Cikkajánló – 2014. július 18.

30 milliárd jött az EU-tól ifjúsági foglalkoztatásra

http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/07/17/az_eu_penzt_adna_az_ifjusagi_munkanelkuliseg_csokkentesere/

10 másik ország már költi a pénzt, a magyar programról még nincs megállapodás. Összesen harmincmilliárd forintot kapnánk az EU-tól az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, de egyelőre nem érkezik a pénz. A támogatást a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi, és az Észak-Magyarországi régióban lehetne a 25 év alattiak munkához jutását szolgáló programokra fordítani.

 

Száztíz milliárdos zárolást jelentett be Varga Mihály

http://magyarhirlap.hu/cikk/1116/Szaztiz_milliardos_zarolast_jelentett_be_Varga_Mihaly

A kormány 110 milliárd forintot (a GDP 0,3 százaléka) zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a zárolás a családokat, a vállalkozásokat nem, csak a kormányzati kiadásokat érinti. Elemzők szerint a kormány a lépéssel biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

Kapcsolódó cikkek: http://nepszava.hu/cikk/1027480-panikreakcio-a-megszoritas

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszoritasok_itt_vannak_a_reszletek.584037.html

http://mno.hu/belfold/orban-ovintezkedes-csupan-a-zarolas-1237901

http://mno.hu/gazdasag/koltsegvetesi-zarolas-augusztus-1-ig-kell-kidolgozni-a-reszleteket-1237893

 

A szociális szféra lehet a zárolás legnagyobb vesztese

http://nepszava.hu/cikk/1027527-a-szocialis-szfera-lehet-a-zarolas-legnagyobb-vesztese

A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell – a gazdasági miniszter jóváhagyása után – bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak – tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat. A legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumát érinti. A nyugdíjbiztosítási költségvetési szerveknek 50,2 millió, az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49,0 millió forintot kell megtakarítaniuk.

Kapcsolódó cikk: http://nol.hu/belfold/az-egeszsegugy-milliardokat-veszit-1474915

 

5 százalékos reálbér-emelkedés májusban

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/5-szazalekos-realber-emelkedes-majusban

Tovább folytatódik a reálbér-emelkedés Magyarországon a KSH ma reggel megjelent gyorstájékoztatója szerint. A nemzetgazdaságban a 2014. január-májusi időszakban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

 

Egyre drágább a munkaerő

http://www.vg.hu/vallalatok/egyre-dragabb-a-munkaero-431522

A közszférában enyhén csökkent, a vállalkozások esetében viszont emelkedett az alkalmazás költsége az utóbbi években. Az előbbiben ugyanakkor jelentős szerepe volt annak, hogy 2012-ben másfélszer annyi olcsó közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban.

 

Bezár a Nokia komáromi gyára

http://figyelo.hu/cikkek/406893-rovidhir—nokia—bejelentettek-a-munkavallaloknak-a-gyarbezarast-komaromban

A Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

Kapcsolódó hírek: http://orientpress.hu/130939

 

Nokia-ügy: Andor uniós segítséget adna

http://www.mfor.hu/cikkek/Nokia_ugy__Andor_unios_segitseg_adna.html

Andor László uniós biztos mihamarabb találkozni szeretne a Microsoft képviselőivel, hogy tájékozódjon a tervezett elbocsátásokról, valamint felmérhesse, hogyan lehetne mozgósítani EU-forrásokat az érintett munkavállalók támogatására – derül ki a biztos nyilatkozatából, amelyet az Európai Bizottság magyarországi képviselete tett közzé.

A Nokia komáromi gyárának bezárása miatt akciótervet dolgozott ki a kormány

http://magyarhirlap.hu/cikk/1148/A_Nokia_komaromi_gyaranak_bezarasa_miatt_akciotervet_dolgozott_ki_a_kormany

Szijjártó Péter közlése szerint a Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kapcsolódó cikk: http://mno.hu/gazdasag/bezarjak-a-komaromi-nokia-gyarat-1237803

 

230 milliárd közfoglalkoztatásra

http://hir6.hu/cikk/99881/230_milliard_kozfoglalkoztatasra

Több tízezer ember juthat munkához a közfoglalkoztatás keretében decemberig. A kormány döntött arról, hogy plusz 47 milliárd forintot biztosít a közmunka programra, így az éves keret 230 milliárd forintra emelkedett. A tervek szerint jövőre is hasonló összeget fordítanak majd közfoglalkoztatásra.

 

A munkanélküliség a legaggasztóbb társadalmi gond

http://infovilag.hu/hir-30452-munkanelkuliseg_legaggasztobb_tarsadalmi.html

A magyarok 64 százaléka a munkanélküliséget sorolja az ország három legnagyobb problémája közé. Ugyancsak sokan (56 százalék) tartják aggasztónak a szegénységet, a szociális egyenlőtlenséget és 46 százalék említette a legaggasztóbb gondok sorában a korrupciót. Ezt követően a bűnözés és az egészségügy miatti aggodalmak fogalmazódnak meg a magyar lakosságban, igaz, az előbbieknél alacsonyabb, 30-31 százalékos említési arányokkal.

 

Alkalmi munkavállalók: egyszerűsítés a munka világában

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/alkalmi-munkavallalok-egyszerusites-a-munka-vilagaban

A nyári hónapokban nagyobb az igény az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerinti foglalkoztatottakra, akiket a köznyelvben csak „alkalmi munkavállalókként” aposztrofálnak. Bár a nevéből is adódóan a foglalkoztatás szabályai egyszerűbbek az általánosnál, mégis van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni, ha élni szeretnénk ezen foglalkoztatási forma alkalmazásával – olvasható az RSM DTM blogjában.

 

Tartsuk meg a jó munkaerőt!

http://www.hrportal.hu/hr/tartsuk-meg-a-jo-munkaerot-20140717.html

A recesszió enyhülésével a vállalkozások is lassan életre kelnek, érezhetően élénkül a munkaerőpiac. A recesszió enyhülése bár jó hír a vállalkozásoknak, de a munkaerőpiac ezzel együtt járó élénkülése új kihívásokat is jelent a vállalatvezetők számára.

 

A fiataljaink nagyon el vannak tévedve

http://hvg.hu/gazdasag/20140716_Fiatalok_jovokepe_ok_egy_masik_mozit_nezn#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_7_16

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek.

Kapcsolódó cikkek: http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/106651/

http://zipp.hu/gazdasag/2014/07/17/mar_az_elso_munkahelyen_is_messze_a_legfontosabb_elvaras_a_magas_fizetes

 

Két részre szakadt Magyarország

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/ket-reszre-szakadt-magyarorszag-1237876

Egyre szélesebbre nyílik az olló az ország fejlettebb és elmaradottabb régiói közt. Míg a főváros és a nyugati országrész virágzik, addig a keleti területek egyre távolodnak az országos átlagtól. A fővárosban akár a dupláját is meg lehet keresni annak, amit egy Nógrád megyei munkavállaló kap, egy budapesti ingatlan értéke pedig akár a vidéki kétszázszorosát is elérheti.

 

Díjazzák a stresszcsökkentő munkahelyeket

http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-07-17/dijazzak-a-stresszcsokkento-munkahelyeket

Csocsóasztal a tárgyalóban, munkahelyi névnapozás, biciklitúra, foci és kávézás a kollégákkal. Akár ilyen egyszerű megoldásokkal is csökkenthető a munkahelyi stressz. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszponttal együttműködve szeptember 12-ig várja a stressz csökkentésében élenjáró magyar cégek jelentkezését az Európai Helyes Gyakorlat Díjra.

 

Térítésmentes kórházi ellátás az EU tagállamaiban

http://mno.hu/penzesjog/teritesmentes-korhazi-ellatas-az-eu-tagallamaiban-1237550

Mindenkinek, aki az EU-n belüli külföldi utazást tervez, érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amit a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek igényelhetnek. Így, amennyiben orvosilag indokolt a külföldi ellátás, a magyar egészségbiztosítás terhére vehetőek igénybe bizonyos szolgáltatások, ami komoly segítséget nyújthat a váratlan szituációkban.

 

Áder kivárása miatt átírhatja naptárát a Fidesz

http://nol.hu/belfold/oktober-5-utan-lesz-a-valasztas-1474885

Csütörtökön ki kellett volna tűznie a köztársasági elnöknek az önkormányzati választás napját ahhoz, hogy a Fidesz által korábban körülírt napon, vagyis október 5-én szavazhassunk.

 

Fékezi a gazdaságot a rezsicsökkentés

http://nepszava.hu/cikk/1027459-fekezi-a-gazdasagot-a-rezsicsokkentes

Hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak az Orbán-kormány rezsiámokfutása. Az árak átláthatatlan manipulációja ugyanis a beruházások csökkenéséhez vezetett a közmű szektorban. Az rezsiharc kiéleződésével együtt növekvő jogbizonytalanság pedig a külföldi befektetők menekülését hozta magával. A közüzemi díjak lefaragása miatt csökken az infláció, várhatóan ez is visszaüt majd. A közműdíjak szétterítésével az alacsony jövedelműek fizetik a gazdagabbak árkedvezményeit. A padlóra küldött távhő szolgáltató, kéményseprő és szemétszállító cégek életben tartása idén 100 milliárd forintjába kerül majd az adózóknak.

 

Ponthatárokat húznak a jövő héten

http://magyarhirlap.hu/cikk/1173/Ponthatarokat_huznak_a_jovo_heten

Már csak jövő csütörtökig kell izgulniuk a felvételizőknek, hogy megtudják, továbbtanulhatnak-e valamelyik egyetemen vagy főiskolán. A hivatalos ponthatárváró rendezvénynek az idén a Semmelweis Egyetem ad otthont.

 

Gyász és happening a Szabadság téren

http://nol.hu/belfold/gyasz-es-happening-a-szabadsag-teren-1474809

Gyászrendezvénnyel indult a jubileumi demonstráció: a Szabadság tériek elhunyt társukra, Lendvai Miklós matematikusra emlékeztek. Később már happening hangulat uralkodott, többen házi süteményeket osztogattak. Így ünnepelték, hogy száz napja tart a megszállási emlékmű elleni tiltakozás. Legfőképpen pedig azt, hogy a szobor még mindig nincs a helyén.

 

Egyetlen egyetem marad?

http://nepszava.hu/cikk/1027473-egyetlen-egyetem-marad

A diplomataképzést vehetik el a Corvinus Egyetemtől lapunk értesülése szerint, míg más sajtóhírek arról szólnak, hogy teljesen feldarabolják az intézményt. A kiszivárgott kormányzati tervek közt szerepel Orbán Viktor “álma” is, amely szerint egy budapesti “szuperegyetemet” hoznának létre a nagy fővárosi intézmények összevonásával.

 

Árok Kornél a szociáldemokraták főpolgármester-jelöltje

http://magyarhirlap.hu/cikk/1128/Arok_Kornel_a_szocialdemokratak_fopolgarmesterjeloltje

A párt kerületeinek küldöttei Árok Kornélt választották főpolgármester-jelöltté csütörtökön, és elfogadták a “Jó lakni, és jól lakni!” önkormányzati programot is.

 

EFOTT 2014 – Egy NAV teszt másnaposan?

http://www.mon.hu/efott-2014-egy-nav-teszt-masnaposan/2599616?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A civil és a hivatásos szervek sátrainál nagy az érdeklődés EFOTT 2014 – A civil és a hivatásos szervek sátrainál nagy az érdeklődés.       Átjáró Egyesület, Liga szakszervezetek, NAV. Hogy mi a közös bennük? Ott vannak az EFOTT-on!

 

A miniszterek havi 1,3 milliót kerestek tavaly – van, aki ennél is többet

http://www.mfor.hu/cikkek/Miniszterek_1_3_milliot_kerestek_tavaly__de_van__aki_ennel_is_tobbet.html

Több mint 14-szeres különbség volt tavaly a legjobban kereső és a legrosszabbul kereső dolgozók között – derült ki a foglalkoztatási szolgálat adatbázisából. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyéni keresetekre vonatkozó statisztikája a Foglalkoztatások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR) alapján listázza a 2013-as átlagos kereseteket foglalkozások, szakmák szerint.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós