Cikkajánló – 2014. július 7.

Rendbírság a panaszkodóknak?

Úgy tűnt, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) különadóval kapcsolatos határozata nyomán – miszerint a 98 százalékos adóról szóló szabály semmis – azok az elbocsátottak, akiktől ezt levonták, visszaigényelhetik a pénzüket. Mint kiderült, azért ez nem olyan egyszerű, aki ezt megteszi, az – egy körlevél szerint – ellenőrzést kockáztat és jogtalan visszaigénylés miatt rendbírságot szabhatnak ki rá. (Népszava)

Döntött a parlament, fizetnek a bankok

Visszajár a deviza- és forinthiteleseknek az árfolyamréssel és a kamatok egyoldalú emelésével tisztességtelenül beszedett pénz – így döntött pénteken a parlament. Az intézkedés több százmilliárd forintjába kerül a bankszektornak. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO, Világgazdaság)

Ez még mindig nem az a bizonyos egyéni nyugdíjszámla

Jóllehet több mint egymilliárd forint, döntően uniós forrást fordít a kormány a nyugdíj-nyilvántartásokkal kapcsolatos informatikai fejlesztésekre, ezen belül az egyéni számlás rendszer kialakítására, továbbra sincs semmi hír a korábbi magán-nyugdíjpénztári befizetések jóváírásáról, nyilvántartásáról. Ezek az egyéni számlák ugyanis nem azok az egyéni számlák, amelyek létrehozására még nyugdíjvédelmi biztosként Selmeczi Gabriella ígértet tett azt követően, hogy a mintegy háromezer milliárd forintos magánnyugdíj-pénztári megtakarítások a Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alapba kerültek. (Világgazdaság)

Nem lenne jó az újabb bankkonszolidáció

Ne a magyar adófizetők pénzéből konszolidálják a magyarországi pénzintézeteket, amikor a rossz bankban összegyűjtik majd a vissza nem fizetett hiteleiket – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke abból az alkalomból, hogy ma létrejön a program első elemének tekinthető, úgynevezett szanálási alap. Parragh László gondnak tartja azt is, hogy a pénzintézetek a növekedési hitelprogramból alig juttatnak az igazán rászoruló mikro- és kisvállalkozóknak, mert túlságosan kockázatosnak tartják őket.

Ipsos: A Fidesz vezet, a Jobbik a második

Az Ipsos legfrissebb felmérésében a pártok sorában továbbra is a Fidesz áll az első helyen, a Jobbik a második legerősebb, az MSZP támogatottsága csökkent, de a baloldalon még mindig a legnagyobb. (Magyar Hírlap)

Bomló fideszes egység?

Nemcsak Európával áll háborúban a harmadik Orbán-kormány. Heves viták és csaták uralták az utóbbi heteket a kabinet és a Fidesz-frakció között, sőt, az egyes kormánytagok is begyűjtöttek néhány fideszes ellenséget mostanában. A reklámadó például a kormányoldal gazdasági holdudvarát is fenyegette, az új miniszterek pedig a Fidesz által 2010 után kinevezett, a párthoz eddig teljesen lojális apparátust is több helyen szélnek eresztették, most pedig a nagy állami vállalatok – szintén fideszes kötődésű – vezetőinek leváltása következhet. (Népszava)

Kasszacsere: felkészülnek a fodrászok, orvosok, taxisok

Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, így várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is mélyen a zsebükbe kell nyúljanak. (Népszabadság)

Az idei Pride nem volt politikától mentes

Mindenkinek meg kell hallania a Budapest Pride üzenetét az MSZP szerint. A párt kihangsúlyozta, hogy a rendezvény világszerte az egyenlőség, sokszínűség, az elfogadás és a tolerancia ünnepe. Fodor Gábor eközben a szombati Pride rendezvényen a miniszterelnököt kritizáló fotókon mutatkozott. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Elhunyt Kordás László

Megdöbbenéssel fogadtuk Kordás László harcostársunk halálhírét. A MASZSZ egykori elnökeként folyamatosan együttműködtünk és segítettük egymás munkáját, küzdelmét. Legközelebbi szövetségesünkként mindig vele vettük fel elsőként a kapcsolatot, vagy elsőként keresett minket.

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk