Cikkajánló – 2014. július 15.

Tízezrek állása veszhet

http://nepszava.hu/cikk/1027117-tizezrek-allasa-veszhet

Még ezen a héten tárgyalja a kormány a földalapú támogatások rendszerének módosítását. Nincs sok ideje, mert augusztus 1-jéig el kell(ene) küldeni Brüsszelbe a változtatásokról szóló dokumentumot. A Lázár János javasolta forráscsökkentések zavart okoznának a kormány által hivatalosan támogatott agrárvállalkozásoknak. A Fidesz berkeiben is belső harcokat gerjesztett a javaslat.

 

Zárnak a gyárak Budapesten

http://realista.hu/news/details/127493

Az utóbbi hónapokban több nagyvállalat is budapesti üzemének bezárását jelentette be, ez tovább gyarapítja a hányatott sorsú ipari ingatlanok számát. Pedig rozsdaövezetből eddig sem volt hiány, a fejlesztők jó időszakokban sem tülekednek a hasznosításukért.

 

Húszezren kötöttek támogatott nyugdíjbiztosítást

http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/10630-huszezren-kotottek-tamogatott-nyugdijbiztositast

Május végén 22 800 olyan nyugdíjbiztosítási szerződés élt, amelyre ez év elejétől jár a személyi jövedelemadó (szja) kedvezmény – nyilatkozta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője hétfőn az MTI-nek.

 

Elvárás lett a hétvégi munka – a nők többet, a férfiak kevesebbet dolgoznak

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/elvaras-lett-a-hetvegi-munka-a-nok-tobbet-a-ferfiak-kevesebbet-dolgoznak-431255

A magyar nők az uniós átlagnál többet, a férfiak kevesebbet dolgoznak, viszont mindkét nem megszenvedi, hogy egyre több az olyan munkahely, ahol alapelvárás a hétvégi munkavégzés – derül ki a KSH legújabb munkaidő-elemzéséből.

 

Új sósav konverziós üzem épül Barcikán

http://hir6.hu/cikk/99770/uj_sosav_konverzios_uzem_epul_barcikan

Új sósav konverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt., amelynél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre – jelentette be hétfőn Budapesten Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Csien-seng Ting, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

 

Jön a meleg, jár a védőital

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/jon-a-meleg-jar-a-vedoital

A hétvégén kezdődött hőség a munkáltatókra is ró kötelezettségeket: a munkavédelmi előírásokat nemcsak a szabadban, hanem a zárt térben, irodákban dolgozóknál is be kell tartani – a munkavédelmi hatóság bírságolhat is. A legfontosabb a védőital és a pihenőidő.

 

Hogyan kérhetünk munkabérelőleget?

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/hogyan-kerhetunk-munkabereloleget

A munkabér utólag, a már elvégzett munkáért jár a munkavállalónak. Átmeneti pénzzavar esetén azonban szükséges és kényelmes megoldás lehet a munkáltatótól bérelőleget kérni. Ennek elszámolási szabályai már csak azért is fontosak, mert az Mt. az előlegnyújtásból eredő követelés szabályait egyéb esetekben is alkalmazni rendeli.

 

Ősszel jöhet az EU-s pályázatcunami

http://hvg.hu/gazdasag/20140715_Osszel_johet_az_EUs_palyazatcunami#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default_hirkereso

Arra számít a kormány, hogy már a nyár végén, az ősz elején kiírhat új gazdaságfejlesztési EU-s pályázatokat.

 

A kkv-k bíznak a kormányzati intézkedések sikerében

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/a-kkv-k-biznak-a-kormanyzati-intezkedesek-sikereben-431132

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index jelenleg – 10 ponton áll, ami közel négy éve a legjobb eredmény. Legutóbb a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások javultak leginkább, miközben a vállalkozás pénzügyeit és a versenyhelyzetét illetően visszafogottabbak lettek a cégek – derül ki K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

 

Törvénykezési szünet: nem áll le a munka devizahitel-ügyekben

http://www.hirado.hu/2014/07/15/torvenykezesi-szunet-nem-all-le-a-munka-devizahitel-ugyekben/?source=hirkereso

A soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka. A Magyar Nemzet úgy tudja, Budapesten 305 bíró, száz bírósági titkár és számos ügyintéző, kézbesítő fogadja a bankok várható keresetleveleit.

 

Ítélkezési szünet lesz Pécsett is, de panasznapot tartanak

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/itelkezesi-szunet-lesz-pecsett-is-de-panasznapot-tartanak?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

A Pécsi Törvényszéken és az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságokon, valamint a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a tárgyalásmentes időszak – ítélkezési szünet – július 16-tól augusztus 19-ig tart – tájékoztatott Dr. Sebestyén Ágnes, a Pécsi Törvényszék sajtószóvivője.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.