Cikkajánló – 2014. június 30.

Újra a választásra időzítik a közmunkát

Nagy a hallgatás és a lapítás közmunkaügyben – egyebek mellett így fogalmazott a Népszavának Komjáthi Imre. A Közmunkás Szakszervezet társelnöke megjegyezte, nem szeretne megint vészmadár lenni, de szerinte az állástalanok többsége ismét a választások előtt, augusztusban jut majd egy rövid ideig munkához.

Százezrek alkalmi munkában

A mezőgazdasági idénymunkások, illetve az átmeneti időre felvett vendéglátós és építőipari alkalmazottak munkavállalásának jogszerűségét is ellenőrzi az adóhivatal a nyári, őszi hónapokban. A hatósági adatok egyébként azt mutatják: több százezer személy teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből. (Magyar Nemzet)

Budapesti káosz: Életmentés kockás papírból

Sok dolga lesz az új egészségügyi államtitkárnak, ha el akarja érni, hogy többé ne fordulhasson elő olyan, ami a napokban megesett: a mentők fél órát könyörögtek különböző budapesti kórházaknak, hogy valamelyikük legyen szíves végre befogadni a szívrohamot kapott betegüket. Végül 35 perc késéssel indultak el a mesterséges lélegeztetésre szoruló asszonnyal. (Népszabadság)

Sok rezidens dolgozna külföldön

Hiába vannak hazai terveik a frissen végzett orvosoknak – a magyar egészségügy ugyan javuló, de még mindig borús helyzete miatt –, sokan közülük mégis a külföldi munkavállalást fontolgatják – derült ki a Magyar Nemzet által megismert felmérésből. Az egyetemekről kikerülő orvostanhallgatók többsége elutasítja a paraszolvencia intézményét, ugyanakkor a jelenlegi körülmények miatt elfogadná a felajánlott hálapénzt.

Parlament: Napirenden az oktatási csomag

A kormány legfrissebb oktatási csomagjáról tárgyalhat, majd dönthet is az Országgyűlés mai ülésén, aminek eredményeként önálló testnevelési egyetem kezdheti meg a működését. (Magyar Hírlap)

Biankó csekk Orbántól

Bár a Budapesti Corvinus Egyetemen feltárt gazdasági visszaélések gyanúja okot adhatna a kancellárok kinevezésére az egyetemeken, valójában ezt a feladatot a gazdasági főigazgatók is elláthatnák. A ma elfogadásra kerülő törvényjavaslat szerint ráadásul a miniszterelnök által kinevezett kancellároktól nem is várnak el túlzott szakmai kvalitásokat. (Népszava)

Nyomonkövethetővé válik a nyugdíjbefizetés

Először az 1955 és 1959 között születetteknál válik láthatóva a szolgálati idő. Még a nyáron bevezetik a járulékbefizetések nyomonkövethetőségi rendszerét – jelentette Mészáros József, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. (Magyar Hírlap)

Orbán: a rendőröknek tiszteletet parancsoló egyenruhájuk van

Orbán Viktor miniszterelnök szerint nehéz munkával, de sikerült elérni, hogy Magyarországon az egyenruha többé nem félelmet ébreszt, hanem tiszteletet parancsol. A miniszterelnök beszédében szólt a 2010 utáni rendvédelmi reformról, kifejtve: az emberek egyik fő elvárása az volt, hogy a rendőrség véletlenül se kelthessen olyan benyomást, hogy nem az áldozatok, hanem az elkövetők oldalán áll, vagy esetleg egyes tagjai a bűnelkövetők táborához tartoznak. Ezzel kapcsolatban kijelentette: az elmúlt években sikerült megtisztítani a rendőrséget az ilyen ügyektől. (Népszava)

Egymilliárd eurón osztozkodnak a tagállamok

Milliárdokat hozhat Magyarországnak egy uniós jogszabály-módosítás. Januártól a távközlési cégek és műsorszolgáltatók máshol fognak áfát fizetni: eddig az volt a meghatározó, hogy hol volt a cég székhelye, jövőre azonban az számít, hol veszik igénybe az adott szolgáltatást. (Népszabadság)

Vitára bocsátják az autonómiára vonatkozó javaslatot

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökeinek jövő hétre tervezett egyeztetése után közvitára bocsátják a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó RMDSZ-es törvénytervezetet – mondta vasárnap az MTI-nek Kelemen Hunor. (MNO)

Lassan de biztosan: tovább csökkennek a roamingdíjak

A hatályos uniós roaming rendeletnek megfelelően július 1-jétől tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Lichtenstein területén a mobiltelefonálás és adatküldés roamingdíjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell. (Népszava, Magyar Hírlap)

Ez lenne a megoldás az euróövezet bajaira?

Befektetési alapok létrehozását javasolja a DIW német gazdasági kutatóintézet az euróövezeti gazdasági növekedés fellendítésének támogatására. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a