-akarnak-dolgozni-1242494

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kiemelkedő második negyedéves GDP-adatok végső magyarázata, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes.

 

Mától kell fizetni a reklámadót

http://nepszava.hu/cikk/1030378-matol-kell-fizetni-a-reklamadot

Augusztus 15-étől, vagyis mától már fizetnie kell a reklámadót a hirdetésekből származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után minden médiavállalkozásnak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, és az internetes reklámok közlőinek. Az első adóelőleget a társaságoknak augusztus 20-áig kell bevallaniuk és befizetniük – még azokat is bevallási kötelezettség terheli, akik az 500 millió forintos értékhatár alatt vannak, vagyis adókulcsuk nulla.

 

Maradhat a Marx-szobor a Corvinuson

http://nol.hu/belfold/maradhat-a-marx-szobor-a-corvinuson-1480247

Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) területéről a Marx-szobrot – írta az intézmény közleményében. Hozzátették: “új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe”. A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése “teljes tévút” – áll a közleményben.

 

Pénzzavarra munkabérelőleg? Így kell megfizetni az adókat

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Penzzavarban_segithet_a_munkabereloleg_Kine_8R6F3T.aspx#rss

Átmeneti pénzzavar esetén a magas kamat és egyéb költségek (thm) mellett megszerezhető banki gyorskölcsönök helyett jóval kedvezőbb és akár félmillió forint is lehet a kamatmentes munkabérelőleg. Persze csak annak, akinek van biztos munkahelye, magas a fizetése, és a munkáltatója a később esedékes munkabérek terhére hajlandó is fizetési előleget adni.

 

(Majdnem) tízéves a szabad munkaerő-áramlás

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/publikaciok/majdnem-tizeves-a-szabad-munkaero-aramlas

Az európai mobilitás mérése körüli rengeteg technikai probléma ellenére állítható, hogy az Európai Unión belüli teljes mobilitás mértéke alapvetően alacsonynak tekinthető, és ez nem pusztán a tagállamok közötti, hanem a régiók közötti mobilitásra is igaz, így a migrációból származó megannyi gazdasági haszon kiaknázatlanul marad.

 

Mozgolódás az európai munkaerőpiacon

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/mozgolodas-az-europai-munkaeropiacon-1896

Angliában rekord alacsony a munkanélküliség és szigorítanak a bevándorlók munkavállalásán a németek.

 

A svéd Európa-ügyi miniszter kritizálta Magyarországot

http://magyarhirlap.hu/cikk/2788/A_sved_Europaugyi_miniszter_kritizalta_Magyarorszagot

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak és a magyar embereknek több tisztelet jár még a svéd Európa-ügyi minisztertől is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azután nyilatkozta ezt, hogy 444.hu beszámolója szerint a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere, Birgitta Ohlsson az Aftonbladet című újság vitarovatában bírálta az Orbán-kormány politikáját.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a