Cikkajánló – 2014. augusztus 6.

Adókedvezményes megoldás munkahely balesetekre

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/10867-adokedvezmenyes-megoldas-munkahelyi-balesetekre

A munkahelyi balesetek terén nincs javulás, igaz nem is lett rosszabb a helyzet. Évente 17 ezer munkahelyi baleset történik hazánkban, ezek elsősorban a kisebb cégeknél fordulnak elő, és a legtöbb alkalommal csonttörésről van szó.

 

Súlyos veszteséget szenvedett el a Tesco Magyarországon

http://hvg.hu/gazdasag/20140805_Sulyos_veszteseget_szenvedett_el_a_Tesco#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_8_5

A 2012-es egymilliárdos nyereség után a Tesco-Global Áruházak Zrt. 43 milliárd forintos veszteséggel zárta az idén februárban véget ért 2013-as üzleti évet – írja a napi.hu.

 

Nyugdíj: így igazolhatja a szolgálati időt

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_igy_igazolhato_a_szolgalati_ido_ha__4Q5VPQ.aspx#rss

Hogyan lehet igazolni a biztosításban töltött időt, valamint az abból származó kereseti adatokat, ha azok nem szerepelnek a társadalombiztosítási nyilvántartásban?

 

Nagyot bukott a forint

http://nol.hu/gazdasag/nagyot-bukott-a-forint-1478311

Az euró a 316 forintos szintet is ostromolta. A háttérben egyértelműen hazai okok állnak, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank lépése, hogy augusztus elsejével betétté alakította a kéthetes kötvényét.

 

A beteg bemondja a panaszát, a gép kidobja a gyógyszert

http://hvg.hu/kkv/20140806_gyogyszer_panasz_kulcsszo#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=vallalkozas_hirkereso

Olyan gyógyszerajánló rendszert fejleszt két magyar cég, amely beszédfelismerés alapján működne a patikákban. A beteg elmondja, milyen panaszai vannak, és a kulcsszavak alapján a gyógyszerkiadó munkatárs számítógépén megjelennének azok a vénynélküli készítmények, amelyeket elvileg ajánlhatni lehetne neki.

 

132- en több mint 1,5 milliárdot nyertek

http://hir6.hu/cikk/100663/132_en_tobb_mint_15_milliardot_nyertek

Békés megyéből 132 vállalkozás nyert munkahelyteremtésre 1,576 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ben meghirdetett pályázatain. A döntően mikro- és kisvállalkozások az elnyert központi forrásból 671 új munkahelyet létesítettek és vállalták 1378 munkahely megőrzését – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója az MTI-t.

 

Ősztől sokat drágul a kenyér

http://figyelo.hu/cikkek/407752-osztol-sokat-dragul-a-kenyer

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

 

Továbbra is népszerű a Széchenyi Kártya Program

http://orientpress.hu/131599

Sikeres időszakot zárt a Széchenyi Kártya Program, a KAVOSZ adatai alapján a létrejött hitelügyletek száma meghaladja a 200 ezret, a kihelyezett hitelek összege több mint 1345 milliárd forint – írja a

 

Lezárult a Takarékbank-üzlet

http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/lezarult-a-takarekbank-uzlet-432673

Lezárult a Takarékbank adásvétele, a Magyar Posta Zrt. augusztus 6-án átruházta a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re – közölte a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. törzsrészvényeinek értékesítésére létrehozott Közös Értékesítési Bizottság.

 

Kiknek kell Matolcsy ingyenhitele?

http://www.vg.hu/penzugy/hitel/kiknek-kell-matolcsy-ingyenhitele-432617

A bankok már közel 300 milliárd forintnyi hitel kihelyezéséről kötöttek szerződést a kis- és közepes vállaltokkal a Növekedési Hitelprogram keretében. A közel 10 ezer darab ügylethez 7 300 vállalkozás kötődik. A hitelintézetek eddig 240 milliárd forintot folyósítottak a kkv-knak. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

 

500 milliárd forintot költöttek el a költségvetési tartalékból

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/500-milliard-forintot-koltottek-el-a-koltsegvetesi-tartalekbol-432668

A mindenkori költségvetés egyik kevéssé átlátható eleme a költségvetési tartalék. A képviselők a büdzsé elfogadásakor több tíz milliárd forintra adnak biankó csekket a kormány számára. Ez a pénz szabadon, és kevéssé átlátható feladatokra költhető, csak és kizárólag a kormány döntése alapján. A Policy Agenda megpróbált belenézni abba, hogy a 2010-es kormányváltás óta hogyan használta fel, vagy inkább ki a kormány ezt a kasszát.

