Cikkajánló – 2014. augusztus 15.

Kiakadt a szakszervezet Vitézyre

http://nol.hu/belfold/kiakadt-a-szakszervezet-viterzyre-1480157

Egyre gyakrabban merül fel a gyanú, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a közpénzeket, a súlyos adóforintokat nem kellő gondossággal, nem eléggé gazdaságosan használja fel, mi több: elherdálja azokat – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet a BKV egyik legnagyobb érdekképviselete, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) írt Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának.

Kapcsolódó cikk: http://iho.hu/hir/ujabb-tiltakozo-akciokra-keszul-a-bkv-s-szakszervezet-140814

 

Az LMP hatpontos javaslatot nyújt be a parlamentnek

http://mno.hu/gazdasag/az-lmp-hatpontos-javaslatot-nyujt-be-a-parlamentnek-1242358

Hatpontos határozati javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek az LMP a nők foglalkoztatásának javítása érdekében – jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke.

Kapcsolódó cikkek: http://www.hrportal.hu/c/csak-rugalmas-munkahelyeket-tamogatna-az-lmp-20140814.html

http://mandiner.hu/cikk/20140814_a_nok_foglalkoztatasaert_felelos_kormanybiztos_kinevezeset_surgeti_az_lmp

 

Nagy a tülekedés az új állami posztokért

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_a_tulekedes_az_uj_allami_posztokert.585308.html

A 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségére jóval több mint háromszáz pályázat érkezett az oktatásért felelős tárcához – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkára a Magyar Rádió 180 perc című műsorában pénteken.

Miért népszerű a határozott idejű munkaszerződés?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/miert-nepszeru-a-hatarozott-ideju-munkaszerzodes

A korábbi gyakorlattal ellentétben az Mt. 2012. július 1-jei hatályba lépése óta egyre gyakrabban kötnek a munkáltatók határozott idejű munkaszerződést, egyben felerősödtek a munkavállalók ilyen irányú igényei is. De vajon mi lehet ennek az oka, milyen szempontok miatt válik egyre „népszerűbbé” a határozott idejű munkaszerződés?

 

Ha tesz érte, így lehet magasabb a nyugdíja

http://www.mfor.hu/cikkek/Ha_tesz_erte__igy_lehet_magasabb_nyugdija.html

A magyar demográfiai folyamatok és a tőkefedezeti láb felszámolása abba az irányba mutatnak, hogy a ma még aktív munkavállalók 15-20 év múlva alacsonyabb reálértékkel bíró nyugdíjat kaphatnak majd. A csodavárás helyett az öngondoskodás segíthet, összefoglaljuk a lehetőségeket.

 

A rendszeren kell változtatni

http://nepszava.hu/cikk/1030381-a-rendszeren-kell-valtoztatni

A magyar egészségügy nagyon alulfinanszírozott, többet kellene fordítani a közkiadásokból erre – mondja Velkey György. A Magyar Kórházszövetség elnöke, a Bethesda Gyermekkórház vezetője, aki egyúttal a Fidesz-KDNP fővárosi képviselője is, akár a kormányfővel is vitába száll ebben a kérdésben. Szerinte ugyanis a hatalomnak át kellene értékelni a prioritásait, mert ez politikai hasznot is hajthatna számára, hiszen a társadalmi preferenciában más helyen van az egészségügy, mint az elmúlt évtizedek költségvetéseiben.

 

Orbán: A magyarok igenis akarnak dolgozni

http://mno.hu/belfold/orban-a-magyarok-igenis-akarnak-dolgozni-1242494

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kiemelkedő második negyedéves GDP-adatok végső magyarázata, hogy a magyar emberek akarnak dolgozni. A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a magyar gazdaságpolitikából kirajzolódó modell működőképes és eredményes.

 

Mától kell fizetni a reklámadót

http://nepszava.hu/cikk/1030378-matol-kell-fizetni-a-reklamadot

Augusztus 15-étől, vagyis mától már fizetnie kell a reklámadót a hirdetésekből származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után minden médiavállalkozásnak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, és az internetes reklámok közlőinek. Az első adóelőleget a társaságoknak augusztus 20-áig kell bevallaniuk és befizetniük – még azokat is bevallási kötelezettség terheli, akik az 500 millió forintos értékhatár alatt vannak, vagyis adókulcsuk nulla.

 

Maradhat a Marx-szobor a Corvinuson

http://nol.hu/belfold/maradhat-a-marx-szobor-a-corvinuson-1480247

Nem távolítják el a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) területéről a Marx-szobrot – írta az intézmény közleményében. Hozzátették: “új egyetemi helyének megtalálásában semmiféle politikai erőnek, külső nyomásnak vagy kezdeményezésnek nem volt szerepe”. A szobor kérdésének a napi politika kontextusában történő értelmezése “teljes tévút” – áll a közleményben.

 

Pénzzavarra munkabérelőleg? Így kell megfizetni az adókat

http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Penzzavarban_segithet_a_munkabereloleg_Kine_8R6F3T.aspx#rss

Átmeneti pénzzavar esetén a magas kamat és egyéb költségek (thm) mellett megszerezhető banki gyorskölcsönök helyett jóval kedvezőbb és akár félmillió forint is lehet a kamatmentes munkabérelőleg. Persze csak annak, akinek van biztos munkahelye, magas a fizetése, és a munkáltatója a később esedékes munkabérek terhére hajlandó is fizetési előleget adni.

 

(Majdnem) tízéves a szabad munkaerő-áramlás

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/publikaciok/majdnem-tizeves-a-szabad-munkaero-aramlas

Az európai mobilitás mérése körüli rengeteg technikai probléma ellenére állítható, hogy az Európai Unión belüli teljes mobilitás mértéke alapvetően alacsonynak tekinthető, és ez nem pusztán a tagállamok közötti, hanem a régiók közötti mobilitásra is igaz, így a migrációból származó megannyi gazdasági haszon kiaknázatlanul marad.

 

Mozgolódás az európai munkaerőpiacon

http://gazdasagiradio.hu/cimlap/mozgolodas-az-europai-munkaeropiacon-1896

Angliában rekord alacsony a munkanélküliség és szigorítanak a bevándorlók munkavállalásán a németek.

 

A svéd Európa-ügyi miniszter kritizálta Magyarországot

http://magyarhirlap.hu/cikk/2788/A_sved_Europaugyi_miniszter_kritizalta_Magyarorszagot

Szijjártó Péter szerint Magyarországnak és a magyar embereknek több tisztelet jár még a svéd Európa-ügyi minisztertől is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azután nyilatkozta ezt, hogy 444.hu beszámolója szerint a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere, Birgitta Ohlsson az Aftonbladet című újság vitarovatában bírálta az Orbán-kormány politikáját.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és