Cikkajánló – 2014. augusztus 14.

Öthavi többlet távolléti díjat kapnak a Nokia gyárából elbocsátott dolgozók

http://magyarhirlap.hu/cikk/2734/Othavi_tobblet_tavolleti_dijat_kapnak_a_Nokia_gyarabol_elbocsatott_dolgozok

A Nokia Komáromban megszűnő gyárának alkalmazottai a törvényes juttatásokon túl átlagosan öthavi távolléti díjat és 150 000 forintos álláskeresési támogatást kapnak – tájékoztatott szerdán a gyár szakszervezetének vezetője, az üzemi tanács elnöke.

Kapcsolódó cikkek: http://www.stop.hu/belfold/othavi-penzzel-karpotoljak-a-kirugott-komaromi-nokiasokat/1257029/

http://www.tozsdeforum.hu/szemelyes-penzugyek/napi-penzugyek/igy-bucsuzik-a-nokia-az-alkalmazottaktol/

http://www.elemzeskozpont.hu/nokia-othavi-tobblet-tavolleti-dijat-kapnak-nokia-komaromi-gyarab

http://profitline.hu/hircentrum/hir/316730/Csucskategorias-mobilt-es-penzt-kapnak-a-komaromi-Nokia-elbocsatott-dolgozoi

 

Pénzt kap, aki önként távozik a Telekomtól

http://mno.hu/gazdasag/penzt-kap-aki-onkent-tavozik-a-telekomtol-1242148

A Magyar Telekom egyszeri többletjuttatásban részesíti azon munkavállalóit, akik önként távoznak a cégtől. A Nokiától elbocsátott munkavállalók közül ezren a megyében találhatnak új állásra.

 

Késik az Ifjúsági Garancia Program?

http://www.atv.hu/videok/video-20140814-kesik-az-ifjusagi-garancia-program

Az ATV Start vendége Nagy Viktória programfelelős, MSZSZ Ifjúsági tagozat.

 

Gödörben: 300 ember és a szakszervezetek

http://dinamo.blog.hu/2014/08/12/godorben_300_ember_es_a_szakszervezetek?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201408

Mintegy 300 ember gyűlt össze. Az ok felháborító, a cél nemes. Mint az köztudott a Hankook munkásainak szakszervezeti titkárát rendkívüli felmondással kirúgta, mert az a munkaidőn kívül, saját pénzén tanulni merészelt. A szolidaritás vezette az összegyűlteket, a szolidaritás eszmeisége, amely egyre csekélyebb mértékben van jelen társadalmunkban. Sajnos jól beazonosítható okai vannak annak, hogy az egykori erős szakszervezeti mozgalmak romjain csupán 300 ember jött el az eseményre. Ferencz Norbert írása.

 

Az elnök olyan Pedagóguskart akar, amelybe önként is beléptek volna

http://vs.hu/az-elnok-olyan-pedagogus-kart-akar-amelybe-onkent-is-beleptek-volna-0814?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

2013 augusztusában döntött a kormány a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) létrehozásáról. A testület azóta viták kereszttüzében áll. A június 14-én magalakuló szervezettel szembeni fő kritika a tagság kötelezővé tétele, a szakszervezetekéhez hasonló hatáskör és feladatok, de vihart kavart az etikai kódex tervezett bevezetése is. Ezekről is kérdeztük az NPK első elnökét, Horváth Pétert.

 

Kemény hónapok várnak a tanárokra: fontos dokumentumokat kell leadniuk

http://eduline.hu/kozoktatas/2014/8/14/pedagogus_portfolio_hatarido_KYG41P#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_8_14

Több mint 18 ezer pedagógusnak kell elkészítenie portfólióját november 30-ig – több hónapos munka vár azokra, akik megfelelnek a 2015-ös minősítési eljárás feltételeinek.

 

Pályakezdő fiatalok: sokaknak a munkaerő-kölcsönzők jelentenek lehetőséget

http://www.mfor.hu/cikkek/Palyakezdo_fiatalok__sokaknak_a_munkaero_kolcsonzok_jelentenek_lehetoseget.html

Tovább növekedhet idén a munkaerő-kölcsönzők szerepe. A kölcsönzött alkalmazottak 24,5 százaléka 25 év alatti, jelentős többségük pályakezdőként szerzi meg ily módon első tapasztalatait a munka világában.

 

“Elhibázott a multik munkahely-teremtési támogatása”

http://www.hrportal.hu/c/elhibazott-a-multik-munkahely-teremtesi-tamogatasa-20140813.html

Az LMP elhibázottnak tartja a kormány multinacionális cégeknek nyújtott munkahely-teremtési támogatásait, szerintük ugyanis inkább a magyar kis- és középvállalkozók (kkv) támogatására kellene koncentrálni.

 

Késedelmi kamat késedelmes munkabér fizetés esetén

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/kesedelmi-kamat-kesedelmes-munkaber-fizetes-eseten

A munkaviszony során a munkáltató egyik legfontosabb kötelezettsége a munkabér határidőben történő kifizetése. A munkabért – főszabály szerint – a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

 

Segítség a munkáltatónak: a fizetési felszólítás

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/segitseg-a-munkaltatonak-a-fizetesi-felszolitas

A fizetési felszólítás a munkáltató igényérvényesítésének egyik módja, amelyben a munkáltató a munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő, a kötelező legkisebb munkabér háromszorosának összegét meg nem haladó igényét írásban érvényesíti. Az eszköz egyszerű, de bizonyos követelményekre oda kell figyelni.

 

Munkaügyi per után: anyagi következmények

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/munkaugyi-per-utan-anyagi-kovetkezmenyek

Ha jogellenesen történt a munkaviszony megszüntetése, akkor a munkavállaló további foglalkoztatása bizonyos esetekben problémákat vethet fel.  Ezen felül azonban a munkavállaló egyéb anyagi kompenzációkra is igényt tarthat. Számos jogcímen jöhetnek szóba igények, amelyek összeállításához a Kúria 3/2014. (III. 31.) KMK véleménye is segítséget ad.

 

Vita a munkahelyen: 6 taktika, amikor már semmi sem segít

http://www.profession.hu/cikk/20140814/vita-a-munkahelyen-taktika-amikor-mar-semmi-sem-segit/4506

Mit tegyünk, ha a munkahelyen pattanásig feszült a húr egy kollégánkkal folytatott vitánk során? Minden munkakörnyezetben vannak olyan kollégák, akikkel nehezen lehet együtt dolgozni, ám a legnagyobb kihívást sokszor azoknak a konfliktusoknak a kezelése jelenti, amikor az illetővel egyébként nagyon is jó, vagy akár baráti kapcsolatban vagyunk.

 

Nyolcéves rekordot döntött a magyar GDP

http://mno.hu/gazdasag/kilott-a-magyar-gdp-1242287

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) nyolc éve példátlan ütemben, 3,9 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte első gyorsbecslése alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kiemelkedő az iparunk teljesítménye

http://magyarhirlap.hu/cikk/2755/Kiemelkedo_az_iparunk_teljesitmenye

Az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 9,8 százalékkal volt magasabb júniusban az egy évvel korábbinál. Továbbá júniusban 11,3 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene is az egy évvel korábbihoz képest – közölte lapunkkal tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Kapcsolódó cikk: http://nepszava.hu/cikk/1030231-ujabb-unios-penzre-varva

http://profitline.hu/hircentrum/hir/316714/Juniusban-113-szazalekkal-nott-az-ipari-termeles

 

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni

http://magyarhirlap.hu/cikk/2773/Augusztus_15etol_reklamadot_kell_fizetni

Augusztus 15-étől reklámadót kell fizetni a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után a médiavállalkozásoknak, a kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók használóinak, az internetes reklámok közlőinek.

Kapcsolódó cikk: http://nol.hu/gazdasag/pentektol-el-a-reklamado-1480107

 

Jó üzlet lesz a Múzeum Negyed a Városligetben

http://nepszava.hu/cikk/1030250-jo-uzlet-lesz-a-muzeum-negyed-a-varosligetben

Tíz éven belül megtérül a Liget Budapest Projekt  fejlesztésekre fordított összeg, a hatástanulmány reálisnak tartja az 1 milliós turizmusnövekedést, a Liget intézményeinek látogatottsága pedig a mostani 4 millió főről 6 millió fölé emelkedik.

Egyre többen térnek vissza Magyarországra

http://www.echotv.hu/riportjaink-egyre-tobben-ternek-vissza-magyarorszagra

Egyre több, korábban külföldön munkát vállaló dönt úgy, hogy hazatér, és ismét Magyarországon folytatja az életét. A Gyere Haza Alapítványt hetente 10-15 külföldön élő magyar keresi fel, hogy tájékozódjon, hogy itthon milyen lehetőségek vannak, és miként tudnának hazatelepülni.

 

Álhírekkel uszítanak

http://mno.hu/vezercikk/alhirekkel-uszitanak-1242251

Történt, hogy június elején a Békéscsabára bejegyzett Hír3.hu megjelentetett egy hírt arról, hogy már több mint egymillió magyar vállalt munkát Angliában. A „birtokukba került” tanulmányra hivatkoztak, amelyet a Social Security Office nevű cég készített „belső használatra”, amely azt rögzítette, hogy 2013-ban már több mint egymillió-háromszázezer magyarnak volt az Angliában munkát vállalók számára kötelezően kiváltandó társadalombiztosítási száma.

 

Már uniós miniszter is kritizálja Orbánt

http://nepszava.hu/cikk/1030263-mar-unios-miniszter-is-kritizalja-orbant

Kötelessége lenne az Európai Uniónak szankciókkal sújtania azokat a tagállamokat, amelyek nem tartják tiszteletben a közösség eszméit – írta a svéd kormány EU-ügyekért felelős minisztere és az EU liberális pártszövetségének tagja az Aftonbladet című svéd újság vitarovatában. Birgitta Ohlsson cikkében az Orbán-kormányt, illetve a magyar miniszterelnök hírhedt tusványosi beszédét bírálta, amelyben a kormányfő az illiberális demokráciát emlegette.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?