Cikkajánló – 2014. július 9.

Negatív rekord: tízezernél is több cég szűnt meg negyed év alatt

http://www.sonline.hu/somogy/gazdasag/negativ-rekord-tizezernel-is-tobb-ceg-szunt-meg-negyed-ev-alatt-561929/lp

Minden eddiginél több cég szűnt meg idén a második negyedévben – számolt be kedden az Opten céginformációs szolgáltató. Az első félév is negatív rekordot döntött, de jó jel, hogy a megszűnések mögött egyre kisebb számban jelenik meg okként a felszámolás, vagyis egyre kevesebb cég megy úgy tönkre, hogy kifizetetlen számlákat hagy maga után.

 

Sztrájkoltak egy budaörsi cégnél

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/07/07/sztrajkoltak-egy-budaorsi-cegnel/

110 sofőr kétórás munkabeszüntetéssel próbált béremelést kikényszeríteni a Lagermaxnál.

 

PDSZ: egységesítsék a kötelező óraszámot

http://www.hirado.hu/2014/07/08/pdsz-egysegesitsek-a-kotelezo-oraszamot/?source=hirkereso

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete nyílt levéllel fordul Balogh Zoltán emberierőforrás-miniszterhez, amelyben többek között azt kérik, hogy egységesítsék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kötelező óraszámát – mondta az Együtt-PM szövetséggel folytatott keddi megbeszélést követően Mendrey László, a PDSZ elnöke.

 

A munkavállalók világa

http://www.echotv.hu/a-munkavallalok-vilaga-2014-07-08-a-munkavallalok-vilaga

Téma: Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet, azaz ILO. Erről az ENSZ szakosodott intézményéről kevesen hallottak Magyarországon. És valószínűleg arról is, hogy a regionális irodája pont Budapesten van. Az ILO az egy nemzetközi munkaügyi szervezet az ENSZ speciális ügynökségeinek az egyike. /videó/

 

Ombudsman: A közmunkás csak ne kényeskedjen

http://nol.hu/belfold/ombudsman-a-kozmunkas-csak-ne-kenyeskedjen-1472969

A közfoglalkoztatási program a foglalkoztatottra nézve kötelezettségeket is tartalmaz – hangsúlyozta Székely László alapjogi biztos egy vizsgálata nyomán, ugyanakkor a konkrét ügyben nem állapított meg visszásságot és nem kezdeményezett intézkedést.

 

Tömeges nyugdíjcsökkenést jelent az Emmi terve?

http://nol.hu/belfold/tomeges-nyugdijcsokkenest-jelent-az-emmi-terve-1472967

Népesedéspolitikai intézkedésnek álcázott tömeges nyugdíjcsökkentésnek tartja az MSZP azt, hogy a gyermekek számához kötnék a nyugdíj mértékének megállapítását.

 

Nem lelkesednek a lakástámogatásért a magyar cégek

http://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/nem-lelkesednek-a-lakastamogatasert-a-magyar-cegek-430844 

Elvileg már fél éve, a gyakorlatban a kapcsolódó rendelet április 4-i megjelenése óta a cégek adómentesen támogathatják munkavállalóik lakáscélú hiteleinek törlesztését. A munkáltatók több mint fele azonban legalább az év végéig tartózkodik az új lehetőség bevezetésétől – állapítja meg a Trenkwalder mai közleménye.

 

Munkavállalás Ausztriában – mi vár a magyarokra?

http://karrier-tanacsok.monster.hu/allaskeresesi-Strategia/Kulfoldi-munka/munka-ausztria/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso

Mekkora bért fizetnek egyes szakmákban? Mennyi szabadság jár a munkavállalóknak évente? Mekkora kiadásokra számíthatok a “sógoroknál” a hétköznapokban? Ausztria dióhéjban – fontos és megszívlelendő infók a külföldi munkavállalásra készülőknek Mátyás Melániától, az EUwork munkaerőközvetítő toborzási tanácsadójától.

 

Nincs apelláta: a munkanélkülit ki lehet rendelni utcasöprőnek

http://vs.hu/nincs-apellata-munkanelkulit-ki-lehet-rendelni-utcasopronek-0708?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

A közfoglalkoztatott nem mondhatja, hogy rangon aluli az elrendelt munka. Gyakorlatilag ez következik abból, amit az alapvető jogok biztosa válaszolt egy panaszosnak.

 

Razziáznak a fogyasztóvédők

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/razziaznak_a_fogyasztovedok/2389161/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged – Megkezdődtek az idegenforgalmi főszezon kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzései: fesztiválokat, taxisokat és vendéglátó-ipari egységeket tesztelnek a felügyelőség munkatársai.

 

Hátrányos helyzetű álláskeresőknek segítenek

http://orientpress.hu/130485

A 2011-es évben kezdődött és a 2015-ös esztendőben véget érő program keretében 4312 – köztük 862 fő roma származású – álláskereső munkaerő-piaci esélyeit kívánják kedvezőbbé tenni Heves megyében.

 

Kiszervezték a takarítást, 14 család teljes bizonytalanságban

http://www.pecsistop.hu/regio/kiszerveztek-a-takaritast-14-csalad-teljes-bizonytalansagban/1250932/

Végkifejletéhez közeledik Pécsett az iskolák takarítási feladatainak kiszervezése. A pécsi önkormányzat döntése értelmében 2014 augusztusától vállalkozó bevonásával látja el a fenntartó a takarítás feladatát. Azt máris leszögezték: nem lesz már olyan “családias hangulat” az iskolákban, mint volt.

 

Készülhetnek a nyugdíjasok! Hamarosan jön egy kis pénz!

http://www.penzcentrum.hu/karrier/keszulhetnek_a_nyugdijasok_hamarosan_jon_egy_kis_penz.1041051.html

Akinek a számlájára utalják, ezen a héten már biztosan megkapja júliusi nyugdíját, akinek a postás viszi, azt levélben tájékoztatták a pontos dátumról.

 

Főutakat zártak el a magyar tejért tüntető termelők

http://vs.hu/foutakat-zartak-el-magyar-tejert-tunteto-termelok-0708?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss

Blokád alá vettek több utat a gazdák, mert megint elöntötte a külföldi tej a boltok polcait. Nyíregyházán, Ebesen, Pécsett, Nagytarcsán és Budaörsön félpályás útlezárást tartanak reggel hét órától délután négy óráig mezőgazdasági munkagépekkel.

 

Jogi előírások a németországi munkavállalásra – Praktikus tanácsok az ÉVOSZ kiadványában

http://www.jogiforum.hu/hirek/32125

Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni – egyebek mellett ezt a praktikus tanácsot is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza.

 

NFM: nyár végéig tart az állami cégek átvilágítása

http://stockportal.hu/index.php/nfm-nyar-vegeig-tart-az-allami-cegek-atvilagitasa/

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a hatékonyságjavító intézkedési lehetőségek feltárása céljából elvégzi a felügyelete alá tartozó állami tulajdonú gazdasági társaságok teljes átvilágítását, ez a tervek szerint nyár végéig tart – közölte a tárca az MTI érdeklődésére kedden.

 

Gigabírságot kaptak a kartellező betoncégek

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2014/07/08/besugasert-28-millio/

2,8 milliárdos büntetést szabott ki a Gazdasági Versenyhivatalnyolc budapesti transzportbeton-gyártóra és a Magyar Betonszövetségre. A hatóság informátorának csinos összeg ütötte a markát.

 

Szolidaritással ki lehet törni a kapitalizmusból?

http://orientpress.hu/130365

A szabadpiaci kapitalizmus teljesen eltorzult, mert csak egy célja van: a profit. Ebben a gazdasági környezetben a minőségügyben is minden a pénz körül forog. ‘Ebből ki kell lépni és az embernek kell a középpontba kerülnie, a szolidaritásnak, az összefogás erejének, ami elengedhetetlen a világ fennmaradásához’ – mondta Veress Gábor egyetemi tanár a Rádió Orientnek.

 

Így kérhetünk munkabérelőleget

http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/igy-kerhetunk-munkabereloleget

A munkabér utólag, a már elvégzett munkáért jár a munkavállalónak. Átmeneti pénzzavar esetén azonban szükséges és kényelmes megoldás lehet a munkáltatótól bérelőleget kérni. Ennek elszámolási szabályai már csak azért is fontosak, mert az Mt. az előlegnyújtásból eredő követelés szabályait egyéb esetekben is alkalmazni rendeli.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós