Cikkajánló – 2014. június 19.

A családi jövedelemadózás továbbgondolása

Kisebb vihart kavart a Népesedési Kerekasztal nemrég nyilvánosságra hozott javaslata, amely szerint a jövőben az öregségi nyugdíj kiszámításánál figyelembe kellene venni a felnevelt gyermekek számát és iskolázottságát is. A szervezet részletesen cáfolta a felmerült kritikákat: az intézkedés nem kötné össze a nyugdíjjogosultságot a gyermekneveléssel, és nem tekinthető népesedési programelemnek sem. (MNO)

Közmunka: emelés kell

A pályakezdők is vállalhassanak közmunkát, és a nyolcórás munkáért nettó 50 ezer helyett 60 ezer forintot fizessenek. Egyebek mellett ezt követeli a Közmunkás Szakszervezet. Tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékes minisztériumokkal azért, hogy a Munka törvénykönyve, a belügyi szabályok és az önkormányzati határozatok “kavalkádja” helyett egységes rendelkezések vonatkozzanak a közmunkásokra. (Népszava)

Szeptemberre kiderül, mi lesz a devizahitelesekkel

Az igazságügyi tárca a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen vizsgálja, hogy milyen jogalkotói feladatok adódnak a Kúria devizahitelesekről szóló jogegységi határozatából. Trócsányi László szeptemberre döntést ígért. (Népszabadság, MNO)

Hét év válságban

A kormányzat sikerei elismeréseként hivatkozik a magyar gazdaság idei első negyedéves 3,5 százalékos növekedési adatára. A 12 hónapra visszatekintő GDP-bővülés értékéről azonban a szakemberek sokkal óvatosabban fogalmaznak. A gazdasági szerkezetátalakulás miatt érezhető ebben az elismerésre méltó folyamatban egy átmeneti ciklushatás is – figyelmeztettek tegnap a Takarékbank Zrt. elemzői. (Népszava, MNO)

London szerint hasítunk

Az európai felzárkózó térség piacai jól teljesítettek az elmúlt egy hónapban, és bár ez elsősorban a visszalendülő orosz piacok teljesítményének eredménye, a továbbiakban inkább a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország részvény- és devizapiaci kilátásai ígéretesek – jósolták szerdán ismertetett térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. (MNO)

Lázár János lesz az ország uniós főtárgyalója

Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert jelölte ki a kormány a 2014–2020-as programozási időszak tervezésének koordinációjáért felelős uniós főtárgyalónak. (Magyar Hírlap, MNO)

Központi közműcég kora és a “fideszes haverok”

Továbbra is egy óriási “nemzeti közműszolgáltató” létrehozatalát tervezi a kormány. A szakértők szerint ez a cég garantáltan gazdaságtalanul működik majd. Emellett az állami vállalat az adóforintok elnyelője és a keresztfinanszírozás melegágya lesz. A Fidesz-kormány törvényt alkotna a nonprofit szemét-, víz- és csatornaszolgáltatásról, de az áram és gázszektort nem kötelezné a nyereségmentes működésre. Igaz, ezt a két ágazatot a lakossági üzletágban már a rezsicsökkentéssel veszteségessé tette. (Népszava)

Kinek lesz jó az ipari rezsicsökkentés?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az infrastrukturális fejlesztésekkel, az ipari rezsicsökkentés megvalósításával, a digitális gazdaság szélesítésével, az állami tulajdonú cégek szerepének erősítésével segíti elő az ország újraiparosítását – hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az MTI-nek adott interjúban. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Hetven napja szállják meg az emlékmű helyét

Több mint hetven napja tartanak a tiltakozások a Szabadság téri sasos-arkangyalos megszállási emlékmű ellen, ami valahogy csak nem akar elkészülni. Pedig a kormány által megszabott – egyszer már módosított határidő – hetekkel ezelőtt lejárt. Kormányzati berkekben továbbra is nagy a csend: pletykákból bőséges a termés, de hivatalos tájékoztatás eddig nem érkezett. (Népszabadság)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a