Cikkajánló – 2014. július 2.

Fidesz: Folytatjuk az egészségügyi bérrendezést

Nyitrai Zsolt a Semmelweis-nap alkalmából azt közölte, hogy a Fidesz elkötelezett az egészségügyi dolgozók bérrendezésének folytatása mellett. A nagyobbik kormánypárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója szerint az ország gazdasági és pénzügyi teljesítményével arányban, a Fidesz elkötelezett a bérrendezés folytatásában és a munkakörülmények javításában. A fideszes politikus az egészségügyi dolgozók napján kiemelte, hogy már negyedik éve több lépcsőben zajlik az egészségügyi dolgozók bérrendezése, amelynek egyaránt részesei az ápolók, az orvosok, a szakorvosok, a háziorvosok, a mentőorvosok, a védőnők, a fogorvosok, a rezidensek, a gyógyszerészek és a házi gyermekorvosok. (Magyar Hírlap)

LMP: Rendezzék a közszférában dolgozók bérét

Az LMP azt követeli a kormánypártoktól, hogy tartsák be az ígéreteiket és kezdjenek tárgyalásokat a közszférában dolgozók bérének rendezése érdekében, emellett haladéktalanul dolgozzák ki az új életpályamodellt számukra. (Magyar Hírlap)

Köröket vert az unióra Magyarország

Kissé javult a foglalkoztatási helyzet az Európai Unióban, májusban 10,3 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta az áprilisi 10,4-ről – közölte kedden az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. (MNO)

Újratervezés a felsőoktatásban

Akár teljesen kiszállhat az állam a közösségi főiskolává alakuló intézmények fenntartásából, hiszen ezek nem az állam vagy a nemzetgazdaság érdekeit szolgálják, hanem a helyi igényeknek képeznek szakembereket – emelte ki lapunknak adott interjújában az új felsőoktatási államtitkár. Palkovics László szerint a továbbiakban egyházaknak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak vagy cégeknek kellene felelősséget vállalni ezekért a főiskolákért, akár tulajdonosként, akár működtetőként. (Magyar Nemzet)

Ne hagyd magad, munkavállaló!

Jogellenesen végzett munkahelyi ellenőrzés miatt 100 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a jogsértés súlyától függően – hívja fel a figyelmet a Deloitte Legal. (Népszava)

Ki dönthet az étkezési támogatásról?

Felesleges dokumentumokat kérhetnek az óvodák és az iskolák a normatív étkezési kedvezmény megállapításához, a gyermekvédelmi törvény pedig nem határozza meg egyértelműen, ki jogosult az étkezési térítési díj megállapítására és az ezzel kapcsolatos jogorvoslat elbírálására – derül ki az alapjogi ombudsman lapunk által megismert jelentéséből. A minisztérium megvizsgálja a jogszabály-módosítás szükségességét. (Magyar Nemzet)

Végtörlesztett? Pereljen!

Akár több tízezer új devizahiteles per is indulhat, ellehetetlenítve a bíróságok működését a kormány döntése miatt. Amint arról beszámoltunk: a kabinet múlt pénteken benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria devizahitelekkel kapcsolatban hozott jogegységi határozatának megállapításait illeszti be a jogrendbe. (Népszabadság)

A bankok elutasítják a kollektív bűnösséget

Politikai indíttatásból általános jogelveket rúg fel a kormány – fejtette ki a tegnapi sajtótájékoztatóján Kovács Levente. A Magyar Bankszövetség főtitkára ezzel arra utalt, hogy a készülő devizahiteles mentőcsomaggal a kormány újraértelmezi az elévülés szabályait. (Népszava, Magyar Nemzet)

Rejtve emelkednek a banki költségek

A tavasszal kiszabott jegybanki büntetések hatására óvatosabban változtatnak díjaikon a bankok. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy a korábbinál rejtettebben, de azért növeljék az ügyfeleket terhelő díjakat. (Magyar Nemzet)

Norvég alapok: itt a Transparency-levél

A Transparency International (TI) Magyarország nyilvánosságra hozta honlapján az alapvető jogok biztosának írt levelet, amelyben a civil szervezet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatos hatáskörének és tevékenységének vizsgálatát kérte. (Népszava)

Lezavarják a lex RTL-t

Ma reggel 9-ig még tovább lehet faragni az eddig is bőszen csinosított reklámadó-törvényen – eddig lehet ugyanis beadni még további módosítókat hozzá, és pénteken már el is fogadhatja a lex RTL-t a kétharmados parlament. De ugyancsak szavaznak a bónuszokról és az interneten hirdetők, közvetve a Google és a Facebook “megadóztatásáról”. (Népszava)

L. Simon saját kollégáinak cégeiben bízik

Közvetlen munkatársaihoz köthető cégeket hívott meg egy 9,4 milliós kommunikációs tenderre L. Simon László fideszes politikus. (Népszabadság)

Nyomkövetőt kapnak a járulékok

Nem most, és nem így van szükség a nyugdíjjárulék-befizetések összesítésére. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője nem érti, hogy a nyugdíj alapjául szolgáló keresetek mellett beérkező nyugdíjjárulék “gyűjtésével” mi a cél, hiszen az időskori ellátást nem a befizetett járulék alapján, hanem a munkával eltöltött évek, és az 1988-tól a szolgálati idő végéig elért jövedelem, illetve annak átszámítása (valorizálás) szerint határozzák meg. A napokban jelentették be: a nyáron bevezetik a járulékbefizetések nyomonkövethetőségi rendszerét. Először az 1955-59 között születettekkel kapcsolatos eljárás zajlik le, majd fokozatosan kiterjesztik a teljes biztosítotti körre. (Népszava)

A 4-es metrót az utasok kerülik el, nem az elszámoltatók

Az Európai Bizottság várhatóan 2017-ben vizsgálja meg, teljesítette-e Magyarország a 4-es metró építésére kapott uniós támogatás fejében tett vállalásait – tájékoztatták a Népszabadságot Brüsszelből. Nem lesz könnyű menet.

Tavasszal ismét szégyenpadra ülünk?

Költségvetési kiigazításra van szükség, különben jövő év tavaszán ismét túlzottdeficit-eljárás alá kerül Magyarország – derül ki az Európai Bizottság (EB) tegnap kiadott közleményéből. A brüsszeli szakértők június 24-27-e között jártak hazánkban, hogy a 2008-as EU-IMF hitelhez tartozó felülvizsgálatot elvégezzék. Az EB üdvözli, hogy az export és a belföldi fogyasztás bővülése ösztönzi a gazdasági növekedést, ugyanakkor szerinte a jövő évben ez jelentősen le fog lassulni, a mostani alacsony szintről. Emellett a magasnak tartják külső államadósságot és a refinanszírozási arányt. (Népszava)

Újraválasztották EP-elnöknek Martin Schulzot

Bár az előzetes napirend óvatosságból négy fordulót írt ki, az Európai Parlament már az első fordulóban, elegáns többséggel megválasztotta elnökének a szocialista frakció jelöltjét, Martin Schulz német EP-képviselőt. A leadott és érvényes 612 szavazatból 409-et kapott, vagyis a szocialistákon és a néppártiakon túl feltehetően sok liberális is rá szavazott. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós