Cikkajánló – 2014. augusztus 6.

Adókedvezményes megoldás munkahely balesetekre

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/10867-adokedvezmenyes-megoldas-munkahelyi-balesetekre

A munkahelyi balesetek terén nincs javulás, igaz nem is lett rosszabb a helyzet. Évente 17 ezer munkahelyi baleset történik hazánkban, ezek elsősorban a kisebb cégeknél fordulnak elő, és a legtöbb alkalommal csonttörésről van szó.

 

Súlyos veszteséget szenvedett el a Tesco Magyarországon

http://hvg.hu/gazdasag/20140805_Sulyos_veszteseget_szenvedett_el_a_Tesco#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_8_5

A 2012-es egymilliárdos nyereség után a Tesco-Global Áruházak Zrt. 43 milliárd forintos veszteséggel zárta az idén februárban véget ért 2013-as üzleti évet – írja a napi.hu.

 

Nyugdíj: így igazolhatja a szolgálati időt

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_igy_igazolhato_a_szolgalati_ido_ha__4Q5VPQ.aspx#rss

Hogyan lehet igazolni a biztosításban töltött időt, valamint az abból származó kereseti adatokat, ha azok nem szerepelnek a társadalombiztosítási nyilvántartásban?

 

Nagyot bukott a forint

http://nol.hu/gazdasag/nagyot-bukott-a-forint-1478311

Az euró a 316 forintos szintet is ostromolta. A háttérben egyértelműen hazai okok állnak, elsősorban a Magyar Nemzeti Bank lépése, hogy augusztus elsejével betétté alakította a kéthetes kötvényét.

 

A beteg bemondja a panaszát, a gép kidobja a gyógyszert

http://hvg.hu/kkv/20140806_gyogyszer_panasz_kulcsszo#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=vallalkozas_hirkereso

Olyan gyógyszerajánló rendszert fejleszt két magyar cég, amely beszédfelismerés alapján működne a patikákban. A beteg elmondja, milyen panaszai vannak, és a kulcsszavak alapján a gyógyszerkiadó munkatárs számítógépén megjelennének azok a vénynélküli készítmények, amelyeket elvileg ajánlhatni lehetne neki.

 

132- en több mint 1,5 milliárdot nyertek

http://hir6.hu/cikk/100663/132_en_tobb_mint_15_milliardot_nyertek

Békés megyéből 132 vállalkozás nyert munkahelyteremtésre 1,576 milliárd forint támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014-ben meghirdetett pályázatain. A döntően mikro- és kisvállalkozások az elnyert központi forrásból 671 új munkahelyet létesítettek és vállalták 1378 munkahely megőrzését – tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója az MTI-t.

 

Ősztől sokat drágul a kenyér

http://figyelo.hu/cikkek/407752-osztol-sokat-dragul-a-kenyer

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

 

Továbbra is népszerű a Széchenyi Kártya Program

http://orientpress.hu/131599

Sikeres időszakot zárt a Széchenyi Kártya Program, a KAVOSZ adatai alapján a létrejött hitelügyletek száma meghaladja a 200 ezret, a kihelyezett hitelek összege több mint 1345 milliárd forint – írja a

 

Lezárult a Takarékbank-üzlet

http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-szolgaltatok/lezarult-a-takarekbank-uzlet-432673

Lezárult a Takarékbank adásvétele, a Magyar Posta Zrt. augusztus 6-án átruházta a tulajdonában álló Takarékbank részvényeket a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.-re – közölte a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. törzsrészvényeinek értékesítésére létrehozott Közös Értékesítési Bizottság.

 

Kiknek kell Matolcsy ingyenhitele?

http://www.vg.hu/penzugy/hitel/kiknek-kell-matolcsy-ingyenhitele-432617

A bankok már közel 300 milliárd forintnyi hitel kihelyezéséről kötöttek szerződést a kis- és közepes vállaltokkal a Növekedési Hitelprogram keretében. A közel 10 ezer darab ügylethez 7 300 vállalkozás kötődik. A hitelintézetek eddig 240 milliárd forintot folyósítottak a kkv-knak. Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

 

500 milliárd forintot költöttek el a költségvetési tartalékból

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/500-milliard-forintot-koltottek-el-a-koltsegvetesi-tartalekbol-432668

A mindenkori költségvetés egyik kevéssé átlátható eleme a költségvetési tartalék. A képviselők a büdzsé elfogadásakor több tíz milliárd forintra adnak biankó csekket a kormány számára. Ez a pénz szabadon, és kevéssé átlátható feladatokra költhető, csak és kizárólag a kormány döntése alapján. A Policy Agenda megpróbált belenézni abba, hogy a 2010-es kormányváltás óta hogyan használta fel, vagy inkább ki a kormány ezt a kasszát.

 

Elhallgatta a kormány az EKB elől a devizahitel-törvény elemeit

http://nol.hu/gazdasag/elhallgatta-a-kormany-az-ekb-elol-a-devizahitel-torveny-elemeit-1478483

A magyar hatóságok megszegték az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott konzultációs kötelezettségüket a devizahitelesek megsegítését célzó törvény elfogadása során – áll az ECB július 28-i keltezésű, honlapján közzétett kormányzótanácsi véleményben. Az ok szinte már unalomig ismert: a kormány megküldte ugyan az inkriminált jogszabály szövegének tervezetét, ám az nem a teljes szöveg volt.

 

229 milliós Sólyom-buli – végleg elbúcsúzhatnak a repüléstől

http://nol.hu/gazdasag/229-millios-solyom-buli-1478405

A múlt évről megmaradt bértartozások harmadával még mindig adós az új magyar légitársaság.

 

Őszi döntés az ipari rezsicsökkentésről

http://nepszava.hu/cikk/1029457-oszi-dontes-az-ipari-rezsicsokkentesrol

 Hamarosan megszületnek a hatástanulmányok az ipari cégek rezsijének a csökkentéséről, így ősszel dönthetnek is a gáz-, és áramtarifa lefaragásokról – ígéri a kormányzat. A szakértők szerint a kormány az állami energetikai társaság, az MVM Zrt. rovására mérsékli majd a díjakat. Később viszont az adózóknak kell majd fizetniük a több százmilliárd forint árkedvezmény költségeit. A vállalati szektor tarifáinak a mérséklése vélhetően az Európai Unió versenyjogi törvényeibe ütközik majd.

 

Fokozódó szegénység

http://nepszava.hu/cikk/1029453-fokozodo-szegenyseg

Már kormány közeli Magyar Nemzet is megkongatta a vészharangot a területalapú uniós támogatási rendszer átalakítása miatt, amely megrendítheti a vidéket, munkahelyeket szüntethet meg. Különösen az elmaradott térségek helyzete válhat még kilátástalanabbá. 

 

Hamarosan feloldhatják az orosz hústilalmat

http://nepszava.hu/cikk/1029450-hamarosan-feloldhatjak-az-orosz-hustilalmat

Hamarosan feloldhatják az egyes baromfihús, valamint hőkezelt és tartósított sertéshústerméket exportáló magyar húsipari cégekkel szemben bevezetett tilalmat az orosz hatóságok, két üzemmel szemben már feloldották a korlátozást – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája.

 

Vaktölténnyel durrogtatott Seszták amikor az MVM kivásárlását emlegette

http://hvg.hu/gazdasag/20140805_Vaktoltennyel_durrogtatott_Sesztak_az_MVM

Gazdasági értelemben alig van tétje annak, hogy az MVM-ben lévő nem állami részvényesek a cégben maradnak-e vagy sem. Vannak összesen tizenhárman, és a részvényhányaduk összes nem éri el a 15 századszázalékot. Viszont kérdezhetnek, és olyan céges iratokat kérhetnek, amit a jelek szerint a továbbaikban az állami cég (illetve rajta keresztül a kormány) megtartana inkább magának.

 

Gazdag beteg pénzéből lesz jobb szobája az OEP-esnek

http://www.hvg.hu/itthon/20140805_Egy_hely_ahol_tisztan_kap_pluszpenzt_az_o

Már több mint fél éve, hogy egy nagy állami kórházon belül teljesen elkülönített VIP-részlegen gyógyulnak azok a betegek, akiknek erre igényük van – és persze elég pénzük. Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója állítja: nem miattuk kell az OEP-es betegeknek várniuk az ellátásra. Sőt, ők is jól járnak, hisz a pluszbevételből lesz új műszer vagy wifi a szobákba, az így legálisan jól kereső orvosok pedig nem mennek külföldre.

 

25 ezer munkahely kerülhet veszélybe Németországban

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/08/05/25-ezer-munkahely-kerulhet-veszelybe-nemetorszagban/

Az Oroszország elleni szankciók erősen visszavethetik a német gazdaság teljesítményét, és így a magyar gazdaság növekedésénél is megjelenhetnek kockázatok. A felreppent hírekkel ellentétben nincs szó eu-orosz paktum előkészítéséről.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós