Cikkajánló – 2014. június 26.

Hatalmi harcok a kulturális kormányzatban: véget ért a káderkeringő

A hírek szerint komoly személyi és területi átrendeződés zajlik a kulturális területek kormányzati „elosztása” körül: az örökségvédelem a belügyminisztériumtól L. Simon László felügyelete alá kerülhet, ahogy a nagy kulturális beruházások is hozzá fognak tartozni, miközben a kulturális államtitkárság helyettes vezetője távozik, és helyét várhatóan Cseri Miklós, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (ismertebb nevén: a Skanzen) vezetője fogja betölteni. (Népszabadság)

A NAV-ot küldi az RTL-re Varga Mihály

Az RTL elleni felülvizsgálati eljárásra utasította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormány nem szereti a nyomásgyakorlást. (Népszabadság, Magyar Hírlap, Népszava)

Nem félnek a civilek

Noha újabb rendőrségi eljárások indultak a Szabadság téren tüntető civilek ellen, ezzel a szervezők szerint nem tudja megfélemlíteni a hatalom a demonstrálókat. Több tüntetőt rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenséggel, illetve garázdasággal gyanúsítanak, mert a térre tervezett ’44-es megszállási emlékmű “útjában álltak”. (Népszava)

Az Ernst & Young átvilágítása igazolja Lázárék kifogásait

A Heti Válasz szerint az Ernst & Young átvilágító cég jelentéstervezete alátámasztja a magyar Miniszterelnökség kifogásait a Norvég Civil Támogatási Alappal kapcsolatban. A hetilap szerdán tett közzé a honlapján előzetest a csütörtökön utcára kerülő számából. (MNO)

Gulyás Márton: Szó sincs lebukásról

 „Szó sincs arról, hogy elszóltam volna magam. Az, amiről beszéltem, olyannyira nem titok, hogy már majd egy hete olvasható a Krétakör által létrehozott Humán Platform Facebook-oldalán” – így reagált Népszabadság érdeklődésére Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője arra, hogy egy június 19-i televíziós interjú során elhangzott kijelentése miatt támadások kereszttüzébe került.

Visszajár az árfolyamrés

Átértelmezi a kormány az elévülés szabályait, így a végtörlesztők is visszakapják az árfolyamrést. A kérdést rendező törvényjavaslatot még a héten benyújtja a kormány a parlamenthez, és július 4-én el is fogadhatják azt. A devizahitelek forintosításához a Magyar Nemzeti Bank (MNB) segítségét kérik. (Népszava)

Devizahitel: karácsonyra vége

Nem dőlnek be a bankok a devizahitelek rendezése miatt – mondja Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a növekedés középtávon 3-5 százalék lehet. Így már ebben a ciklusban jöhet az egy számjegyű szja is. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Módosul az ÁFA törvény

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény, az elszámolási időszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegű teljesítések esetében a teljesítés időpontját a szerződés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi. (Magyar Hírlap)

Marad a Szolidaritás

Nem akar szakítani a Szolidaritás az Együttel. Erről tegnap közleményben tájékoztatta szerkesztőségünket a mozgalom elnöksége. Mint írták, Kónya Péter az ATV-ben nem a nevükben közölte, hogy önálló pártot kívánnak létrehozni. Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke a Népszavának azt mondta, ezzel lezártnak tekintik az ügyet, így folytatódhat a közös munka. Az Együtt vezérkara Kónya nyilatkozata után függesztette fel az együttműködést a Szolidaritás Mozgalommal. (Magyar Nemzet)

Pelcznét EP-alelnöknek jelölte a néppárti frakció

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciója Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselőt EP-alelnöknek jelölte – közölte a Fidesz-KDNP EP-delegációja. (Magyar Hírlap, MNO)

Juncker jön, lát és győz

A vesztes oldalra manőverezte magát David Cameron brit kormányfő – és vele együtt Orbán Viktor is. Bár mindketten nyíltan ellenzik, hogy a csütörtök–pénteki EU-csúcson Jean-Claude Junckert jelöljék az Európai Bizottság következő elnökének, szinte biztosan ez fog történni. (Népszabadság, Magyar Hírlap, Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az