Cikkajánló – 2014. augusztus 8.

Alig kell dolgozni jövőre, annyi hosszú hétvégénk lesz

http://www.penzcentrum.hu/karrier/alig_kell_dolgozni_jovore_annyi_hosszu_hetvegenk_lesz.1041437.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Bár még csak augusztus van, már most lehet tudni, mikor lesznek jövőre a munkaszüneti napokat követő/megelőző hosszú hétvégék. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta ugyanis azt a rendelettervezetet, ami a 2015-ös munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozza.

 

Továbbképzést tart a Színházi Dolgozók Szakszervezete

http://szinhaz.hu/apro/57253-tovabbkepzest-tart-a-szinhazi-dolgozok-szakszervezete-

A Színházi Dolgozók Szakszervezete szeptemberben továbbképzést tart leendő és már gyakorló szakszervezeti vezetők részére. 2014. szeptember 1.-én és 2.-án a Városligeti fasor 38. szám alatt a Színházi Dolgozók Szakszervezete továbbképzést tart leendő és már gyakorló szakszervezeti vezetők részére. Ez a képzés erősítheti szakszervezetünk hatékonyságát, amihez eltökélt és felkészült szakszervezeti képviselőkre van szükség.

 

A buszsofőrök munkáját népszerűsíti egy szakszervezet

http://www.logisztikama.hu/2014/08/a-buszsoforok-munkajat-nepszerusiti-egy-szakszervezet/

A pécsi buszközlekedési vállalatnál működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) kampányt indít, hogy közelebb hozzák egymáshoz a dolgozókat és az utasokat. A “Nézzünk együtt a tükörbe!” szlogennel indított kampány célja, hogy csökkentsék a konfliktusok számát.

 

Készül a lista: ilyenek lesznek a megszorítások

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/keszul-a-lista-ilyenek-lesznek-a-megszoritasok-432798

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a legnagyobb zárolási tétel a 2,8 milliárdból az útdíj rendszer működtetését érinti 1,2 milliárd forinttal. Egyes tárcák MSZP-s képviselők részére küldött válaszaikban többé-kevésbé részletezték, hogy az összességében 110 milliárd forintos költségvetési zárolások hogyan érintik a tárcák, illetve egyes hivatalok működését. A Miniszterelnökséget 1,4 milliárd érinti, egymilliárddal kevesebbet terveznek a konzultációs kiadásokra. A gazdasági tárcánál még csak annyit tudnak, hogy az összesen 8,3 milliárdos zárolásból 1,4 milliárd érinti az intézményeket, s 6,9 milliárd a fejezeti előirányzatokat.

 

Felszámolják a céget? És mit kap a munkavállaló?

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/felszamoljak-a-ceget-es-mit-kap-a-munkavallalo

Milyen igényei lehetnek egy munkavállalónak, ha cége ellen felszámolási eljárás indul és hogyan érvényesítheti ezeket az eljárás különböző szakaszaiban?

 

Az üzemorvos felelőssége: a sokmilliós kártérítési perek elkerülhetőek

http://veol.hu/hirek/az-uzemorvosok-felelossege-1638638

Akár több tízmilliós kártérítést is megítélhet a bíróság annak a dolgozónak, ha az üzemorvos felületesen vizsgálja meg. Ugyanakkor a pácienseket is védeni kell a munkahelyi ártalmaktól. Néha bizony a doktorokat is megpróbálják átejteni a munkavállalók. A vita végére nem egyszer a bíróság tesz pontot.

 

Mentős már mentőst hív

http://nol.hu/belfold/mentos-mar-mentost-hiv-1478953

Megtörténhet, hogy a sürgős eljárásra szoruló beteghez kiérkező mentő személyzete a maga számára is mentést kér a központtól. Ez derül ki legalábbis egy az Országos Mentőszolgálatnál közzétett belső utasításból. E szerint a július elseje után belépő orvosok és mentőtisztek csak akkor intubálhatnak (ennek során a légcsőbe helyezett csővel biztosítják, hogy ne fulladjon meg a beteg), ha igazolásuk van arról, hogy kórházi körülmények között már legalább tízszer végeztek ilyen eljárást. Az új szabály alól felmentést csak az oxyológiai, a sürgősségi és az aneszteziológiai szakvizsgát tett szakorvosok kaphatnak. A nyár elején diplomát szerzett mentőtisztek vagy egyéb orvosi diplomások már nem.

 

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíjpénztárak

http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/jol-teljesitettek-az-onkentes-nyugdijpenztarak-432853

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forint volt az idei első félév végén, ez éves összevetésben 12 százalékos növekedés, az első negyedév végi összvagyont pedig 5 százalékkal haladja meg – közölte a szövetség.

 

Sokan keresnek nyári munkát

http://www.hrportal.hu/hr/sokan-keresnek-nyari-munkat-20140807.html

Meglepően sokan szeretnének nyári munkát vállalni, de kevés az interneten meghirdetett lehetőség – összegezte tapasztalatait saját adatbázisából a Profession.hu.

 

Diplomamentés – a nyelviskolák panasza

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-657536

Múlt héten értesítette ki az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. azokat a képzőintézeteket, ahol augusztus végétől a diplomamentő program keretében angolul, németül vagy franciául lehet tanulni. Pákozdi Szabolcs ügyvezető szerint változatos az intézmények köre. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint ugyanakkor a diplomamentő programban az úgymond tűzhöz közelálló idegennyelv-oktató képzőhelyek kaphattak lehetőséget. Ezért sok esetben átláthatatlan és gyenge színvonalú lesz az oktatás – mondta Rozgonyi Zoltán az InfoRádiónak.

