Cikkajánló – 2014. július 3.

Őszre elkészül a rendvédelmi életpályamodell javaslata

A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) ősszel benyújtja a rendvédelmi életpályamodell egyes elemeire vonatkozó javaslatát a belügyminiszternek. Dobson Tibor bejelentette, hogy a tervezetben a költségvetés teherbíró képességére figyelemmel javaslatot tesznek a végrehajtói állomány illetményének rendezésére, a teljes életpályát felölelő modell kialakítására, amelynek része lehet egy életpálya biztosítás bevezetése is. (Magyar Hírlap)

Megszorítások jönnek

Véget ért Magyarország számára az a “kegyelmi állapot”, amikor – az európai uniós választások bizonytalan kimenetelére való tekintettel – kevesebb bírálatot kapott Orbán Viktor egymást követő kormányainak gazdaságpolitikája Brüsszelből. Így is csak alig meglepő, hogy az Európai Bizottság keddi figyelmeztetése szerint 2015 tavaszán ismét túlzott deficit eljárás indulhat ellenünk. A kedvezőtlen hír hatására tegnap délután már 312 forintnál is többet adtak egy euróért. (Népszava)

Így lehet sikeres az egészségügy

A magyar egészségügyben dolgozók méltók az elismerésre, különösen azok, akik munkájukban a betegség vagy a diagnózis mögött meglátják a gyógyulásra váró embert – mondta az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten. (MNO)

Nevelés ideológiai alapokon

Körülbelül kilencven óvoda és általános iskola került egyházi fenntartásba a nagy iskolaállamosítás előtt – jellemzően olyan intézményekről van szó, amelyek jó érdekérvényesítő képességgel rendelkeztek, pontosabban az odajáratott gyerekek szüleinek megfelelő kapcsolataik voltak ahhoz, hogy ezt elintézzék. Az állami rendszertől ugyanis mindenki tartott, s mint utóbb kiderült, joggal. (Népszabadság)

A forintkölcsönt nyögők is pénzhez jutnak

Pénteken szavaz a parlament a devizahiteles törvénycsomag első eleméről. A jogszabály alapján visszajár az ügyfeleknek az árfolyamrés alkalmazásával és a kamatok egyoldalú emelésével beszedett összeg, sőt az utóbbi azokra is vonatkozik, akik forintkölcsönben adósodtak el. (Népszabadság)

Perelhetnek a bankok és a végtörlesztők is

A szerződés elévülése annak lezárulásától kezdődően értelmezhető – derül ki a devizahiteles-mentőcsomagról szóló törvényjavaslathoz tegnap benyújtott módosító indítványról. Az indokolás szerint, amíg a felek bármelyikének a kölcsönszerződésből követelése keletkezhet a másik féllel szemben, addig nem kezdődhet meg a követelések elévülése. Az árfolyamrés és az egyoldalú szerződésmódosítások eltörléséről szóló törvényjavaslatról már pénteken szavazhat a parlament. (Népszava, Magyar Hírlap)

Orbán mosolyoghat, jól sikerült a fehérítés

Látszik a pénztárgépek beüzemelésének hatása, hiszen emelkednek az áfabevételek. Ennek a következménye, hogy az EU-sztenderdek szerint számolt első negyedéves hiány a brutális költekezések ellenére is elmaradt a tavalyitól. (Népszabadság)

Állami felvásárlás a rezsicsökkentésért

A Fővárosi Csatornázási Művek és a közterület-fenntartó is rövidesen állami kézbe kerülhet. A fejlesztési tárca tájékoztatása szerint a nonprofit működésre sok esetben a külföldi érdekeltségű társaságok nem vállalkoznak, így a díjak további mérséklését és ezzel egy időben a szolgáltatásbiztonságot az állam garantálhatja. (Magyar Nemzet)

Elvehető a magántulajdon

Összességében nem alkotmányellenes a szövetkezeti hitelintézetek integrációja, csupán két, nem túl lényeges pont ütközik az alaptörvénybe, legalábbis az Alkotmánybíróság (Ab) tegnap nyilvánosságra hozott döntése szerint. A testület úgy vélte, az egyesülési jog és a tulajdonjog közérdekből korlátozható, és a korlátozást jelen esetben kompenzálják a takarékok összehangolt működéséből eredő majdani előnyök. A szakemberek szerint azonban vitatják az Ab “szellemiségét” és döntésének alapos indoklását, pontosabban annak hiányát. (Népszava, Magyar Hírlap)

Reklámadó: módosítják a módosítást is

Máris módosítják a reklámadót korrigáló törvényt. A Facebook és a Google hirdetéseknél 25 ezer helyett 2,5 millió forint lesz az adófizetési határ, mert a kis és közepes cégek azért fontosak. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Esterházy Péter is beszédet mondott a Szabadság téri emlékműnél

Ez nem emlékmű, hanem egy „mű emlék”: Orbánszaurusz – mondta Lakner Zoltán politológus a Szabadság téren, ahol Esterházy Péter író is mikrofonhoz lépett. Több mint nyolcvan napja tart a tiltakozás a sasos-arkangyalos szobor felállítása ellen. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a