Cikkajánló – 2014. június 25.

Hiába kér, Orbánéktól nem kap több forrást az egészségügy

Őt nem lehet forrásbővítésre presszionálni – ezt közölte Orbán Viktor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetőségével néhány hete, amikor a régi-új kormányfő fogadta a köztestület elnökét és alelnökét. Magyarán az egészségügy nem számíthat pluszforrásra ebben a kormányzati ciklusban sem, az orvosi kamara pedig ezt fogadja el és hallgasson. (Népszava, Népszabadság)

Csepreghy: A Norvég Civil Támogatási Alap pénze közpénz

A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) forrásai közpénznek minősülnek, mert egy nemzetközi szerződés keretében érkeznek Magyarországra, ezért az államnak garanciát kell vállalnia a társadalom felé a szabályos felhasználásra – mondta a a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Csepreghy Nándor szerint a magyarországi NCTA anyaszervezetével már sikerült megegyezni, az NCTA-val magával viszont nem. A kormány az NCTA győztes pályázatai kapcsán az LMP-s ökotársos összefonódást tekinti problémásnak, illetve hogy az alap gyakorlatilag saját magának oszt pénzt. (MNO)

Reklámadó: folytatódik a fideszes színjáték

Nincs ínyére Rogán Antalnak, hogy foglalkozik vele a Híradó: tegnap indulatos hangú bejegyzésben támadta Facebook-oldalán az RTL Klubot, amiért szerinte a csatorna politikai zsarolásra használja a hírműsorát. A Fidesz frakcióvezetője erről még kora délután írt, és akkor már előre tudta, hogy az esti Híradóban téma lesz, ugyanis azt írta: amiért előző nap a parlamentben élesen bírálta az RTL-t azzal – az amúgy többször hangoztatott, de a csatorna által cáfolt állítással -, hogy a csatorna vezetése “adót bliccel”, az aznap esti Híradó meg fogja támadni. (Népszava)

Szakíthat az Együtt a Szolidaritással

Kónya Péter nyilatkozata miatt az Együtt – a Korszakváltók Pártja felfüggesztette az együttműködést a Szolidaritás Mozgalommal. Erről a párt újonnan megválasztott elnöksége döntött kora délután. Kónyát arra szólították, hogy az általa vezetett mozgalom és ő maga tisztázza viszonyát az Együtthöz, amíg ezt nem teszik meg, nincs együttműködés. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Felsőoktatás: teljes bizonytalanság

Bár egyelőre visszavonták azt a módosító javaslatot, amely egyetemi tanári pozícióval ajándékozhatta volna meg a doktori címét vesztett Schmitt Pált, egyelőre nem tudni, hogy a kancellári rendszer bevezetésén kívül a kormány és az új szakállamtitkár mit tervez a felsőoktatással. Annyi biztos, hogy az előző államtitkár, Klinghammer István leváltásával megbukott a konszenzusos oktatáspolitika, és az Iparkamara elnöke, Parragh László mögött álló vállalatok akarata érvényesülhet. (Népszava)

Orbán: A földgázhálózat összekapcsolása fantasztikus siker

Az energiabiztonságot nevezte az elmúlt egyéves magyar V4-elnökség egyik legfontosabb ügyének Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar elnökséget lezáró csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján. (Magyar Nemzet)

Újból vágtak Matolcsyék

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden kamatdöntő ülést tartott, amelyen tovább csökkentette az alapkamatot 2,4 százalékos szintről 2,3 százalékra. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. (MNO)

„Nagykoalíciós” megállapodás az EP-ben?

Az Európai Parlament néppárti és szocialista frakciója kedden megállapodott abban, hogy a most kezdődő ötéves ciklusban elosztják egymás közt az EP-elnöki tisztség betöltésének a jogát. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és