Cikkajánló – 2014. július 17.

Inkább menjen strandra, a munkára úgysem fog tudni koncentrálni

http://hvg.hu/plazs/20140717_Inkabb_menjen_strandra_a_munkara_ugysem_f#rss

A fokozódó hőség miatt az utakon növekszik a baleseti kockázat is. Romlik a figyelem és általában a munkateljesítmény is. Kimondottan strandolásra alkalmas napok jönnek, ha teheti, látogassa meg állóvizeinket.

 

Hőségriadó jöhet – mire figyeljünk munka közben

http://www.hrportal.hu/hr/hosegriado-johet-mire-figyeljunk-munka-kozben-20140716.html

A meleggel együtt szóba kell, hogy kerüljenek azok a munkavédelmi előírások, amelyeket ilyen esetben alkalmazni kell. A legfontosabbakra a Munkajog.hu hívja fel a figyelmet, melyek hiányában a munkavédelmi hatóság bírságot róhat ki. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő.

 

Kollektív előnyök? – A „potyautasok” ellen harcolnak az amerikai szakszervezetek – Harris vs. Quinn margójára

http://www.jogiforum.hu/hirek/32170

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntött a Harris vs. Quinn ügyben. A döntés a kollektív jogok vonatkozásában érdekes kérdést vet fel: Kötelezheti-e a jog hozzájárulás havi fizetésére azon munkavállalókat, akik nem szakszervezeti tagok, azon az alapon, hogy ők is élvezik a kollektív szerződésekben nyújtott előnyöket? – A free rider (potyautas) jelenség szakértői szemmel.

 

Mától nem az államnak dolgozunk

http://www.vg.hu/gazdasag/adozas/matol-nem-az-allamnak-dolgozunk-431379

Ma van Magyarországon az adószabadság napja. Ez a dátum jelzi azt, hogy egy átlagos munkavállalónak az országban meddig kell azért dolgoznia, hogy az államnak járó adókat és járulékokat kifizesse. Nem sokkal vagyunk túl az év felén – arányaiban ekkora része a bérünknek megy az államhoz.

 

Eredményes adócsökkentés

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/eredmenyes-adocsokkentes-1237672

Másfél év alatt 170 milliárd forintot hagyott a vállalkozásoknál a munkahelyvédelmi akció. Az intézkedés a szaktárca helyettes államtitkára szerint az elmúlt időszak egyik legnagyobb adócsökkentéseként értelmezhető. Pankucsi Zoltán jelezte, a már 850 ezer ember állását megóvó lehetőség egyszerre segíti a gazdasági növekedést és a feketefoglalkoztatás visszaszorítását.

Kapcsolódó hír:

Változások a közszolgáltató szektorban

http://www.hrportal.hu/hr/valtozasok-a-kozszolgaltato-szektorban-20140716.html

Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerdán dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel egyeztetett. A közszolgáltató cégeket is felügyelő tárca vezetőjével való találkozó kiemelt fontosságú a szektorban tevékenykedő szakszervezetek és az ott dolgozó munkavállalók számára.

 

Pofátlanok az adóval

http://nepszava.hu/cikk/1027357-pofatlanok-az-adoval

Lehet, hogy döntött a kormány, ám semmiféle kormányrendeletet nem adott ki, sem törvénymódosító javaslatot nem nyújtott be, így egyelőre korántsem rendezte az Alkotmánybíróság (Ab) és a strasbourgi emberi jogi bíróság által is elmeszelt 98 százalékos különadó ügyét. A jogszabály hiányára hivatkozva a NAV továbbra is akadályozhatja az érintettek pénzének visszaigénylését.

 

Hivatalosan kevesebb a munkanélküli, online mégis egyre többen keresnek munkát

http://www.itextreme.hu/hirek/2014,07,17/hivatalosan_kevesebb_a_munkanlkli_online_mgis_egyre_tbben_keresnek_munkt

A Profession.hu jelentéséből kiderül, hogy nemcsak a hirdető cégek és a feladott álláshirdetések, hanem a regisztrált álláskeresők száma is nőtt a tavaly júniusi adatokhoz képest. Az oldal online rendszerébe 36%-kal több új pozíció került, az álláskeresők pedig 44%-kal több hirdető állásajánlatai között böngészhetnek.

 

Nem a munkahelyen, de dolgozunk

http://www.piacesprofit.hu/infokom/nem-a-munkahelyen-de-dolgozunk/

Egyre gyakrabban intézik privát ügyeiket irodájukból a dolgozók egy friss felmérés szerint, viszont ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt a munkaidőn kívüli munkával töltött órák száma is. Ugyanakkor egyre többen képesek kijátszani a biztonsági előírásokat, valóságos beépített hackerként veszélyeztetve a céges adatokat.

 

Röghöz kötött valóság

http://nepszava.hu/cikk/1027339-roghoz-kotott-valosag

Az Alkotmánybíróság döntése után már biztosan fennmarad a “nyilatkozattá” átkeresztelt hallgatói szerződés intézménye, amely az állami ösztöndíjas diplomásokat magyarországi munkavállalásra kötelezi, a végzettségnek megfelelő munkalehetőség biztosítása nélkül. Bár sérti a szabad munkavállalás uniós alapelvét, Brüsszel mégsem indított a röghöz kötés miatt kötelezettségszegési eljárást.

