Cikkajánló – 2014. július 9.

Negatív rekord: tízezernél is több cég szűnt meg negyed év alatt

http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/negativ-rekord-tizezernel-is-tobb-ceg-szunt-meg-negyed-ev-alatt-561929/lp

Minden eddiginél több cég szűnt meg idén a második negyedévben – számolt be kedden az Opten céginformációs szolgáltató. Az első félév is negatív rekordot döntött, de jó jel, hogy a megszűnések mögött egyre kisebb számban jelenik meg okként a felszámolás, vagyis egyre kevesebb cég megy úgy tönkre, hogy kifizetetlen számlákat hagy maga után.

 

Sztrájkoltak egy budaörsi cégnél

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/07/07/sztrajkoltak-egy-budaorsi-cegnel/

110 sofőr kétórás munkabeszüntetéssel próbált béremelést kikényszeríteni a Lagermaxnál.

 

PDSZ: egységesítsék a kötelező óraszámot

http://www.hirado.hu/2014/07/08/pdsz-egysegesitsek-a-kotelezo-oraszamot/?source=hirkereso

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete nyílt levéllel fordul Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, amelyben többek között azt kérik, hogy egységesítsék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kötelező óraszámát – mondta az Együtt-PM szövetséggel folytatott keddi megbeszélést követően Mendrey László, a PDSZ elnöke.

 

A munkavállalók világa

http://www.echotv.hu/a-munkavallalok-vilaga-2014-07-08-a-munkavallalok-vilaga

Téma: Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, azaz ILO. Erről az ENSZ szakosodott intézményéről kevesen hallottak Magyarországon. És valószínűleg arról is, hogy a regionális irodája pont Budapesten van. Az ILO az egy nemzetközi munkaügyi szervezet az ENSZ speciális ügynökségeinek az egyike. /videó/

 

Ombudsman: A közmunkás csak ne kényeskedjen

http://nol.hu/belfold/ombudsman-a-kozmunkas-csak-ne-kenyeskedjen-1472969

A közfoglalkoztatási program a foglalkoztatottra nézve kötelezettségeket is tartalmaz – hangsúlyozta Székely László alapjogi biztos egy vizsgálata nyomán, ugyanakkor a konkrét ügyben nem állapított meg visszásságot és nem kezdeményezett intézkedést.

 

Tömeges nyugdíjcsökkenést jelent az Emmi terve?

http://nol.hu/belfold/tomeges-nyugdijcsokkenest-jelent-az-emmi-terve-1472967

Népesedéspolitikai intézkedésnek álcázott tömeges nyugdíjcsökkentésnek tartja az MSZP azt, hogy a gyermekek számához kötnék a nyugdíj mértékének megállapítását.

 

Nem lelkesednek a lakástámogatásért a magyar cégek

http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/nem-lelkesednek-a-lakastamogatasert-a-magyar-cegek-430844 

Elvileg már fél éve, a gyakorlatban a kapcsolódó rendelet április 4-i megjelenése óta a cégek adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélú hiteleinek törlesztését. A munkáltatók több mint fele azonban legalább az év végéig tartózkodik az új lehetőség bevezetésétől – állapítja meg a Trenkwalder mai közleménye.

 

Munkavállalás Ausztriában – mi vár a magyarokra?

http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-Strategia/Kulfoldi-munka/munka-ausztria/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Mekkora bért fizetnek egyes szakmákban? Mennyi szabadság jár a munkavállalóknak évente? Mekkora kiadásokra számíthatok a “sógoroknál” a hétköznapokban? Ausztria dióhéjban – fontos és megszívlelendő infók a külföldi munkavállalásra készülőknek Mátyás Melániától, az EUwork munkaerőközvetítő toborzási tanácsadójától.

 

Nincs apelláta: a munkanélkülit ki lehet rendelni utcasöprőnek

http://vs.hu/nincs-apellata-munkanelkulit-ki-lehet-rendelni-utcasopronek-0708?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

A közfoglalkoztatott nem mondhatja, hogy rangon aluli az elrendelt munka. Gyakorlatilag ez következik abból, amit az alapvető jogok biztosa válaszolt egy panaszosnak.

