Cikkajánló – 2014. június 18.

A köztisztviselőnek kerül majd a legtöbbe a tárcák költözése

Semmi sem jár a kormány döntése alapján vidékre költöző minisztériumaikat követő közhivatalnokoknak. A kiszámítható életpálya ígéretével kecsegtető, 2011-ben elfogadott közszolgálati tisztviselői törvény szerint legalábbis a minisztériumi dolgozók lakásra, lakhatási támogatásra nem számíthatnak. (Népszabadság)

A kötelezően adható cafeteria listája

Kötelező az utazás és a védőruha, de a cafetériába beleférhet a meccsbérlet és a védőoltás is. Sokan és sokféleképpen értelmezik a munkáltató által adható, és kötelezően adandó juttatásokat. Mi az, amit kötelezően kell hogy megadjon a munkáltató, és mi az, ami csak a főnökön (és a céges kassza állapotán) múlik? Az MNO lajstromba vette a munkaadó által az alkalmazottnak, jelenleg törvényes keretek között adható, és kötelezően nyújtandó dolgokat.

Amnesty International: a kormány célkeresztbe állítja a civil szervezeteket

Az Amnesty International Magyarország a Norvég Civil Alappal folyó vita kapcsán felszólította a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a civil szervezetek “célkeresztbe állításával” és biztosítsa, hogy “megfélemlítés nélkül gyakorolhassák” az egyesülési és a szólásszabadság jogát. A szervezet erről kedden közleményben tájékoztatta az MTI-t. (Magyar Hírlap)

Nem látják szívesen a munkanélkülieket

Betegségek, fizikai gyengeség, a képzettség- vagy a megfelelő ruházat hiánya, önértékelési problémák. Ezek jellemzik leginkább azokat az embereket, akik tartósan nem találnak állást. Az Út a piaci munka világába című kétéves projekttel a Budapest Esély Nonprofit Kft. azoknak próbált segíteni, akik hosszú ideig nem találtak munkát. Háromszáz dolgozót vizsgáltak, a projektbe 61 embert vontak be. A cél az volt, hogy a közmunkásokat, segélyen élőket a nyílt munkaerőpiacon helyezzék el. Végül 12-en támogatással kötöttek szerződést, 8-an önállóan elhelyezkedtek. (Népszava)

Túladóztatják a magyarokat

Ebből az derül ki, hogy uniós átlagban nőtt a GDP-hez viszonyított adóbefizetések aránya, vagyis az államok többsége egyre magasabb adókat vet ki a polgáraira. Persze vannak kivételek is, az Egyesült Királyságban és Szlovákiában jelentősen csökkentek az adók. Északi szomszédunknál a GDP 28,3 százalékát kell adóként befizetni, amint ezt sok, ott adózó honfitársunk saját tapasztalatából is tudja.(Népszava)

Fejenként 20 ezerből tartjuk el a közmédiát – de ki nézi?

A négymillió adófizetőnek fejenként 20 ezer forintjába került tavaly a közszolgálati média fenntartása, a nézettségi adatok viszont meglehetősen szerények – erről számolt be kedden a legutóbbi felmérések alapján a Világgazdaság Online.

Rekordon az államadósság, elérte a közel 85 százalékot

Még soha nem volt olyan magas a GDP-arányos államadósság 2010 óta, mint napjainkban. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) tegnap közölt előzetes adatai szerint ez az érték már elérte a 84,9 százalékot. Tavaly év végén 79, a Bajnai-kormány mandátumának lejártakor viszont 82 százalékos GDP-arányos államadósságot mértek. (Népszava)

További kamatvágások jöhetnek

A magyar makrogazdasági környezet újabb jegybanki kamatcsökkentéseket indokol, és továbbra sem kizárt a monetáris enyhítés folytatása a 2 százalékos alapkamat eléréséig – jósolták magyarországi tárgyalásaikat összegző keddi tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők. (MNO)

Folytatódik az időhúzás

Akár 10-15 százalékkal csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete a Kúria jogegységi határozata nyomán. Ehhez a parlamentnek döntenie kellene az új mentőcsomagról, a kormány azonban őszig nem terjeszti be: megvárják az önkormányzati választásokat. A Széchenyi Hitelszövetség elnöke szerint le kellene állítani a devizahitelek miatt indult végrehajtásokat. (Népszava, Magyar Hírlap)

Csúcsra jár az európai casting

Megindult a végső harc az Európai Bizottság elnöki posztjáért. Egységes front alakult ki az Európai Néppárt (EPP) jelöltje, Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő mögött – nyíltan már csak Nagy-Britannia és Magyarország ellenzi őt. (Népszabadság)

Brüsszel visszavonulót fúj?

Felpuhultak az Európai Bizottság hazánknak szóló országspecifikus ajánlásai. A kedvező változás a sikeres magyar lobbizás mellett a bizottság általában is konfliktuskerülő hozzáállását tükrözi – írja a Bruxinfo. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A SZEF Oktatási programja

KURZUSOK CÉLCSOPORT KOMPETENCIA KIMENET Alapszint Bizalmik és bizalmi jelöltek Érdeklődjön a közösségi érdekérvényesítés iránt Segítőkész Jó szervezőkészség Következetes Szakmájában elismert Csapatjátékos Képes legyen a saját közösségét megszervezni és demokratikusan működtetni. Ismerje