 

Nyári diákmunka lehetőségek

http://starity.hu/magazin/50488-nyari-diakmunka-lehetosegek/?utm_source=starity.hu&utm_medium=rss&utm_campaign=starityrss

Manapság nem meglepő, ha a fiatalok munkát vállalnak, de ez egyelőre nem számít még olyan nagy divatnak hazánkban, ennek ellenére összeszedtünk pár munkalehetőséget, melyekről érdemes érdeklődni.

 

Bírsággal fenyegeti a Kehi a civileket

http://nepszava.hu/cikk/1027382-birsaggal-fenyegeti-a-kehi-a-civileket

Péntekig, félmilliós bírság belengetésével kaptak időt a Kehitől a Norvég Civil Alap ügyében érintett civil szervezetek hiánypótlásra a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól – értesült több forrásból az atv.hu. E hét péntekig, azaz július 18-ig kell a Norvég Civil Alap által támogatott civil szervezeteknek pótolniuk az első körben nem átadott dokumentumokat. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, 500 ezer forintos bírságra számíthatnak.

 

Ez Magyarország megújulásának egyik szimbóluma

http://mno.hu/belfold/ez-magyarorszag-megujulasanak-egyik-szimboluma-1237605

A harmadik éve zajló, a szociális nehézségekkel küzdő családok felé forduló Erzsébet-program egyfajta szimbóluma Magyarország megújulásának, s a szolidaritásról és a kormányzati szerep-, illetve felelősségvállalásról is szól – mondta a Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán a fonyódligeti Erzsébet-táborban.

 

Új riválist kap a Posta

http://www.vg.hu/vallalatok/uj-rivalist-kap-a-posta-431432

Egyre több helyen bukkannak fel Budapesten és több vidéki városban is a Webox csomagautomatái, amelyek okosabbak lehetnek a Magyar Posta termináljainál.

 

Aggódunk az egészségügy állapotáért

http://magyarhirlap.hu/cikk/1054/Aggodunk_az_egeszsegugy_allapotaert#sthash.U8FhTnNg.dpuf

 A magyarok háromtizede, a nemzetközi felmérésben szereplő országok lakosságának 23 százaléka tekinti jelentős problémának az egészségügy helyzetét.

 

Védheti a védteleneket a legális gyerekmunka?

http://nol.hu/gazdasag/8-ora-munka-8-ora-tanulas-1474335

Már tízéves kortól dolgozhatnak a gyerekek – ezzel a paragrafussal oldanák meg a mélyszegénység problémáját a bolíviaiak. Az erről szóló tárgyalásokon a kiskorú munkások szakszervezete is jelen van. A latin-amerikai ország a nemzetközi ajánlásokkal ellentétes programhoz keres támogatókat.

 

Szervezetfejlesztéssel a befogadó munkahelyekért

http://www.hrportal.hu/hr/szervezetfejlesztessel-a-befogado-munkahelyekert-20140716.html

Az mtd Tanácsadói Közösség az mtd PRIZMA szervezetfejlesztési modell bevezetésével azt kívánja ösztönözni, hogy az esélyegyenlőség, sokszínűség terén tevékeny vállalatok folyamatos fejlesztésekkel, újabb és újabb akciók bevezetésével tökéletesítsék a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatását célzó stratégiájukat.

 

Életveszélyes lesz a 3-as metró

http://nepszava.hu/cikk/1027354-eletveszelyes-lesz-a-3-as-metro

Borzalmas állapotban lévő szerelvények, repedezett sínek, koszos alagút, tűz, füst és leállások: ez ma a szebb napokat is látott budapesti 3-as metró, sajnos fényévekre a sokat emlegetett “európai színvonaltól”. Bár a sínek cseréje elkezdődött, ez csupán “félmegoldás”, a valódi gyógyírt a teljes pályafelújítás és a járművek mihamarabbi cseréje jelentené.

 

Civilbe öltöznek az ellenzéki pártok

http://nol.hu/belfold/van-amikor-hatrany-a-parthovatartozas-1474633

Az önkormányzati választáson számos városban civil polgármesterjelöltet támogatnak majd a baloldali pártok. Ebben – sokak szerint – az motiválja az MSZP-t, a DK-t és az Együtt–PM-et, hogy politikusaik elkoptak, illetve belefáradtak az elmúlt nyolc év vereségeibe, a pártkáder-utánpótlás pedig gyér.

 

Orbán: A személyi döntések előtt az elvi kérdéseket kell tisztázni

http://magyarhirlap.hu/cikk/1094/Orban_A_szemelyi_dontesek_elott_az_elvi_kerdeseket_kell_tisztazni#sthash.zb2zsD5n.dpuf

Az elvi kérdéseknek meg kell előzniük a személyi döntéseket – jelentette ki Orbán Viktor szerdán kora este Brüsszelben, amikor megérkezett az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójára.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk