Cikkajánló – 2014. augusztus 1.

Szakszervezeti Szövetség: Felháborító a Hankook magatartása

http://www.hirado.hu/2014/07/31/szakszervezeti-szovetseg-felhaborito-a-hankook-magatartasa/?source=hirkereso

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felháborítónak tartja a Hankook Tire Magyarország Kft. sorozatos munkavállaló ellenes, törvénysértő magatartását – közölte a szövetség az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében csütörtökön.

Kapcsolódó cikkek:

http://index.hu/gazdasag/2014/07/31/szakszervezetist_rugott_ki_a_hankook_mert_tanult/

http://www.hir24.hu/belfold/2014/07/31/kiakadtak-a-szakszervezetek-a-hankookra/

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/nekimennek_a_magyar_hankooknak_ime_a_vadak.584657.html

http://pestisracok.hu/kirugta-a-szakszervezeti-vezetot-a-hankook-mert-tanult/

http://figyelo.hu/cikkek/407554-megszolalt-a-hankook–nem-azert-rugtak-ki-a-szakszervezetist–mert-tanult

http://www.elemzeskozpont.hu/szakszervezeti-szovetseg-felhaborito-hankook-torvenyserto-magatar

 

Hankook: kötelezettségszegés miatt bocsátották el a szakszervezeti vezetőt

http://stockportal.hu/index.php/hankook-kotelezettsegszeges-miatt-bocsatottak-el-a-szakszervezeti-vezetot/

A Hankook Tire Magyarország Kft. menedzsmentje azt állítja, hogy többszörös kötelezettségszegés miatt bocsátották el a cégtől a szakszervezeti vezetőt, és nem jogi tanulmányai miatt.

 

Augusztusi változások

http://nepszava.hu/cikk/1029014-augusztusi-valtozasok

Jó néhány változással indul az esztendő nyolcadik hónapja. Augusztus 1-jétől – egyebek mellett – felgyorsul a közmunkaprogram, kiderülnek a költségvetési zárolás részletei, ingyen lehet a felnőtteknek tanulni, egységes űrlapokon mehetünk panaszra a bankokhoz, valamint jön a kéthetes MNB-betét.

2022: háromszínű jövőkép a munka világáról

http://www.hrportal.hu/c/2022-haromszinu-jovokep-a-munka-vilagarol-20140731.html?wa=hk10

A PwC „The future of work” című tanulmánya a jövő munkahelyeit és HR-kihívásait vizsgálja. A kutatás három vállalati felfogást, mint három világot vázol fel az alapján, hogyan alkalmazkodik a munkahelyi környezet, a tehetségek felkutatása és megtartása a változó trendekhez. A PwC közleménye szerint szakértőik arra is keresték a választ, hogy a vállalatok hogyan építik be az új technológiákat a folyamatokba az elkövetkező évtized során.

 

Fizetéselőleg szabadon levonva

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/publikaciok/fizeteseloleg-szabadon-levonva

A munkabér utólag, a már elvégzett munkáért jár a munkavállalónak. Átmeneti pénzzavar esetén azonban szükséges és kényelmes megoldás lehet a munkáltatótól bérelőleget kérni. Ennek elszámolási szabályai már csak azért is fontosak, mert a Munka Törvénykönyve az előlegnyújtásból eredő követelés szabályait egyéb esetekben is alkalmazni rendeli.

 

„Dolgozók iskolája”, avagy a képzés és a munkajog

http://www.ugyvedvilag.hu/rovatok/szakma/dolgozok-iskolaja-avagy-a-kepzes-es-a-munkajog

Számos szakmában létfontosságú a szaktudás folyamatos fejlesztése, naprakészen tartása. Ezt felismerve a munkáltatók rendszeresen szerveznek továbbképzéseket, a munkavállalók pedig gyakran önállóan is képzik magukat. Mikor lehet felmondani a tanulmányi szerződést és milyen következményei vannak a szerződésszegésnek? Az alábbi cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

 

Kissé csökkent a munkanélküliség az EU-ban

http://www.hrportal.hu/c/kisse-csokkent-a-munkanelkuliseg-az-eu-ban-20140731.html

A májusi 10,3 százalékról júniusra 10,2 százalékra mérséklődött a szezonálisan kiigazított adatok alapján számolt munkanélküliség az EU-ban – jelentette csütörtökön az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

Infografika: arányok a munkaerőkölcsönzésben

http://ado.hu/rovatok/ado/infografika-aranyok-a-munkaerokolcsonzesben

A kölcsönbe vett munkavállalók egynegyedét vették át saját állományukba a hazai munkaerő-kölcsönzőkkel tavaly szerződött foglalkoztatók, amelyek átlagosan 11 embernek adtak ilyen módon munkát. Az InfoTandem heti infografikája.

 

Több munkahely az agráriumban

http://www.elelmiszer.hu/cikk/tobb_munkahelyet_az_mezogazdasagban

Megjelent az egységes területalapú támogatás összegéhez kötött támogatás felső szintjének megállapításáról és a mezőgazdasági munkahelyteremtés elősegítéséről szóló határozat csütörtökön a Magyar Közlönyben.

 

Így kezelhető a munkahelyen az Y generáció

http://www.profession.hu/cikk/20140801/igy-kezelheto-a-munkahelyen-az-y-generacio/4469

Másképp dolgoznak az Y generáció tagjai, és ez komoly konfliktusokhoz vezethet a munkahelyen. Ismerjük meg hát őket, hogy megérthessük a motivációikat!

 

Remek adat jött a magyar iparról – nő a munkahelyek száma

http://privatbankar.hu/makro/remek-adat-jott-a-magyar-iparrol-271306

A napokban teszik közzé a Beszerzési Menedzser Indexek júliusi értékét. Magyarország ma jelentett, és remek értékek számolt be a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

 

Alig keres valaki munkát Facebookon, pedig…

http://hvg.hu/tudomany/20140801_alig_keres_valaki_munkat_facebookon_pedig#rss

Magyarországon a felnőttek leginkább az ismerőseikkel, családtagjaikkal tartják a kapcsolatot a közösségi oldalakon, az üzleti kapcsolattartás vagy a munkakeresés viszont legtöbbjük számára nem itt zajlik – derül ki a Kutatópont legfrissebb elemzéséből.

 

Augusztus végén indulnak a Diplomamentő Program képzései

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31184

A Diplomamentő program keretében várhatóan augusztus végén elindulnak az első képzések, amelyekre eddig mintegy 29 ezren jelentkeztek – közölte az MTI érdeklődésére Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója július 28-án.

 

Ennyit kap egy átlagos nyugdíjas a régiónkban

http://www.narancsjuice.hu/cikk/ennyit-kap-egy-atlagos-nyugdijas-a-regionkban

Míg hazánkban 115 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj, néhány kilométerrel arrébb, Ausztriában ez közel a háromszorosa, 315 ezer forint (1022 euró) körüli összeg. Megmutatjuk, hogy állnak a magyar nyugdíjasok a régióbeli társaikhoz képest!

 

„Az európai integráció nemzeti érdek”

http://mno.hu/eu/az-europai-integracio-nemzeti-erdek-1240173

Navracsics Tibor az Európai Unióban Magyarországot, itthon pedig az uniót szeretné képviselni. A külgazdasági és külügyminiszter, európai uniós biztosjelölt erről csütörtökön a Hír TV Magyarország élőben című műsorában beszélt, megemlítve: nem gondolja, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök meggátolná, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó testület tagja legyen.

 

Obama rendeletet írt alá a munkaügyi szabályozás betartatásáról

http://webradio.hu/hirek/kulfold/obama_rendeletet_irt_ala_a_munkaugyi_szabalyozas_betartatasarol

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön rendeletet írt alá, amelyben megnehezíti a munkaügyi törvényeket megszegő cégek számára, hogy megrendeléseket nyerhessenek el szövetségi kormánytól.

Kapcsolódó hírek: http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-656427

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/obama-rendeletekkel-vefi-a-munkasok-jogait

http://www.dehir.hu/vilag/tiltja-az-elnok-a-diszkriminaciot-a-meleg-munkatarsakkal-szemben/2014/08/01/

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és