 

Elhallgatta a kormány az EKB elől a devizahitel-törvény elemeit

http://nol.hu/gazdasag/elhallgatta-a-kormany-az-ekb-elol-a-devizahitel-torveny-elemeit-1478483

A magyar hatóságok megszegték az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során – áll az ECB július 28-i keltezésű, honlapján közzétett kormányzótanácsi véleményben. Az ok szinte már unalomig ismert: a kormány megküldte ugyan az inkriminált jogszabály szövegének tervezetét, ám az nem a teljes szöveg volt.

 

229 milliós Sólyom-buli – végleg elbúcsúzhatnak a repüléstől

http://nol.hu/gazdasag/229-millios-solyom-buli-1478405

A múlt évről megmaradt bértartozások harmadával még mindig adós az új magyar légitársaság.

 

Őszi döntés az ipari rezsicsökkentésről

http://nepszava.hu/cikk/1029457-oszi-dontes-az-ipari-rezsicsokkentesrol

 Hamarosan megszületnek a hatástanulmányok az ipari cégek rezsijének a csökkentéséről, így ősszel dönthetnek is a gáz-, és áramtarifa lefaragásokról – ígéri a kormányzat. A szakértők szerint a kormány az állami energetikai társaság, az MVM Zrt. rovására mérsékli majd a díjakat. Később viszont az adózóknak kell majd fizetniük a több százmilliárd forint árkedvezmény költségeit. A vállalati szektor tarifáinak a mérséklése vélhetően az Európai Unió versenyjogi törvényeibe ütközik majd.

 

Fokozódó szegénység

http://nepszava.hu/cikk/1029453-fokozodo-szegenyseg

Már kormány közeli Magyar Nemzet is megkongatta a vészharangot a területalapú uniós támogatási rendszer átalakítása miatt, amely megrendítheti a vidéket, munkahelyeket szüntethet meg. Különösen az elmaradott térségek helyzete válhat még kilátástalanabbá. 

 

Hamarosan feloldhatják az orosz hústilalmat

http://nepszava.hu/cikk/1029450-hamarosan-feloldhatjak-az-orosz-hustilalmat

Hamarosan feloldhatják az egyes baromfihús, valamint hőkezelt és tartósított sertéshústerméket exportáló magyar húsipari cégekkel szemben bevezetett tilalmat az orosz hatóságok, két üzemmel szemben már feloldották a korlátozást – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája.

 

Vaktölténnyel durrogtatott Seszták amikor az MVM kivásárlását emlegette

http://hvg.hu/gazdasag/20140805_Vaktoltennyel_durrogtatott_Sesztak_az_MVM

Gazdasági értelemben alig van tétje annak, hogy az MVM-ben lévő nem állami részvényesek a cégben maradnak-e vagy sem. Vannak összesen tizenhárman, és a részvényhányaduk összes nem éri el a 15 századszázalékot. Viszont kérdezhetnek, és olyan céges iratokat kérhetnek, amit a jelek szerint a továbbaikban az állami cég (illetve rajta keresztül a kormány) megtartana inkább magának.

 

Gazdag beteg pénzéből lesz jobb szobája az OEP-esnek

http://www.hvg.hu/itthon/20140805_Egy_hely_ahol_tisztan_kap_pluszpenzt_az_o

Már több mint fél éve, hogy egy nagy állami kórházon belül teljesen elkülönített VIP-részlegen gyógyulnak azok a betegek, akiknek erre igényük van – és persze elég pénzük. Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója állítja: nem miattuk kell az OEP-es betegeknek várniuk az ellátásra. Sőt, ők is jól járnak, hisz a pluszbevételből lesz új műszer vagy wifi a szobákba, az így legálisan jól kereső orvosok pedig nem mennek külföldre.

 

25 ezer munkahely kerülhet veszélybe Németországban

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/08/05/25-ezer-munkahely-kerulhet-veszelybe-nemetorszagban/

Az Oroszország elleni szankciók erősen visszavethetik a német gazdaság teljesítményét, és így a magyar gazdaság növekedésénél is megjelenhetnek kockázatok. A felreppent hírekkel ellentétben nincs szó eu-orosz paktum előkészítéséről.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.