Kapcsolódó cikk: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31234

 

A szenior munkaerő foglalkoztatásának legnagyobb előnye

http://www.hrportal.hu/hr/a-szenior-munkaero-foglalkoztatasanak-legnagyobb-elonye-20140806.html

A korábbi nyugdíjkorhatárokhoz viszonyítva mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A Hays toborzási szakértői szerint az idősebb korosztályt képviselő munkavállalók taníthatnak nekünk egy-két dolgot a munka világáról, ha hajlandóak vagyunk odafigyelni rájuk, abból sokat profitálhat karrierünk.

Módosult az Mt.: nem dolgozhat gyerekek közelében, aki kiskorút bántott

http://www.hrportal.hu/hr/modosult-az-mt-nem-dolgozhat-gyerekek-kozeleben-aki-kiskorut-bantott-20140807.html

A gyermekek védelmében ezentúl senki nem dolgozhat a közelükben, aki valaha szexuális visszaélést követett el kiskorú ellen, de olyan sem, aki korábban tiltott doppingszereket árult. Bekerültek a munkaviszony létesítésének különös feltételei a Munka törvénykönyvébe.

 

Tankönyvterjesztés – Közmunkásokat vetnek be

http://nepszava.hu/cikk/1029731-tankonyvterjesztes—kozmunkasokat-vetnek-be

Nyilvánosságra hozta az állami tankönyvterjesztő cég, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) azon kiadók “feketelistáját”, amelyek a szerződéses határidőre, azaz július 31-ig nem, vagy csak részben teljesítették beszállítási kötelezettségeiket.

 

Napi aktuális // 2014-08-07 Napi aktuális 2. rész

http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-08-07-napi-aktualis-2-resz

Szükséges a nyugdíjrendszer reformja? Vendég: Benkő Ágota elnök (Népesedési Kerekasztal). Hagyományőrzés a Kurultájon. Vendég: Dúró Dóra elnök (Kulturális Bizottság, Jobbik). Hullámzó támogatottságok – továbbra is a Fidesz vezet. Vendég: Závecz Tibor véleménykutatási igazgató (Ipsos).

 

Emmi: Jövő év januárjában lép életbe a közétkeztetésről szóló rendelet

http://magyarhirlap.hu/cikk/2388/Emmi_Jovo_ev_januarjaban_lep_eletbe_a_kozetkeztetesrol_szolo_rendelet

Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A borravaló és a hálapénz munkajogi megítélése

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-borravalo-es-a-halapenz-munkajogi-megitelese

A munkaviszonyra tekintettel főszabály szerint a munkavállalót a munkáltatótól illeti meg díjazás. Ettől eltérően azonban bizonyos szakmákban a munkabér mellett igen jelentős – nem egyszer azt meghaladó – tételt jelentenek a harmadik személyektől (nem a munkáltatótól kapott) juttatások.

 

MSZP: Kormányzati lépések szükségesek az élelmiszerdrágulás megállításához

http://magyarhirlap.hu/cikk/2373/MSZP_Kormanyzati_lepesek_szuksegesek_az_elelmiszerdragulas_megallitasahoz

Az MSZP szerint a kormánynak módosítania kell a magyarországi agrártámogatási rendszeren, ellenkező esetben tovább emelkedhet az alapvető élelmiszerek, elsősorban a hús ára.

 

Minden a forint ellen dolgozik

http://nol.hu/gazdasag/minden-a-forint-ellen-dolgozik-1478671

Úgy tűnik, már az MNB-nek is kezd sok lenni: a jegybank interveniált az árfolyam miatt, igaz, nem sok sikerrel. Mostanra már nem csak a hazai lépések, hanem a nemzetközi folyamatok is rángatják a forintot.

 

Elszaladóban az államadósság

http://nepszava.hu/cikk/1029710-elszaladoban-az-allamadossag

Napok óta képtelen megizmosodni a forint, így történt ez csütörtökön is, amikor délután egy euró árfolyama csaknem 316, a svájci franké 260, az amerikai dolláré pedig 236 forint volt. Lassan már annak is örülni kell, hogy a hazai deviza nem gyengült tovább. A szakemberek egy része szerint – a magyar gazdaság jelenlegi állapotát és növekedési kilátásait figyelembe véve – 305 forint körül lenne a reális árfolyam, a 2014-es költségvetésben ugyanakkor 296,90 forint szerepel. A devizaadósságunk – forintban elszámolva – már meghaladja GDP arányosan már meghaladja a 83 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek nincs deklarált árfolyamcélja, csak gyenge szóbeli intervencióval élt a forint védelmében, nincs kizárva, hogy a növekvő export érdekében a jegybank nem is nagyon bánja a jelenlegi helyzetet.

A rendőrség is beszállt a norvég csatába

http://nol.hu/belfold/a-rendorseg-is-beszallt-a-norveg-csataba-1478649

Rossz idők járnak a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) forrásait Magyarországon elosztó konzorciumot vezető Ökotárs Alapítványra. Előbb jobboldali politikusok célkeresztjébe került a szervezet, aztán átfogó ellenőrzést indított nála a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). A napokban újabb front nyílt: az V. kerületi rendőrkapitányság kért be adatokat a szervezettől, miután a Fidesz belvárosi szervezetének egyik tagja feljelentést tett az ügyészségen.

 

A Majdan ismét lángokban állt

http://vs.hu/majdan-ismet-langokban-allt-video-0807?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Gumiabroncsokat gyújtottak meg csütörtökön a kijevi főtéren, a Majdanon sátorozó úgynevezett önvédelmi egységek tagjai, tiltakozásul amiatt, hogy a közterület-fenntartók elkezdték elbontani a Szakszervezetek Házánál épített barikádjaikat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?