Cikkajánló – 2014. augusztus 11.

Egyre népszerűbb a munkaerő-kölcsönzés

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/egyre-nepszerubb-a-munkaero-kolcsonzes

Tavaly csaknem 121 ezer munkavállalónak volt munkajogi kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ami 18,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A Trenkwalder idei első féléves tapasztalatai szerint idén is töretlenül nő a foglalkoztatók létszámigénye, így az idei évben akár a tavalyihoz hasonló mértékben bővülhet ismét a piac. A kölcsönzött alkalmazottak 24,5 százaléka 25 év alatti, jelentős többségük pályakezdőként szerzi meg ily módon első tapasztalatait a munka világában. A kölcsönzött munkavállalók havi bruttó átlagkeresete meghaladta a 145 ezer forintot, ami 43 százalékkal magasabb az aktuális minimálbér-szintnél.

Kapcsolódó cikkek:

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/jobban-keres-az-akit-kolcsonoznek/

http://www.vg.hu/vallalatok/egyre-tobbeknek-van-dolga-munkaero-kolcsonzokkel-432991

http://www.ma.hu/uzlet/221779/Atlagosan_145_ezer_forintert_dolgozik_a_kolcsonzott_munkaero?place=srss

 

Idehaza késik az Ifjúsági Garancia Program

http://nol.hu/belfold/idehaza-kesik-az-ifjusagi-garancia-program-1478949

 „A tét az, hagyjuk-e hogy visszatérjen a Gyurcsány-korszak, amely megduplázta a fiatalok munkanélküliségét, vagy haladunk tovább ezen a reményteljes úton, ahol egyre több fiatal talál kapaszkodót és segítséget.” E jó ízű gyurcsányozás Selmeczi Gab riella Fidesz-szóvivőtől származik, aki az áprilisi választások előtt kiemelte azt is, hogy pártja célja továbbra is az, hogy egyre több fiatal találja meg számítását a munkaerőpiacon. Igen, a Fidesz-kormány az elmúlt években több programot is belengetett, így például volt Első Munkahely Garancia Program, Munkahelyvédelmi Akcióterv, s létezik a nyári diákmunkák elősegítését szolgáló vagy a fiatalok számára elérhetővé tett lakhatási támogatás is. Ez utóbbi legfeljebb tizennyolc hónapra szól, feltétele pedig legalább hat hónapos és heti húszórás munkaviszony.

27 milliárd a nők alkalmazására

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/27-milliard-a-nok-alkalmazasara-432965

А Nemzeti Foglalkoztatási Alарból uniós forrásokkal kiеgészítvе а kormány 2012-ben 51,8 milliárd forintot, 2013-ban pedig 58,9 milliárdot biztosított aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök és támogatásоk finanszírozására – közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint ez mintegy 13 százalékos forrásbővítésnek felеl meg.

 

Rekordon a női foglalkoztatás

http://hir6.hu/cikk/100834/rekordon_a_noi_foglalkoztatas

A második negyedévben 92 ezerrel több nőnek volt munkája, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A nők foglalkoztatásáért felelős volt miniszteri biztos szerint ez főleg a gyed extrának köszönhető. Január óta ugyanis már úgy vállalhatnak munkát az édesanyák, hogy nem veszítik el a gyedet, a szülés után visszatérő nők után a munkáltatóknak pedig 2 illetve 3 évig nem kell járulékot fizetniük – írja a híradó.hu.

Felmondás: 10 előírás munkaadóknak

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/felmondas-10-eloiras-munkaadoknak/?hk=1

A munkáltató köteles mind rendes, mind rendkívüli felmondását indokolni. A munkáltatói felmondás indokolására csak olyan tények alkalmasak, amelyek a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggnek. Abban az esetben, perre kerül a sor, akkor a munkáltató rendes felmondásában megjelölt okot nem bővítheti, és nem vonhatja vissza egyoldalúan. Milyen szabályokat kell még figyelembe venniük a munkáltatóknak? Összefoglaltuk!

 

Egyre több fiatal orvos megy külföldre

http://hjb.hu/egyre-tobb-fiatal-orvos-megy-kulfoldre.html/

Az idei első fél évben sem lassult érdemben az egészségügyi szakemberek elvándorlásának üteme, sőt, a 25 és 29 év közötti, vagyis szakvizsga előtt álló orvosok közül idén még többen is kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, mint egy éve – írja a Világgazdaság az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatokra hivatkozva.

 

Megalázó: ennyi pénzt kap egy kezdő orvos Magyarországon

http://www.femina.hu/hirhatter/orvosok_bere

Bár béremelés volt tavaly az egészségügyben, az orvosok továbbra is rosszul keresnek. A szakorvosok egy része ezért külföldre megy, más része pedig a mindenkire nézve megalázó hálapénz rendszerében keres boldogulást.

 

Tűrnéd 2 évig a fájdalmat? A parlament szerint ennyi belefér

http://www.femina.hu/hirhatter/korhazi_varolistak_fizetos_egeszsegugy

Nem akarnak rövidülni a várólisták, hiába kaptak tavaly év végén közel nyolcszáz millió forintot a kórházak. Még mindig túl alacsony ugyanis a finanszírozás ahhoz, hogy jelentősen növelni lehessen a műtéti kapacitásokat. A kormány most újraosztaná az eddig fel nem használt keretet a várólisták csökkentése érdekében, a szakemberek a magántőkét vonnák be a rendszerbe.

 

Munkahely, mint halálok?

http://www.betegszoba.hu/hirek/munkahely_mint_halalok/

Az, hogy kinek mi a kenyérkereső mestersége, az abban is szerepet játszhat, hogyan hal meg! – közli a Reuters hírportálja az új foglalkozás-egészségügyi témájú kutatást.

 

Munkaalapú izgalmaink

http://nol.hu/belfold/munkaalapu-izgalmaink-1479115

Nyári közvitáink jelzik, mennyire mélyen infantilizálódtunk. Lehet, hogy a hőségről van elsősorban szó. Lehet, hogy a közírás általános kimerültségéről az utolsó hat-hét erőltetett menetet követően. Lehet, nemzetközi tájékozódásunk gyengül ilyen gyorsan. Mindegy, a képlet adott.

A munkanélküliség egyik súlyos következménye

http://www.hazipatika.com/psziche/karrier/cikkek/a_munkanelkuliseg_egyik_sulyos_kovetkezmenye/20140807121659&utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirkereso_20140810

A philadelphiai Drexel Egyetem legújabb kutatása választ ad arra a látszólagos ellentmondásra, hogy míg a munkanélküliség növeli a halálozás kockázatát, az ezt kiváltó recesszió csökkenti.

 

Öt és fél milliárd újabb bölcsődékre

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/ot-es-fel-milliard-ujabb-bolcsodekre-1241713

A kormány bölcsődefejlesztési programjának részeként két hónap alatt huszonhárom településen adnak át új bölcsődéket 3,7 milliárd forint értékben. Szeptember végéig további 1,8 milliárd forintból további tíz új intézmény épül. A kabinet négy év alatt több mint 28 milliárd forintot költ hasonló célokra.

 

A rendőrséget sújtja legjobban a megszorítás

http://nol.hu/belfold/a-rendorseget-sujtja-legjobban-a-megszoritas-1479009

Pintér Sándor belügyminiszter javaslata alapján a rendőrséget, a Terrorelhárítási Központot (TEK), a büntetés-végrehajtást, az Alkotmányvédelmi Hivatalt és Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) érintené a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által július közepén bejelentett zárolás. A legnagyobb összeget, több mint 1,5 milliárd forintot a rendőrségnél zárolhatják.

 

123 ezer gyermek lakhat jól állami forrásokból

http://mno.hu/belfold/123-ezer-gyermek-lakhat-jol-allami-forrasokbol-1241727

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkársága azt közölte, hogy a nyári szociális gyermekétkeztetésben az őstermelőktől történő beszerzés értéke várhatóan eléri a 700 millió forintot.

 

Talán őszre meglesz a lakásfelújítási támogatás

http://nepszava.hu/cikk/1029911-talan-oszre-meglesz-a-lakasfelujitasi-tamogatas

Továbbra sem tudni konkrétumokat arról, hogy a kormány pontosan mikor és milyen pályázatokat hirdet meg a korábban többször beígért lakásfelújítási támogatások keretében. Egyelőre csupán annyi szivárgott ki, hogy az új kiírások szeptember végén – október elején várhatóak és külön-külön tenderek jelennek majd meg a családi házakra, a téglaépítésű és a panellakásokra. Az igény óriási lenne a központi segítségre, miután a hazai lakásállomás mintegy 80 százaléka műszaki szempontból elavult.

 

Megszállják a boltokat, ősztől jön a szigor

http://nol.hu/gazdasag/megszalljak-a-boltokat-1479373

Ősztől nagyüzemben ellenőrzik a boltosokat az adóellenőrök: vége a felmentések időszakának. A kiskereskedők kreatív módszerekkel sem tudnak elbújni a revizorok elől.

 

Orbán: ők az új példaképek

http://www.atv.hu/belfold/20140808-orban-viktor-es-a-sztarok-ok-az-uj-peldakepek

Orbán Viktor 2014-es tusnádfürdői beszédében öt országot sorolt fel példaországként: Oroszországot, Kínát, Indiát, Törökországot és Szingapúrt. Mivel ezek az országok jelentősen eltérnek egymástól is politikai berendezkedésüket, gazdasági és társadalmi helyzetüket tekintve, így nem pontosan érthető a miniszterelnöki kijelentés. A Political Capital összehasonlította az öt ország gazdasági, társadalmi és politikai állapotát.

50 ezer forintot is kaphatsz szeptemberre: így kell igényelni

http://www.femina.hu/hirhatter/iskolakezdesi_tamogatasok

Az iskolás gyerekeket nevelők nagy részének a nyár utolsó hónapjával együtt érkezik a pánik is: miből fogják majd finanszírozni az iskolakezdést? Sok családban akár a teljes havi bevétel összegét is megközelítheti a tanévkezdés költsége, érdemes tehát körülnézni, honnan milyen támogatás kapható.

Kapcsolódó cikk: http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/08/08/iskolakezdes-fizettesse-a-fonokevel/

Rezsicsökkentéstől államcsődig: így tesz tönkre egy gazdaságot a befelé forduló gazdaságpolitika
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/08/07/rezsicsokkentestol-allamcsodig-igy-tesz-tonkre-egy-gazdasagot-a-befele-fordulo-gazdasagpolitika/
Mi is az az államcsőd? Az állam abból tartja el magát, hogy kölcsönkér emberektől, amiért garantálja, hogy három, öt, vagy tíz év múlva többet fog visszaadni annál, mint amennyit kért. Ezek az államkötvények.Ha a kötvényeket – vagy akár csak egyetlen kötvényt – nem fizeti ki az állam, akkor van államcsőd.

Az ön munkáját is gép fogja hamarosan elvégezni

http://hvg.hu/gazdasag/20140807_Elveszik_elolunk_a_munkat_a_gepek
Húsz éven belül az EU országaiban a jelenlegi munkahelyek felét igen nagy eséllyel automatizálják. Vagyis nem lesz szükség a különböző szektorokban humán munkaerőre, az emberek helyett robotok, gépek, szoftverek végzik majd el a munkát. Nyakunkon egy hatalmas munkanélküliségi hullám, lehet aggódni, és nekiállni munkát keresni? Vagy jöhet a géprombolás új korszaka? A drámainak tűnő helyzet ugyanakkor egyben lehetőség is, új feladatok is adódnak, amelyeket akár azok az emberek végeznek majd el, akiket más munkakörből robotok túrnak ki. Nem mindegy azonban, hogy az egyes országok honnan indulnak. Magyarország, nem meglepő módon, nincs az élvonalban.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a