 

Razziáznak a fogyasztóvédők

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/razziaznak_a_fogyasztovedok/2389161/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Megkezdődtek az idegenforgalmi főszezon kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzései: fesztiválokat, taxisokat és vendéglátó-ipari egységeket tesztelnek a felügyelőség munkatársai.

 

Hátrányos helyzetű álláskeresőknek segítenek

http://orientpress.hu/130485

A 2011-es évben kezdődött és a 2015-ös esztendőben véget érő program keretében 4312 – köztük 862 fő roma származású – álláskereső munkaerő-piaci esélyeit kívánják kedvezőbbé tenni Heves megyében.

 

Kiszervezték a takarítást, 14 család teljes bizonytalanságban

http://www.pecsistop.hu/regio/kiszerveztek-a-takaritast-14-csalad-teljes-bizonytalansagban/1250932/

Végkifejletéhez közeledik Pécsett az iskolák takarítási feladatainak kiszervezése. A pécsi önkormányzat döntése értelmében 2014 augusztusától vállalkozó bevonásával látja el a fenntartó a takarítás feladatát. Azt máris leszögezték: nem lesz már olyan “családias hangulat” az iskolákban, mint volt.

 

Készülhetnek a nyugdíjasok! Hamarosan jön egy kis pénz!

http://www.penzcentrum.hu/karrier/keszulhetnek_a_nyugdijasok_hamarosan_jon_egy_kis_penz.1041051.html

Akinek a számlájára utalják, ezen a héten már biztosan megkapja júliusi nyugdíját, akinek a postás viszi, azt levélben tájékoztatták a pontos dátumról.

 

Főutakat zártak el a magyar tejért tüntető termelők

http://vs.hu/foutakat-zartak-el-magyar-tejert-tunteto-termelok-0708?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Blokád alá vettek több utat a gazdák, mert megint elöntötte a külföldi tej a boltok polcait. Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel.

 

Jogi előírások a németországi munkavállalásra – Praktikus tanácsok az ÉVOSZ kiadványában

http://www.jogiforum.hu/hirek/32125

Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni – egyebek mellett ezt a praktikus tanácsot is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza.

 

NFM: nyár végéig tart az állami cégek átvilágítása

http://stockportal.hu/index.php/nfm-nyar-vegeig-tart-az-allami-cegek-atvilagitasa/

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a hatékonyságjavító intézkedési lehetőségek feltárása céljából elvégzi a felügyelete alá tartozó állami tulajdonú gazdasági társaságok teljes átvilágítását, ez a tervek szerint nyár végéig tart – közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

 

Gigabírságot kaptak a kartellező betoncégek

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/07/08/besugasert-28-millio/

2,8 milliárdos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatalnyolc budapesti transzportbeton-gyártóra és a Magyar Betonszövetségre. A hatóság informátorának csinos összeg ütötte a markát.

 

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

http://orientpress.hu/130365

A szabadpiaci kapitalizmus teljesen eltorzult, mert csak egy célja van: a profit. Ebben a gazdasági környezetben a minőségügyben is minden a pénz körül forog. ‘Ebből ki kell lépni és az embernek kell a középpontba kerülnie, a szolidaritásnak, az összefogás erejének, ami elengedhetetlen a világ fennmaradásához’ – mondta Veress Gábor egyetemi tanár a Rádió Orientnek.

 

Így kérhetünk munkabérelőleget

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/igy-kerhetunk-munkabereloleget

A munkabér utólag, a már elvégzett munkáért jár a munkavállalónak. Átmeneti pénzzavar esetén azonban szükséges és kényelmes megoldás lehet a munkáltatótól bérelőleget kérni. Ennek elszámolási szabályai már csak azért is fontosak, mert az Mt. az előlegnyújtásból eredő követelés szabályait egyéb esetekben is alkalmazni rendeli.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a