Cikkajánló – 2014. július 18.

30 milliárd jött az EU-tól ifjúsági foglalkoztatásra

http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/07/17/az_eu_penzt_adna_az_ifjusagi_munkanelkuliseg_csokkentesere/

10 másik ország már költi a pénzt, a magyar programról még nincs megállapodás. Összesen harmincmilliárd forintot kapnánk az EU-tól az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, de egyelőre nem érkezik a pénz. A támogatást a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi, és az Észak-Magyarországi régióban lehetne a 25 év alattiak munkához jutását szolgáló programokra fordítani.

 

Száztíz milliárdos zárolást jelentett be Varga Mihály

http://magyarhirlap.hu/cikk/1116/Szaztiz_milliardos_zarolast_jelentett_be_Varga_Mihaly

A kormány 110 milliárd forintot (a GDP 0,3 százaléka) zárol a kormányzati kiadásokból azért, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos hiány a GDP arányában – jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a zárolás a családokat, a vállalkozásokat nem, csak a kormányzati kiadásokat érinti. Elemzők szerint a kormány a lépéssel biztosítaná, hogy Magyarország ne kerüljön vissza az uniós túlzottdeficit-eljárás alá.

Kapcsolódó cikkek: http://nepszava.hu/cikk/1027480-panikreakcio-a-megszoritas

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszoritasok_itt_vannak_a_reszletek.584037.html

http://mno.hu/belfold/orban-ovintezkedes-csupan-a-zarolas-1237901

http://mno.hu/gazdasag/koltsegvetesi-zarolas-augusztus-1-ig-kell-kidolgozni-a-reszleteket-1237893

 

A szociális szféra lehet a zárolás legnagyobb vesztese

http://nepszava.hu/cikk/1027527-a-szocialis-szfera-lehet-a-zarolas-legnagyobb-vesztese

A költségvetési zárolás részleteit augusztus 1-jéig kell – a gazdasági miniszter jóváhagyása után – bejelenteniük a fejezetek kezelőinek a Magyar Államkincstárnak – tartalmazza a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat. A legnagyobb zárolási kötelezettség az Emberi Erőforrások Minisztériumát érinti. A nyugdíjbiztosítási költségvetési szerveknek 50,2 millió, az egészségbiztosítási költségvetési szerveknek 49,0 millió forintot kell megtakarítaniuk.

Kapcsolódó cikk: http://nol.hu/belfold/az-egeszsegugy-milliardokat-veszit-1474915

 

5 százalékos reálbér-emelkedés májusban

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/munkaeropiaci-es-kepzesi-allamtitkarsag/hirek/5-szazalekos-realber-emelkedes-majusban

Tovább folytatódik a reálbér-emelkedés Magyarországon a KSH ma reggel megjelent gyorstájékoztatója szerint. A nemzetgazdaságban a 2014. január-májusi időszakban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos bruttó keresete 2,9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

 

Egyre drágább a munkaerő

http://www.vg.hu/vallalatok/egyre-dragabb-a-munkaero-431522

A közszférában enyhén csökkent, a vállalkozások esetében viszont emelkedett az alkalmazás költsége az utóbbi években. Az előbbiben ugyanakkor jelentős szerepe volt annak, hogy 2012-ben másfélszer annyi olcsó közfoglalkoztatott dolgozott, mint egy évvel korábban.

 

Bezár a Nokia komáromi gyára

http://figyelo.hu/cikkek/406893-rovidhir—nokia—bejelentettek-a-munkavallaloknak-a-gyarbezarast-komaromban

A Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan – közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.

Kapcsolódó hírek: http://orientpress.hu/130939

 

Nokia-ügy: Andor uniós segítséget adna

http://www.mfor.hu/cikkek/Nokia_ugy__Andor_unios_segitseg_adna.html

Andor László uniós biztos mihamarabb találkozni szeretne a Microsoft képviselőivel, hogy tájékozódjon a tervezett elbocsátásokról, valamint felmérhesse, hogyan lehetne mozgósítani EU-forrásokat az érintett munkavállalók támogatására – derül ki a biztos nyilatkozatából, amelyet az Európai Bizottság magyarországi képviselete tett közzé.

A Nokia komáromi gyárának bezárása miatt akciótervet dolgozott ki a kormány

http://magyarhirlap.hu/cikk/1148/A_Nokia_komaromi_gyaranak_bezarasa_miatt_akciotervet_dolgozott_ki_a_kormany

Szijjártó Péter közlése szerint a Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kapcsolódó cikk: http://mno.hu/gazdasag/bezarjak-a-komaromi-nokia-gyarat-1237803

 

230 milliárd közfoglalkoztatásra

http://hir6.hu/cikk/99881/230_milliard_kozfoglalkoztatasra

Több tízezer ember juthat munkához a közfoglalkoztatás keretében decemberig. A kormány döntött arról, hogy plusz 47 milliárd forintot biztosít a közmunka programra, így az éves keret 230 milliárd forintra emelkedett. A tervek szerint jövőre is hasonló összeget fordítanak majd közfoglalkoztatásra.

 

A munkanélküliség a legaggasztóbb társadalmi gond

http://infovilag.hu/hir-30452-munkanelkuliseg_legaggasztobb_tarsadalmi.html

A magyarok 64 százaléka a munkanélküliséget sorolja az ország három legnagyobb problémája közé. Ugyancsak sokan (56 százalék) tartják aggasztónak a szegénységet, a szociális egyenlőtlenséget és 46 százalék említette a legaggasztóbb gondok sorában a korrupciót. Ezt követően a bűnözés és az egészségügy miatti aggodalmak fogalmazódnak meg a magyar lakosságban, igaz, az előbbieknél alacsonyabb, 30-31 százalékos említési arányokkal.

 

Alkalmi munkavállalók: egyszerűsítés a munka világában

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/alkalmi-munkavallalok-egyszerusites-a-munka-vilagaban

A nyári hónapokban nagyobb az igény az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerinti foglalkoztatottakra, akiket a köznyelvben csak „alkalmi munkavállalókként” aposztrofálnak. Bár a nevéből is adódóan a foglalkoztatás szabályai egyszerűbbek az általánosnál, mégis van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni, ha élni szeretnénk ezen foglalkoztatási forma alkalmazásával – olvasható az RSM DTM blogjában.

 

Tartsuk meg a jó munkaerőt!

http://www.hrportal.hu/hr/tartsuk-meg-a-jo-munkaerot-20140717.html

A recesszió enyhülésével a vállalkozások is lassan életre kelnek, érezhetően élénkül a munkaerőpiac. A recesszió enyhülése bár jó hír a vállalkozásoknak, de a munkaerőpiac ezzel együtt járó élénkülése új kihívásokat is jelent a vállalatvezetők számára.

 

A fiataljaink nagyon el vannak tévedve

http://hvg.hu/gazdasag/20140716_Fiatalok_jovokepe_ok_egy_masik_mozit_nezn#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2014_7_16

A gimnáziumi és szakközépiskolai tanulók java része a munkába állást egyből közép-, vagy felsővezetői pozícióban kezdené, nettó 150 ezer forint alatt jó részük a kisujját sem mozdítaná, sokuk 300 ezer forint nettót akar kezdő fizetésnek. Szinte mindegyikük szeretne továbbtanulni, a legtöbben a gazdasági és pénzügyi pályát tartják vonzónak, annak ellenére, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos elméleti tudásuk több mint hiányos, nagyjából nincs. Úgy fest, a fiatalok egy másik mozit néznek.

Kapcsolódó cikkek: http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/106651/

http://zipp.hu/gazdasag/2014/07/17/mar_az_elso_munkahelyen_is_messze_a_legfontosabb_elvaras_a_magas_fizetes

 

Két részre szakadt Magyarország

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/ket-reszre-szakadt-magyarorszag-1237876

Egyre szélesebbre nyílik az olló az ország fejlettebb és elmaradottabb régiói közt. Míg a főváros és a nyugati országrész virágzik, addig a keleti területek egyre távolodnak az országos átlagtól. A fővárosban akár a dupláját is meg lehet keresni annak, amit egy Nógrád megyei munkavállaló kap, egy budapesti ingatlan értéke pedig akár a vidéki kétszázszorosát is elérheti.

 

Díjazzák a stresszcsökkentő munkahelyeket

http://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-07-17/dijazzak-a-stresszcsokkento-munkahelyeket

Csocsóasztal a tárgyalóban, munkahelyi névnapozás, biciklitúra, foci és kávézás a kollégákkal. Akár ilyen egyszerű megoldásokkal is csökkenthető a munkahelyi stressz. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszponttal együttműködve szeptember 12-ig várja a stressz csökkentésében élenjáró magyar cégek jelentkezését az Európai Helyes Gyakorlat Díjra.

 

Térítésmentes kórházi ellátás az EU tagállamaiban

http://mno.hu/penzesjog/teritesmentes-korhazi-ellatas-az-eu-tagallamaiban-1237550

Mindenkinek, aki az EU-n belüli külföldi utazást tervez, érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amit a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek igényelhetnek. Így, amennyiben orvosilag indokolt a külföldi ellátás, a magyar egészségbiztosítás terhére vehetőek igénybe bizonyos szolgáltatások, ami komoly segítséget nyújthat a váratlan szituációkban.

 

Áder kivárása miatt átírhatja naptárát a Fidesz

http://nol.hu/belfold/oktober-5-utan-lesz-a-valasztas-1474885

Csütörtökön ki kellett volna tűznie a köztársasági elnöknek az önkormányzati választás napját ahhoz, hogy a Fidesz által korábban körülírt napon, vagyis október 5-én szavazhassunk.

 

Fékezi a gazdaságot a rezsicsökkentés

http://nepszava.hu/cikk/1027459-fekezi-a-gazdasagot-a-rezsicsokkentes

Hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak az Orbán-kormány rezsiámokfutása. Az árak átláthatatlan manipulációja ugyanis a beruházások csökkenéséhez vezetett a közmű szektorban. Az rezsiharc kiéleződésével együtt növekvő jogbizonytalanság pedig a külföldi befektetők menekülését hozta magával. A közüzemi díjak lefaragása miatt csökken az infláció, várhatóan ez is visszaüt majd. A közműdíjak szétterítésével az alacsony jövedelműek fizetik a gazdagabbak árkedvezményeit. A padlóra küldött távhő szolgáltató, kéményseprő és szemétszállító cégek életben tartása idén 100 milliárd forintjába kerül majd az adózóknak.

 

Ponthatárokat húznak a jövő héten

http://magyarhirlap.hu/cikk/1173/Ponthatarokat_huznak_a_jovo_heten

Már csak jövő csütörtökig kell izgulniuk a felvételizőknek, hogy megtudják, továbbtanulhatnak-e valamelyik egyetemen vagy főiskolán. A hivatalos ponthatárváró rendezvénynek az idén a Semmelweis Egyetem ad otthont.

 

Gyász és happening a Szabadság téren

http://nol.hu/belfold/gyasz-es-happening-a-szabadsag-teren-1474809

Gyászrendezvénnyel indult a jubileumi demonstráció: a Szabadság tériek elhunyt társukra, Lendvai Miklós matematikusra emlékeztek. Később már happening hangulat uralkodott, többen házi süteményeket osztogattak. Így ünnepelték, hogy száz napja tart a megszállási emlékmű elleni tiltakozás. Legfőképpen pedig azt, hogy a szobor még mindig nincs a helyén.

 

Egyetlen egyetem marad?

http://nepszava.hu/cikk/1027473-egyetlen-egyetem-marad

A diplomataképzést vehetik el a Corvinus Egyetemtől lapunk értesülése szerint, míg más sajtóhírek arról szólnak, hogy teljesen feldarabolják az intézményt. A kiszivárgott kormányzati tervek közt szerepel Orbán Viktor “álma” is, amely szerint egy budapesti “szuperegyetemet” hoznának létre a nagy fővárosi intézmények összevonásával.

 

Árok Kornél a szociáldemokraták főpolgármester-jelöltje

http://magyarhirlap.hu/cikk/1128/Arok_Kornel_a_szocialdemokratak_fopolgarmesterjeloltje

A párt kerületeinek küldöttei Árok Kornélt választották főpolgármester-jelöltté csütörtökön, és elfogadták a “Jó lakni, és jól lakni!” önkormányzati programot is.

 

EFOTT 2014 – Egy NAV teszt másnaposan?

http://www.mon.hu/efott-2014-egy-nav-teszt-masnaposan/2599616?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

A civil és a hivatásos szervek sátrainál nagy az érdeklődés EFOTT 2014 – A civil és a hivatásos szervek sátrainál nagy az érdeklődés.       Átjáró Egyesület, Liga szakszervezetek, NAV. Hogy mi a közös bennük? Ott vannak az EFOTT-on!

 

A miniszterek havi 1,3 milliót kerestek tavaly – van, aki ennél is többet

http://www.mfor.hu/cikkek/Miniszterek_1_3_milliot_kerestek_tavaly__de_van__aki_ennel_is_tobbet.html

Több mint 14-szeres különbség volt tavaly a legjobban kereső és a legrosszabbul kereső dolgozók között – derült ki a foglalkoztatási szolgálat adatbázisából. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyéni keresetekre vonatkozó statisztikája a Foglalkoztatások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR) alapján listázza a 2013-as átlagos kereseteket foglalkozások, szakmák szerint.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az