Cikkajánló – 2014. augusztus 4.

‘Hatvan évhez közel, mondja már meg, hova a francba menjek’

http://www.szabadfold.hu/aktualis/hatvan_evhez_kozel_mondja_mar_meg_hova_a_francba_menjek

Végjáték a Nokiában. – Különös parti ez: lépni kell, s órára csapni, teljék az idő az ellennél, mert akinél az óra mutatója „lezuhan”, veszít. Későbbi vitát előzve figyelnek is, minden szabályosan történjék, utóbb senki se reklamáljon.

 

Egyeztettek a munkahivatalok

http://ujszo.com/napilap/regio/2014/08/02/egyeztettek-a-munkahivatalok

Nokia novemberre tervezett bezárása kapcsán – ami összesen 1858, ebből közel hétszáz szlovákiai munkavállalót is érint – Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter koordinációs tanácskozást tartott a komáromi és az érsekújvári munkahivatal vezetőinek részvételével.

 

Csoda, hogy még dolgoznak a közszférában

http://index.hu/gazdasag/defacto/2014/08/04/csoda_hogy_meg_dolgoznak_a_kozszferaban/

Egy közszférában dolgozó bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb, 2012-ben már 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy hozzá hasonló, versenyszférában dolgozó bére. A diplomások között 40 százalék volt a közszféra bérhátránya 2012-ben. Nem csoda, hogy orvosaink elmennek, tanáraink pályát váltanak.

 

Milliókkal kecsegtetik a háziorvosokat

http://www.origo.hu/itthon/20140803-ures-haziorvosi-korzeteket-toltenenek-be.html

Heves megyében tucatnyi betöltetlen háziorvosi praxis van. Most azt találták ki, hogy az orvosok 6-10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, ha vállalják, hogy legalább 4 évig a praxisban dolgoznak.

 

Veszni hagyott háziorvosok

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/10837-veszni-hagyott-haziorvosok

 Nemcsak kevesebb pénzt ad az egy hete megígértnél, de trükkösen kevesebb háziorvosnak is szánná ezt az összeget az Orbán-kormány. A helyzetet szépíteni kívánó adatkozmetikázás azonban csak még jobban bizonyítja: az összeomlás szélén áll az alapellátás, azaz a háziorvosi rendszer.

 

2015-ös minősítési eljárás: ilyen portfóliót kell készíteni november végéig

http://eduline.hu/kozoktatas/2014/8/4/pedagogus_portfolio_2015_43UGTO

Harmincezer pedagógus vehet részt a 2015-ös minősítési eljárásban, ehhez azonban november végéig fel kell tölteniük a portfóliójukat. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint ez legalább négy-hat hónapos munka, így érdemes már most nekilátni.

 

Ötven millió forint uniós támogatás a vízügyi dolgozóknak

http://www.vg.hu/penzugy/otven-millio-forint-unios-tamogatas-a-vizugyi-dolgozoknak-432513

Mintegy ötven millió forintos uniós támogatásból kompetenciafejlesztő projektet valósít meg a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) – közölte a szövetség hétfőn az MTI-vel.

 

Minden tizedik dolgozójától megválik a posta

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/minden_tizedik_dolgozojatol_megvalik_a_posta/2392653/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Csongrád megye – Négy év alatt minden tizedik dolgozójától megválik a Magyar Posta. Ez nem elbocsátás, mert közös megegyezéssel válnak meg tőlük. És ezt egy kivétellel minden szakszervezet aláírta.

 

Bonus-malus, nyugdíjaknál is

http://www.vg.hu/velemeny/publicisztika/bonus-malus-nyugdijaknal-is-432396

Először úgy tűnt, a nyugdíjrendszer jövőbeni forráshiányos működésére javasolt egy megoldást a Népesedési Kerekasztal azzal, hogy gyermekszámtól is függjön a nyugdíj összege. Aztán kiderült: nem ez a cél. A társadalmi igazságosság helyreállítását szeretnék ily módon. Ez fontos. De mi lesz a nyugdíjrendszerrel?

 

Akikre szigorúbb munkajogi szabályok vonatkoznak

http://adozona.hu/munkajog/Kulonleges_szabalyok_a_munkajogban_LHIJZO

Meghatározott munkáltatói körben még kollektív szerződésben sem lehet eltérni a munka törvénykönyvében rögzített szabályoktól. Összefoglaltuk a köztulajdonban álló munkáltatókra vonatkozó speciális munkajogi előírásokat.

 

Takarékokat is büntetett az MNB

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/takarekokat_is_buntetett_az_mnb.584799.html

A jegybank újabb 62 pénzügyi szervezetnél tárt fel a fogyasztói díjak és költségek jogszerűtlen emelésére vonatkozó jogszabálysértéseket. A vizsgált pénzügyi szervezetek közül 58 esetében került sor bírság kiszabására, amelynek együttes összege 386,5 millió forint.

 

Hiába a kormányzati tiltás, mégis gyűjtik a papírt az iskolák

http://nol.hu/belfold/megis-gyujtik-a-papirt-az-iskolak-1477997

Az intézmények többsége rászorul az ebből származó bevételre, mert ezt a pénzt szabadon, a KLIK felügyelete nélkül költhetik el. A gyűjtést tiltó minisztériumi állásfoglalás amúgy sincs összhangban a törvénnyel.

 

Kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni rokkantsági ellátás után?

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kotelezoe_oregsegi_nyugdijat_kerni_rokkants_BZKEKU.aspx#rss

A nyugdíjkorhatár elérésekor kötelező-e öregségi nyugdíjat kérni, ha korábban rokkantsági ellátásban részesült a jogosult? Olvasónk kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

 

A Norvég alapok új kapcsolattartót kaptak

http://nepszava.hu/cikk/1029108-a-norveg-alapok-uj-kapcsolattartot-kaptak

A kormány lépett, és a norvég kormány észrevételeinek figyelembevételével augusztus 15-étől a Miniszterelnökséghez kerül a Széchenyi Program Irodától a norvég alap nemzeti kapcsolattartó feladata. Az átadás-átvétel augusztus 31-éig befejeződik – áll az erről szóló kormányrendeletben, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

 

Tippeljen, melyik a legfelelőtlenebb önkormányzat!

http://www.hirhatar.hu/hir/tippeljen-melyik-a-legfelelotlenebb-onkormanyzat

Idén februárban zárult az önkormányzati konszolidáció, az utolsó a lépéssel összesen 471,79 milliárd forintnyi adósságot vett át közvetlenül az állam a településektől. Az első lépésben 684,3 milliárd már tavaly átkerült az önkormányzatoktól, így két lépésben 1156,1 milliárd forint értékben nőtt a központi költségvetés és ugyanennyivel csökkent a helyhatóságok adóssága.

 

Bővít és 100 új munkahelyet teremt a Nemak Győr Kft.

http://orientpress.hu/131470

Jövőre induló és 2017-ben záródó, több mint 5,6 milliárd forint értékű beruházást jelentett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és David Toth ügyvezető pénteken Győrben. A Nemak Győr Kft. termelése ezzel a fejlesztéssel már elérheti az évi 2,85 millió hengerfejet, a foglalkoztatottainak száma pedig meghaladhatja a 900 főt.

 

Vagyonvédelem: csak félig csodaszer a rezsióradíj

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/vagyonvedelem-csak-felig-csodaszer-a-rezsioradij

A vagyonvédelmi szolgáltatás minimális rezsióradíja fehéríti a szakmát és a tisztességes profitszerzés lehetőségét hordozza. Ezzel együtt a vagyonőri szolgáltatás megrendelőjének szakmai felkészültsége és igényessége fehérítheti igazán az ágazatot: a megbízóknak tudniuk kellene, hogy pontosan mit és hogyan szeretnének védeni, mint ahogy azt is, hogy alulfizetett emberek pocsék szolgáltatást nyújtanak. Az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért kuratóriumi elnökének írása.

 

Állásukat féltő buszosok

http://nepszava.hu/cikk/1029222-allasukat-felto-buszosok/

A Volán-társaságok 2015-re kitűzött regionális összeolvadása feltartóztathatatlanul halad. Ám a szakszervezetek garanciákat követelnek a kormánytól és a tulajdonos MNV Zrt.-tól, hogy a bevonandó alvállalkozók ugyanolyan feltételek mellett foglalkoztassák a munkavállalókat, mint eddig a Volán társaságoknál.

 

Kedvezőtlen változás: csökkenhet az átirányított munkavállaló bére

http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20140802-kedvezotlen-valtozas-csokkenhet-az-atiranyitott-munkavallalo-bere.html

Míg a korábbi Munka törvénykönyve az átirányítási fejezetében kifejezetten tartalmazta az a rendelkezést, mely szerint az átirányítás a munkavállalóra nézve – különösen beosztására, képzettségére, korára, egészségi állapotára, vagy egyéb körülményeire tekintettel – nem járhatott aránytalan sérelemmel, a jelenleg hatályos törvény ezt már sajnos nem vette át – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

 

Nyugdíj: szakmai, nem politikai megoldás kell

http://nepszava.hu/cikk/1029088-nyugdij-szakmai-nem-politikai-megoldas-kell

A nyugdíjrendszer körüli vitákat egyértelműen a politika gerjeszti – mondja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója. Barát Gábor szerint azzal az ötlettel, hogy a gyermekek számához kellene kötni a nyugdíj összegét, tesztelték a társadalmat. Helytelen azonban a reprodukciós mechanizmus kérdéseit összekeverni az egyéni nyugdíjjoggal.

 

Közfoglalkoztatás: Valamivel több mint 10 százalék tudott elhelyezkedni

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/kozfoglalkoztatas-valamivel-tobb-mint-10-szazalek-tudott-elhelyezkedni-432450

Tavaly a közfoglalkoztatásból kilépők 11,54 százaléka helyezkedett el az elsődleges munkaerőpiacon. Idén a közfoglalkoztatásra 231 milliárd forintot fordít az állam.

 

Munkaviszony helyreállítása jogellenes megszüntetés után

http://munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/munkaviszony-helyreallitasa-jogellenes-megszuntetes-utan

A jogellenes munkaviszony megszüntetés azzal járhat, hogy a bíróság a munkavállaló további foglalkoztatására kötelezi a munkáltatót. Ezt ugyan csak kivételes esetekben kérheti a munkavállaló, ám ha minden törvényi feltétel fennáll, a munkaviszony helyreállítása kötelező. De mi a helyzet, ha a munkáltató képtelen munkát adni a visszatérő pernyertes munkavállalónak?

 

GKI: fékezhet a gazdaság

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/gki_fekezhet_a_gazdasag.584788.html

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az idei első negyedévi, 3,5 százalékos GDP-növekedéshez képest lassul a gazdasági bővülés üteme, az év egészében 2,5 százalékos növekedés várható.

 

Így alakul át az agrártámogatási rendszer

http://www.vallalkozokhitele.hu/cikkek/igy_alakul_at_az_agrartamogatasi_rendszer.164.html

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben. A módosításokkal az állattenyésztők járhatnak jól.

 

Raskó György: Skizofrén a magyar agrárpolitika

http://www.origo.hu/itthon/20140731-rasko-gyorgy-a-magyar-mezogazdasag-jelenerol-jovojerol.html

Több munkahelyet, társadalmi felzárkózást, gazdasági növekedést vár a kormány az agrártámogatások átalakításától. Raskó György agárközgazdász az Origónak adott interjújában azt mondta, az intézkedés miatt a nagygazdálkodók közel tízezer embert elküldenek majd, nagyjából 25 ezer egyéni és családi vállalkozás jár jól, a maradék több százezer pedig továbbra is vegetálni fog. 

 

Kinek kell munkavédelmi szakembert alkalmaznia?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kinek-kell-munkavedelmi-szakembert-alkalmaznia/

A jelenleg hatályos Munkavédelmi Törvény minden munkáltató részére előírja munkavédelmi szakember foglalkoztatását, kivételek a legkisebb cégek. Ám a törvényben ez a rész nem könnyen értelmezhető, ezért a munkáltatók számára nem biztos, hogy egyértelmű, mikor kell ez és mikor nem, hívja fel a figyelmet Kling Péter munkavédelmi szakmérnök. Összefoglaltuk, kinek, mikor és mennyi időben kell munkavédelmi szakembert foglalkoztatnia.

 

Inkább leépítenek a kormány barátai

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/inkabb_leepitenek_a_kormany_baratai.202129.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Egyelőre nem lendült fel a munkahelyteremtés a kormány stratégiai megállapodásainak hatására – írja az Index. Hiába írt alá Szijjártó már 48 céggel megállapodást, a baráti vállalatoknál kisebb mértékben nőtt a létszám, mint a versenyszféra egészében. Az Audira nem lehet panasz, a Nokia viszont sokat ront az összképen, és a nagy elbocsátások majd még most jönnek.

 

Rekordot dönthet az Erzsébet-utalvány

http://www.vg.hu/vallalatok/rekordot-donthet-az-erzsebet-utalvany-432468

Június végéig összesen 67,2 milliárd forintnyi Erzsébet-utalványt költöttek el a felhasználók a KSH adatai szerint, ez mintegy 14 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi forgalmat. Idén eddig minden hónapban többet fizettek az utalvánnyal, mint tavaly, de főleg a januári 19,8 milliárd forintos adat dobja meg a statisztikát.

 

Mibe kerül ma a diploma?

http://www.teol.hu/tolna/kozelet/mibe-kerul-ma-a-diploma-565811

A frissen felvett főiskolások és egyetemisták körében még javában tart az öröm és az ünneplés. A családok azonban komoly szervezési munka előtt állnak, és bizony a pénztárcát is jól ki kell nyitni.

 

Aggodalmak a lakáscélú hiteltámogatás körül

http://ado.hu/rovatok/ado/aggodalmak-a-lakascelu-hiteltamogatas-korul

Mennyiben jelenthet kockázatot a munkaadónak lakáscélú hiteltámogatást adni a dolgozójának? Milyen szerepük és felelősségük lehet a bankoknak?

 

Seszták az MVM államosításán gondolkodik, lemondáson nem

http://hvg.hu/gazdasag/20140804_Sesztak_az_MVM_allamositasan_gondolkodik#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_8_4

A parlament ősszel egy olyan jogszabály-módosítást fogadhat el, amely lehetővé teszi, hogy az MVM Zrt. százszázalékos állami tulajdonba kerülhessen – mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter a Napi Gazdaságnak.

 

Komoly bajok érhetik el Magyarországot – IMF figyelmeztetés jött

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/komoly_bajok_erhetik_el_magyarorszagot_imf_figyelmeztetes_jott.584549.html

A világszerte jelentősen megugró kamatok a feltörekvő piacok lassabb növekedésével kombinálva a világgazdasági növekedést akár 2 százalékkal is vissza vághatja a következő öt évben – figyelmeztet az IMF legfrissebb elemzése, amely az olyan globális gazdaságra leselkedő kockázatokat vette sorra, amelyeknek hatásai az országhatárokon átlépve messzebb is elérhetnek.

 

Tévégyártókat büntetett a GVH

http://www.hirado.hu/2014/08/01/tevegyartokat-buntetett-a-gvh/?source=hirkereso

A Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozó megállapodás miatt három televízió-képcsövet gyártó céget marasztalt el: a Samsung SDI-t, az LG Philips Displays Holding B.V.-t, valamint a Technicolor SA-t, utóbbit 303 millió forintra meg is bírságolta a versenyhivatal.

 

A fiatalok fizetése nagyot esett Európában

http://www.napigazdasag.hu/cikk/19296/

A dél-európai államokban akár 25 százalékot is csökkenhetett a 18-24 év közötti munkavállalók fizetése. Azokban az EU-tagállamokban sem jobb a helyzet, ahol nincsenek ilyen statisztikák.

 

Így harap magába Európa az oroszok miatt

http://privatbankar.hu/makro/igy-harap-magaba-europa-az-oroszok-miatt-271356

Az ukrán válság és az Oroszország elleni szankciók következményei lenullázhatják a német gazdasági növekedést – írja a német Wirtschaftswoche hírportálon megjelent cikkében Hans-Werner Sinn, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet igazgatója. Görögország is megszenvedi az orosz turisták elmaradását, és Magyarországon is van már kézzelfogható jele a válságnak.

 

Rászállnak a vastag bankszámlákra

http://nol.hu/kulfold/raszallnak-a-vastag-bankszamlakra-1477931

Görögországban van hivatalosan munkanélkülinek bejelentett személy, akinek a bankszámláján 2,8 millió euró pihen. A görög adóhatóság az adóelkerülés elleni harc jegyében megkezdte minden 100 ezer euró feletti egyenleggel rendelkező bankszáma eredetének ellenőrzését, és máris sok érdekességre bukkant – idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása a To Vima görög vasárnapi lapot.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az