Cikkajánló – 2014. augusztus 8.

Alig kell dolgozni jövőre, annyi hosszú hétvégénk lesz

http://www.penzcentrum.hu/karrier/alig_kell_dolgozni_jovore_annyi_hosszu_hetvegenk_lesz.1041437.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Bár még csak augusztus van, már most lehet tudni, mikor lesznek jövőre a munkaszüneti napokat követő/megelőző hosszú hétvégék. A Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta ugyanis azt a rendelettervezetet, ami a 2015-ös munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozza.

 

Továbbképzést tart a Színházi Dolgozók Szakszervezete

http://szinhaz.hu/apro/57253-tovabbkepzest-tart-a-szinhazi-dolgozok-szakszervezete-

A Színházi Dolgozók Szakszervezete szeptemberben továbbképzést tart leendő és már gyakorló szakszervezeti vezetők részére. 2014. szeptember 1.-én és 2.-án a Városligeti fasor 38. szám alatt a Színházi Dolgozók Szakszervezete továbbképzést tart leendő és már gyakorló szakszervezeti vezetők részére. Ez a képzés erősítheti szakszervezetünk hatékonyságát, amihez eltökélt és felkészült szakszervezeti képviselőkre van szükség.

 

A buszsofőrök munkáját népszerűsíti egy szakszervezet

http://www.logisztikama.hu/2014/08/a-buszsoforok-munkajat-nepszerusiti-egy-szakszervezet/

A pécsi buszközlekedési vállalatnál működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) kampányt indít, hogy közelebb hozzák egymáshoz a dolgozókat és az utasokat. A “Nézzünk együtt a tükörbe!” szlogennel indított kampány célja, hogy csökkentsék a konfliktusok számát.

 

Készül a lista: ilyenek lesznek a megszorítások

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/keszul-a-lista-ilyenek-lesznek-a-megszoritasok-432798

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a legnagyobb zárolási tétel a 2,8 milliárdból az útdíj rendszer működtetését érinti 1,2 milliárd forinttal. Egyes tárcák MSZP-s képviselők részére küldött válaszaikban többé-kevésbé részletezték, hogy az összességében 110 milliárd forintos költségvetési zárolások hogyan érintik a tárcák, illetve egyes hivatalok működését. A Miniszterelnökséget 1,4 milliárd érinti, egymilliárddal kevesebbet terveznek a konzultációs kiadásokra. A gazdasági tárcánál még csak annyit tudnak, hogy az összesen 8,3 milliárdos zárolásból 1,4 milliárd érinti az intézményeket, s 6,9 milliárd a fejezeti előirányzatokat.

 

Felszámolják a céget? És mit kap a munkavállaló?

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/felszamoljak-a-ceget-es-mit-kap-a-munkavallalo

Milyen igényei lehetnek egy munkavállalónak, ha cége ellen felszámolási eljárás indul és hogyan érvényesítheti ezeket az eljárás különböző szakaszaiban?

 

Az üzemorvos felelőssége: a sokmilliós kártérítési perek elkerülhetőek

http://veol.hu/hirek/az-uzemorvosok-felelossege-1638638

Akár több tízmilliós kártérítést is megítélhet a bíróság annak a dolgozónak, ha az üzemorvos felületesen vizsgálja meg. Ugyanakkor a pácienseket is védeni kell a munkahelyi ártalmaktól. Néha bizony a doktorokat is megpróbálják átejteni a munkavállalók. A vita végére nem egyszer a bíróság tesz pontot.

 

Mentős már mentőst hív

http://nol.hu/belfold/mentos-mar-mentost-hiv-1478953

Megtörténhet, hogy a sürgős eljárásra szoruló beteghez kiérkező mentő személyzete a maga számára is mentést kér a központtól. Ez derül ki legalábbis egy az Országos Mentőszolgálatnál közzétett belső utasításból. E szerint a július elseje után belépő orvosok és mentőtisztek csak akkor intubálhatnak (ennek során a légcsőbe helyezett csővel biztosítják, hogy ne fulladjon meg a beteg), ha igazolásuk van arról, hogy kórházi körülmények között már legalább tízszer végeztek ilyen eljárást. Az új szabály alól felmentést csak az oxyológiai, a sürgősségi és az aneszteziológiai szakvizsgát tett szakorvosok kaphatnak. A nyár elején diplomát szerzett mentőtisztek vagy egyéb orvosi diplomások már nem.

 

Jól teljesítettek az önkéntes nyugdíjpénztárak

http://www.vg.hu/penzugy/ongondoskodas/jol-teljesitettek-az-onkentes-nyugdijpenztarak-432853

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összesített vagyona 971 milliárd forint volt az idei első félév végén, ez éves összevetésben 12 százalékos növekedés, az első negyedév végi összvagyont pedig 5 százalékkal haladja meg – közölte a szövetség.

 

Sokan keresnek nyári munkát

http://www.hrportal.hu/hr/sokan-keresnek-nyari-munkat-20140807.html

Meglepően sokan szeretnének nyári munkát vállalni, de kevés az interneten meghirdetett lehetőség – összegezte tapasztalatait saját adatbázisából a Profession.hu.

 

Diplomamentés – a nyelviskolák panasza

http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-657536

Múlt héten értesítette ki az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. azokat a képzőintézeteket, ahol augusztus végétől a diplomamentő program keretében angolul, németül vagy franciául lehet tanulni. Pákozdi Szabolcs ügyvezető szerint változatos az intézmények köre. A Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint ugyanakkor a diplomamentő programban az úgymond tűzhöz közelálló idegennyelv-oktató képzőhelyek kaphattak lehetőséget. Ezért sok esetben átláthatatlan és gyenge színvonalú lesz az oktatás – mondta Rozgonyi Zoltán az InfoRádiónak.

Kapcsolódó cikk: http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31234

 

A szenior munkaerő foglalkoztatásának legnagyobb előnye

http://www.hrportal.hu/hr/a-szenior-munkaero-foglalkoztatasanak-legnagyobb-elonye-20140806.html

A korábbi nyugdíjkorhatárokhoz viszonyítva mind többen és többen fogunk hosszabb időn keresztül dolgozni. A Hays toborzási szakértői szerint az idősebb korosztályt képviselő munkavállalók taníthatnak nekünk egy-két dolgot a munka világáról, ha hajlandóak vagyunk odafigyelni rájuk, abból sokat profitálhat karrierünk.

Módosult az Mt.: nem dolgozhat gyerekek közelében, aki kiskorút bántott

http://www.hrportal.hu/hr/modosult-az-mt-nem-dolgozhat-gyerekek-kozeleben-aki-kiskorut-bantott-20140807.html

A gyermekek védelmében ezentúl senki nem dolgozhat a közelükben, aki valaha szexuális visszaélést követett el kiskorú ellen, de olyan sem, aki korábban tiltott doppingszereket árult. Bekerültek a munkaviszony létesítésének különös feltételei a Munka törvénykönyvébe.

 

Tankönyvterjesztés – Közmunkásokat vetnek be

http://nepszava.hu/cikk/1029731-tankonyvterjesztes—kozmunkasokat-vetnek-be

Nyilvánosságra hozta az állami tankönyvterjesztő cég, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) azon kiadók “feketelistáját”, amelyek a szerződéses határidőre, azaz július 31-ig nem, vagy csak részben teljesítették beszállítási kötelezettségeiket.

 

Napi aktuális // 2014-08-07 Napi aktuális 2. rész

http://www.echotv.hu/napi-aktualis-2014-08-07-napi-aktualis-2-resz

Szükséges a nyugdíjrendszer reformja? Vendég: Benkő Ágota elnök (Népesedési Kerekasztal). Hagyományőrzés a Kurultájon. Vendég: Dúró Dóra elnök (Kulturális Bizottság, Jobbik). Hullámzó támogatottságok – továbbra is a Fidesz vezet. Vendég: Závecz Tibor véleménykutatási igazgató (Ipsos).

 

Emmi: Jövő év januárjában lép életbe a közétkeztetésről szóló rendelet

http://magyarhirlap.hu/cikk/2388/Emmi_Jovo_ev_januarjaban_lep_eletbe_a_kozetkeztetesrol_szolo_rendelet

Szeptember helyett jövő év január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát, és mérföldkő a sófogyasztás csökkentésében – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A borravaló és a hálapénz munkajogi megítélése

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-borravalo-es-a-halapenz-munkajogi-megitelese

A munkaviszonyra tekintettel főszabály szerint a munkavállalót a munkáltatótól illeti meg díjazás. Ettől eltérően azonban bizonyos szakmákban a munkabér mellett igen jelentős – nem egyszer azt meghaladó – tételt jelentenek a harmadik személyektől (nem a munkáltatótól kapott) juttatások.

 

MSZP: Kormányzati lépések szükségesek az élelmiszerdrágulás megállításához

http://magyarhirlap.hu/cikk/2373/MSZP_Kormanyzati_lepesek_szuksegesek_az_elelmiszerdragulas_megallitasahoz

Az MSZP szerint a kormánynak módosítania kell a magyarországi agrártámogatási rendszeren, ellenkező esetben tovább emelkedhet az alapvető élelmiszerek, elsősorban a hús ára.

 

Minden a forint ellen dolgozik

http://nol.hu/gazdasag/minden-a-forint-ellen-dolgozik-1478671

Úgy tűnik, már az MNB-nek is kezd sok lenni: a jegybank interveniált az árfolyam miatt, igaz, nem sok sikerrel. Mostanra már nem csak a hazai lépések, hanem a nemzetközi folyamatok is rángatják a forintot.

 

Elszaladóban az államadósság

http://nepszava.hu/cikk/1029710-elszaladoban-az-allamadossag

Napok óta képtelen megizmosodni a forint, így történt ez csütörtökön is, amikor délután egy euró árfolyama csaknem 316, a svájci franké 260, az amerikai dolláré pedig 236 forint volt. Lassan már annak is örülni kell, hogy a hazai deviza nem gyengült tovább. A szakemberek egy része szerint – a magyar gazdaság jelenlegi állapotát és növekedési kilátásait figyelembe véve – 305 forint körül lenne a reális árfolyam, a 2014-es költségvetésben ugyanakkor 296,90 forint szerepel. A devizaadósságunk – forintban elszámolva – már meghaladja GDP arányosan már meghaladja a 83 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek nincs deklarált árfolyamcélja, csak gyenge szóbeli intervencióval élt a forint védelmében, nincs kizárva, hogy a növekvő export érdekében a jegybank nem is nagyon bánja a jelenlegi helyzetet.

A rendőrség is beszállt a norvég csatába

http://nol.hu/belfold/a-rendorseg-is-beszallt-a-norveg-csataba-1478649

Rossz idők járnak a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) forrásait Magyarországon elosztó konzorciumot vezető Ökotárs Alapítványra. Előbb jobboldali politikusok célkeresztjébe került a szervezet, aztán átfogó ellenőrzést indított nála a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi). A napokban újabb front nyílt: az V. kerületi rendőrkapitányság kért be adatokat a szervezettől, miután a Fidesz belvárosi szervezetének egyik tagja feljelentést tett az ügyészségen.

 

A Majdan ismét lángokban állt

http://vs.hu/majdan-ismet-langokban-allt-video-0807?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Gumiabroncsokat gyújtottak meg csütörtökön a kijevi főtéren, a Majdanon sátorozó úgynevezett önvédelmi egységek tagjai, tiltakozásul amiatt, hogy a közterület-fenntartók elkezdték elbontani a Szakszervezetek Házánál épített barikádjaikat.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és