Cikkajánló – 2014. június 17.

Így újulhat meg a magyar oktatás

Benyújtotta az Országgyűlésnek az oktatási tárgyú törvények módosítását az emberi erőforrások minisztere. A javaslat a felsőoktatás területén tartalmazza a duális képzés megszervezésének lehetőségét, a kancellári rendszer bevezetését, a Testnevelési Egyetem önállóvá válását. A köznevelésben létrehoznák az Integrált Elektronikus Nyomonkövető Rendszert a sajátos nevelési igényű, vagy valamilyen tanulási zavarokkal küzdő gyermekeknél, s a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó pedagógusok is jogosultak lennének évi 25 nap pótszabadságra. (MNO)

Államtitkárok keletről

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) keresi a helyét a kormányzati struktúrában. Független szakértők szerint minden gazdasági terület idetartozik, amely kimaradt a Miniszterelnökség, a gazdasági vagy a földművelési tárca tevékenységi köréből, de mint legfőbb állami vagyongazdálkodónak rálátása van a járműgyártásra, a szőlőtermesztésre és borgazdálkodásra, sőt a klímapolitikára is. Mindehhez a tárcának hét államtitkárra van szüksége, közülük hatan mutatkoztak be tegnap a sajtónak, a hetediket az infokommunikációs terület gazdáját még keresik. (Népszava)

Meghozta döntését a Kúría

A devizahiteleknél alkalmazott árfolyamrés tisztességtelen, az árfolyamkockázat tisztességessége azonban csak akkor vizsgálható, ha a pénzintézet nem megfelelő tájékoztatása miatt az átlagos fogyasztó számára a szerződés erre vonatkozó része nem érthető. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége pedig nagyon szigorú feltételekhez kötött – mondta ki a Kúria hétfői jogegységi döntésében. Ezzel a bíróság a korábbi Kásler-perben meghatározott álláspontot tette jogegységi határozattá. (Magyar Hírlap, MNO, Népszabadság, Népszava)

Brüsszel nem fogja hagyni Lázár húzását

A fővárosi közlekedési beruházások leállítását az Európai Unió a Népszabadság információi szerint nem fogja jóváhagyni. A Lázár-Tarlós csörte mégis komoly károkat okoz. A 3-as metró felújítását minél hamarabb el kellene kezdeni, annak elmaradása Budapestet is megbéníthatja.

Pénzt oszt az Artisjus az üres cd-k árából

Idén a feloszthatónál 25 százalékkal kevesebb pénzt kapnak a zeneszerzők és szövegírók, mivel a magánmásolásokért a művészeket megillető jövedelmek negyedét egy tavaly év végi kormányzati döntést követően átterelik a Nemzeti Kulturális Alapba. 8064 magyar dalszerző és jogutód kap hétfőn fizetést az Artisjustól a magánmásolásokért 2013-ban beszedett 1,15 milliárdnyi üres hordozó jogdíjakból. (Világgazdaság)

Közös segélyt javasol a magyar EU-biztos

A Gazdasági és Monetáris Unió (EMU) keretében a részlegesen összevont munkanélküliségi biztosítási rendszer egyértelmű gazdasági előnnyel járna mindenki számára, hiszen az időnként bekövetkező recessziók jóval enyhébbek, kevésbé pusztítóak lennének – írta a Világgazdaság keddi számában megjelent írásában Andor László, az Európai Bizottság biztosa. (Népszava

Junckert jelölte EB-elnöknek a Néppárt

A jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt különböző országokból érkezett parlamenti képviselői Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt, az EP-választási kampány néppárti csúcsjelöltjét támogatják abban a kérdésben, hogy kit jelöljenek az Európai Bizottság, vagyis az unió legfőbb végrehajtó intézménye elnökének – adta hírül hétfői közleményében a néppárti EP-frakció. (MNO)

Orbán: Megígértem, hogy Juncker útját állom

“Megígértem a választóimnak, hogy Juncker útját állom” címmel közölte kedden a Bild című német lap az Orbán Viktorral készült interjú második részét, amelyben a kormányfő ismételten elutasította Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére. (Magyar Hírlap, MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?