Cikkajánló – 2014. június 30.

Újra a választásra időzítik a közmunkát

Nagy a hallgatás és a lapítás közmunkaügyben – egyebek mellett így fogalmazott a Népszavának Komjáthi Imre. A Közmunkás Szakszervezet társelnöke megjegyezte, nem szeretne megint vészmadár lenni, de szerinte az állástalanok többsége ismét a választások előtt, augusztusban jut majd egy rövid ideig munkához.

Százezrek alkalmi munkában

A mezőgazdasági idénymunkások, illetve az átmeneti időre felvett vendéglátós és építőipari alkalmazottak munkavállalásának jogszerűségét is ellenőrzi az adóhivatal a nyári, őszi hónapokban. A hatósági adatok egyébként azt mutatják: több százezer személy teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből. (Magyar Nemzet)

Budapesti káosz: Életmentés kockás papírból

Sok dolga lesz az új egészségügyi államtitkárnak, ha el akarja érni, hogy többé ne fordulhasson elő olyan, ami a napokban megesett: a mentők fél órát könyörögtek különböző budapesti kórházaknak, hogy valamelyikük legyen szíves végre befogadni a szívrohamot kapott betegüket. Végül 35 perc késéssel indultak el a mesterséges lélegeztetésre szoruló asszonnyal. (Népszabadság)

Sok rezidens dolgozna külföldön

Hiába vannak hazai terveik a frissen végzett orvosoknak – a magyar egészségügy ugyan javuló, de még mindig borús helyzete miatt –, sokan közülük mégis a külföldi munkavállalást fontolgatják – derült ki a Magyar Nemzet által megismert felmérésből. Az egyetemekről kikerülő orvostanhallgatók többsége elutasítja a paraszolvencia intézményét, ugyanakkor a jelenlegi körülmények miatt elfogadná a felajánlott hálapénzt.

Parlament: Napirenden az oktatási csomag

A kormány legfrissebb oktatási csomagjáról tárgyalhat, majd dönthet is az Országgyűlés mai ülésén, aminek eredményeként önálló testnevelési egyetem kezdheti meg a működését. (Magyar Hírlap)

Biankó csekk Orbántól

Bár a Budapesti Corvinus Egyetemen feltárt gazdasági visszaélések gyanúja okot adhatna a kancellárok kinevezésére az egyetemeken, valójában ezt a feladatot a gazdasági főigazgatók is elláthatnák. A ma elfogadásra kerülő törvényjavaslat szerint ráadásul a miniszterelnök által kinevezett kancellároktól nem is várnak el túlzott szakmai kvalitásokat. (Népszava)

Nyomonkövethetővé válik a nyugdíjbefizetés

Először az 1955 és 1959 között születetteknál válik láthatóva a szolgálati idő. Még a nyáron bevezetik a járulékbefizetések nyomonkövethetőségi rendszerét – jelentette Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. (Magyar Hírlap)

Orbán: a rendőröknek tiszteletet parancsoló egyenruhájuk van

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nehéz munkával, de sikerült elérni, hogy Magyarországon az egyenruha többé nem félelmet ébreszt, hanem tiszteletet parancsol. A miniszterelnök beszédében szólt a 2010 utáni rendvédelmi reformról, kifejtve: az emberek egyik fő elvárása az volt, hogy a rendőrség véletlenül se kelthessen olyan benyomást, hogy nem az áldozatok, hanem az elkövetők oldalán áll, vagy esetleg egyes tagjai a bűnelkövetők táborához tartoznak. Ezzel kapcsolatban kijelentette: az elmúlt években sikerült megtisztítani a rendőrséget az ilyen ügyektől. (Népszava)

Egymilliárd eurón osztozkodnak a tagállamok

Milliárdokat hozhat Magyarországnak egy uniós jogszabály-módosítás. Januártól a távközlési cégek és műsorszolgáltatók máshol fognak áfát fizetni: eddig az volt a meghatározó, hogy hol volt a cég székhelye, jövőre azonban az számít, hol veszik igénybe az adott szolgáltatást. (Népszabadság)

Vitára bocsátják az autonómiára vonatkozó javaslatot

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökeinek jövő hétre tervezett egyeztetése után közvitára bocsátják a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó RMDSZ-es törvénytervezetet – mondta vasárnap az MTI-nek Kelemen Hunor. (MNO)

Lassan de biztosan: tovább csökkennek a roamingdíjak

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell. (Népszava, Magyar Hírlap)

Ez lenne a megoldás az euróövezet bajaira?

Befektetési alapok létrehozását javasolja a DIW német gazdasági kutatóintézet az euróövezeti gazdasági növekedés fellendítésének támogatására. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós