Keresés
Close this search box.

A kiszolgáltatott rétegek minőségi kiszolgálásáért

Beszámoló az Európai Közigazgatási Vezetők (EUPAE) – TUNED közös rendezésű konferenciájáról

B E S Z Á M O L Ó

az Európai Közigazgatási Vezetők (EUPAE)  – TUNED

közös rendezésű konferenciájáról

 

Európai Uniós Projekt

A KISZOLGÁLTATOTT EMBEREK/RÉTEGEK MINŐSÉGI KISZOLGÁLÁSÁÉRT 

Regionális szeminárium-Bukarest 2014 június 5-6.

 

Az eseménynek a Bukarest belvárosában található NOVOTEL HOTEL adott otthont június 5-6-án. A konferencia az Európai Unió Központi Közigazgatási Szociális Párbeszéd Bizottságának ez évi programjába illeszkedett bele.

Magyarországot kormányzati részről nem, szakszervezeti részről pedig Pető Andrea a KSZSZ irodavezetője, illetve Cserfai Bálint a KSZSZ IB elnökségi tagja képviselte.

A konferencia ideje alatt az előadások, interaktív beszélgetések és viták alapvetően fő három téma köré épültek fel:

–          alacsony jövedelmű nyugdíjasok helyzete

–          fiatalok munkalehetőségei

–          menekültek helyzete

Az előzetesen 14 európai ország érintett szervezeteihez kiküldött kérdőívre több mint 100 dokumentum érkezett be a szervezőkhöz, amikben a fenti három témában írták le tapasztalataikat.

Június 5-én csütörtökön reggel 9:30 órakor az üdvözlésekkel kezdődött a program. A jelenlévőket köszöntötték az EUPAE és a TUNED romániai képviselői, valamint Jacky Leroy (EUPAE, Belgium). Ezt követően ismertették a témához kapcsolódó háttér információkat, majd egy prezentációt hallhattunk Aurore Chardonnet-től (TUNED) és Jacky Leroy-tól (EUPAE Belgium) a 2012-ben a két fent említett szervezet által közösen elfogadott EU keretmegállapodásról.

Ezt követően a luxemburgi delegáció (Camille Weydert (CGFP) TUNED, LU, Vera Weisgerber, foglalkoztatásfejlesztési ügynökség- ADEM, LU ) ismertette újonnan bevezetett és már alkalmazott módszereiket az emelkedő munkanélküliség megfékezésére, amely azonban csupán 7% jelenleg Luxemburgban. Természetesen a korábbi adatokhoz viszonyítva ez az ő esetükben óriási emelkedés, aminek a megállítására és visszafordítására jelentős human és financiális erőforrásokat képesek mozgósítani.

A menekültek helyzetével, ügyeik intézésével kapcsolatban többször felmerült, hogy sok esetben a nehéz kommunikáció rendkívüli módon lelassíthatja az ügyintézést. Az ügyintézők rendszerint nem beszélik a főként a 3. világból származó menekültek, letelepedni vágyók nyelvét. Így tolmács használata elkerülhetetlenné válhat, ami igen nagymértékben lelassítja az ügy intézését éppen olyan alanyok esetében, akiknek a lehető legnagyobb szükségük lenne a gyors és hathatós segítségre.   

Az első nap talán legizgalmasabb témáját a házigazda Románia részéről Adrian Dragomir (a NAE IT részlegének igazgatója) és Elena Tanase (a partnercég igazgató asszonya) ismertette:

European Professional Card

2005-ben merült fel első ízben egy olyan, az EU-tagországaiban élő polgárok számár elérhető „kártya” ötlete, amely egységesen tartalmazza az adott személy minden olyan adatát, munkatapasztalatát és minden egyebet, amit például egy önéletrajz tartalmaz. Ezen felül gyakorlatilag a munkakönyvet is helyettesíteni fogja. A közeljövőben 570.000 db ilyen plasztikkártyát fognak  elkészíteni.

Június 6-án pénteken  Florian Martin, a Román Fiatalok Szakszervezete alelnöke tartott előadást, melyben a következő témákat érintette:

életminőség a munkahelyen, értelmes, hasznos munkavégzés, kompetenciafejlesztés, megfelelő fizetés, a magánélet és a munka egyensúlya, szociális párbeszéd, szakszervezeti jogok.

Az elhangzottak értékelése után a következő lépések meghatározására került sor a kutatást végző Raffaella Greco Tonegutti szakértő köreműködésével.

A tervek szerint júliusban még egy szemináriumra kerül sor majd Rómában, majd a tapasztalatok összegzése után a zárókonferencia novemberben kerül megrendezésre Párizsban.

A szervezésről összességében elmondható, hogy első rangú volt, csak úgy, mint a vendéglátóink és a koordinátorok felkészültsége. Meglepetésként fogadott minket, hogy a korábbi információktól eltérően biztosítottak részünkre magyar tolmácsokat, akik színvonalas munkája hathatós segítség volt számunkra, különösen felszólalásaink alkalmával.

Pécs – Budapest, 2014. június 24.

Készítette:      Cserfai Bálint sk.

Látta:              Pető Andrea sk.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF delegáltja az ILO 112. ülésén

Új társadalmi szerződés szükségessége, veszélyes anyagok a munkahelyeken, az ápolás, mint társadalmi kérdés, az alapvető jogok érvényesülése a munkahelyeken Beszámoló az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete, az ILO 2024 júniusi, 112.

Új vezetőséget választott a SZEF Ifjúsági Tagozata

2024. június 10-én SZEFIT küldött közgyűlésre került sor, ahol a megjelent delegáltak új elnököt, valamint négy fő alelnököt választottak. A hivatalos részt követően egy rövid ötletelést is tartottak a megjelentek.

EUROFEDOP Minisztériumok Szakmai Tanácsának ülése Budapesten

A Közszolgálati Szakszervezeti Szövetség (KSZSZ) szervezésében megrendezett kétnapos eseményre meghívást kapott a SZEF is. A szemináriumon különböző közszolgáltatási területeken szervezkedő szakszervezetek mutatták be sikereiket, nehézségeiket és hívták fel a figyelmet