Cikkajánló – 2014. július 8.

Mit hoz a jövő a magyar bányászatban

http://feol.hu/gazdasag/a-hazafele-tart-a-banyaszat-1632507

Az idei bányász júliálist szombaton a Márkus-hegyi szabadidőparkban rendezték meg. Ott sikerült beszélni Rabi Ferenccel a Magyar Bányász Szakszervezet Országos elnökével.

 

Óriási a férfiak bérelőnye itthon

http://mno.hu/magyar_nemzet_gazdasagi_hirei/oriasi-a-ferfiak-berelonye-itthon-1236120

Tovább nő a férfiak és nők fizetése közti különbség a diplomás-pályakövetési rendszer statisztikái szerint, egyes szakmákban már a nettó 60 ezer forintot is meghaladja a férfiak bérelőnye. A friss diplomások körében viszonylag alacsony, 5,8 százalékos a munkanélküliség, a korosztályos átlag ugyanakkor ennek többszöröse, ezért 2020-ig 200 milliárdnyi uniós forrásból javítják a fiatalok munkaerő-piaci esélyeit.

 

Hatalmas munkanélküliség fenyegeti az 50 körülieket

http://figyelo.hu/cikkek/406368-hatalmas-munkanelkuliseg-fenyegeti-az-50-korulieket

Az EU 28 tagállamában a következő évtizedekben a magasabb várható élettartamnak köszönhetően 2010 és 2030 között majdnem 10 millió fővel fog növekedni az idősebb, 55-64 éves korcsoport aránya az aktív korú népességen belül, miközben az összes többi korcsoport csökkenő tendenciát mutat.

 

Őszre eltűnik az állami mobilcég

http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/oszre-eltunik-az-allami-mobilceg-430824

Szeptember végén beolvad a Magyar Posta Zrt.-be az állami mobilszolgáltató, az MPVI Mobil Zrt. A szolgáltatást ténylegesen soha nem nyújtó, milliárdos veszteséget termelő, a tavalyi évben bérekre többszázmillió forintot kifizető állami cég megszüntetéséről június végén döntöttek.

 

Nem csak a gyerekeseknek járna a nyugdíj

http://index.hu/gazdasag/2014/07/07/nem_csak_a_gyerekeseknek_jarna_a_nyugdij/

A sajtóban úgy jelent meg, hogy gyerekszámhoz kötnék a nyugdíjak kifizetését, és hogy csak a gyerekes kapnának nyugdíjat, de ez félreértés, mondja kérdésünkre Gál Róbert Iván a Népesedési Kerekasztal egyik nyugdíjszakértője, aki dolgozott a szóban forgó terveken.

 

Munkaköri leírás: ezt a 7 dolgot írja bele

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/munkakori-leiras-ezt-a-7-dolgot-irja-bele/

A munkaköri leírás, nem része a munkaszerződésnek, de vitás kérdések eldöntésében a munkaügyi bíróságok minden esetben kérik a feleket a munkaköri leírások becsatolására is. A munkaköri leírás a munkavállaló részére nyújt tájékoztatást és ezt a munkáltató egyoldalúan bármikor módosíthatja, de nem határozhat meg olyan feladatokat amelyeket a munkavállaló nem képes rendes munkaidejében ellátni. Miket célszerű mindenképp beleírni a munkaköri leírásba?

 

Másfél év alatt több mint háromszáz jogvédelmi képviselő tett vizsgát

http://www.mon.hu/masfel-ev-alatt-tobb-mint-haromszaz-jogvedelmi-kepviselo-tett-vizsgat/2592660?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Másfél év alatt 304 jogvédelmi képviselő tett sikeres vizsgát a Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése című kiemelt projekt keretében indított képzésen – közölte az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) hétfőn az MTI-vel.

 

Tovább szigorodik a hitelminősítők szabályozása

http://privatbankar.hu/makro/tovabb-szigorodik-a-hitelminositok-szabalyozasa-270464

Készül a hitelminősítők magatartási kódexe, de közben júliustól több új standard szorítja szigorúbb feltételek közé a hitelminősítők munkáját. A felügyeleti hatóságok számára feladat, hogy igyekezzenek kiiktatni a szabályokból a hitelminősítésekre vonatkozó hivatkozásokat – írja a Magyar Nemzeti Bank munkatársa.

 

Könnyebben adható a lakáshitel támogatás

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/konnyebben-adhato-a-lakashitel-tamogatas/

A lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességére vonatkozó feltételeket is pontosítja a pénzügyi tárgyú törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés. A szabályokat 2014. január 1-jétől visszamenőlegesen lehet alkalmazni, ha azok a magánszemélynek kedvezőbbek.

 

NG: hétmilliárdba kerül az önkormányzati választás

http://www.hirado.hu/2014/07/08/ng-hetmilliardba-kerul-az-onkormanyzati-valasztas/?source=hirkereso

A Napi Gazdaság cikke szerint az önkormányzati jelöltek számáról nincs pontos adat, de most sem várható több párt indulása, mint korábban.

 

Hiller: meg akarják szüntetni azt az önállóságot, ami az egyetemekre jellemző

http://www.atv.hu/belfold/20140707-hiller-meg-akarjak-szuntetni-azt-az-onallosagot-ami-az-egyetemekre-jellemzo/hirkereso

Nincs olyan döntés, aminek nincs financiális háttere. Én nem tudok olyat mondani, ami nem igényelne pénzt, márpedig, ha van ilyen vonzata, akkor azonnal a gazdasági vezető engedélyét kell kérni- ezt Hiller István mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

 

A trafikokkal nem jár jól az állam

http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/a-trafikokkal-nem-jar-jol-az-allam?utm_source=hrkrs&utm_medium=cpc&utm_campaign=proaktiv

A dohánypiac központosítása nem hoz plusz pénzt a költségvetésnek, sőt körülbelül 30 milliárdos kiesést okoz a GKI Gazdaságkutató statisztikái elemzései szerint. Az államnak tehát sokba kerül a trafikmutyi.

 

EDP – megint elbukunk?

http://www.stop.hu/belfold/edp–megint-elbukunk/1250903/

Magyarország nem fogadja meg az Európai Bizottság ország-specifikus ajánlásaiból ránk vonatkozó javaslatokat – jelentette be ma Varga Mihály gazdasági miniszter. Pedig a brüsszeli testület jelezte: ha a kabinet nem lép, visszakerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás (EDP) hatálya alá.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?