Cikkajánló – 2014. június 16.

Nem akar fizetni a NAV

Úgy tűnik, az adóhatóság a strasbourgi emberi jogi bíróságnak a magyar államot elmarasztaló döntései, az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata, illetve jogerős hazai bírósági ítéletek ellenére sem hajlandó visszafizetni a „pofátlan” végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót. A Népszabadság birtokában levő dokumentumok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy elutasítja az ilyen irányú kérést, vagy a jogalkotó döntéséig felfüggeszti az eljárást.

Rászámolnak a bankszektorra

Hétfőn összeül a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos kérdéseket vizsgáló jogegységi tanácsa. A Legfelsőbb Bíróság az egyeztetést követően sajtótájékoztatót tart, s ebből arra lehet következtetni, hogy a terítékre kerülő négy témából legalább egyben jó eséllyel döntést is hoz a testület. (Népszabadság, MNO)

Adóparadicsom lehetnénk

Az adóparadicsomok helyzetébe kerülhetne az ország, ha tíz százalék alá csökkenne a személyi jövedelemadó. Ilyen alacsony terhet csak kevés országban ismernek. A szakértők egyébként elsősorban a szociális hozzájárulási adón faragnának. Olyan informatikai megoldás bevezetésének ötlete is felmerült, amellyel az adóhivatal könnyen és olcsón lebuktathatná az áfacsalókat, a kétes körökkel üzletelő kicsi és nagy vállalkozásokat. (Magyar Nemzet)

Diákmunka: nyáron megugrik a kereslet és kínálat

A nyári szünidőben megnő az igény a diákmunka iránt, a munkalehetőségek köre is számos szezonális tevékenységgel bővül, a diákok azonban legszívesebben strandokon, nyári fesztiválokon dolgoznak, vagy irodai és hoszteszmunkát vállalnak, ugyanakkor mezőgazdasági munkára nehezebben találnak jelentkezőket a munkáltatók – derül ki az MTI összeállításából. (MNO)

Gúr: éljen meg Orbán 66 500 forintból

Kevesebbet ér a minimálbér, mint négy évvel ezelőtt – mondta Gúr Nándor, az MSZP országgyűlési képviselője és bejelentette: a következő parlamenti ülésen felajánl Orbán Viktor miniszterelnöknek 66 500 forintot, hogy tegyen kísérletet arra, meg lehet-e élni a nettó minimálbérből. Emlékeztetett arra, hogy a minimálbér bruttója jelentősen emelkedett, de annak vásárlóértéke kevesebb, mint 2010-ben volt, vagyis a minimálbérből kevesebbet lehet vásárolni, mint 4 évvel ezelőtt. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Munkahely helyett közmunka

Egymással is vitába keveredett a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az agrártárca régi-új vezetője. Lázár János szerint az elmúlt években sikertelen volt a vidékfejlesztés, Fazekas Sándor viszont elégedett volt az általa vezetett minisztérium teljesítményével. Szakemberek úgy vélik, a lényeg inkább az, hogy milyen lesz az elkövetkező hétéves uniós pénzügyi ciklus vidékfejlesztési gyakorlata. Attól is tartanak az előző ciklus tapasztalatai alapján, hogy ez a pénz is a fideszes érdekköröket, a kormánypárt uralmát erősítheti. (Népszava)

Győri igazgató a pedagógus kar élén

A szombaton megalakult Nemzeti Pedagógus Kar Horváth Pétert választotta elnökévé. “Azt szeretném, hogy ne azért vegyenek részt a kollégák a munkánkban, mert kötelező a részvétel”, nyilatkozta portálunknak az elnök. Horváth a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatójaként került a testület élére. (Népszabadság)

Hatalmas összeg a családi közösségi programok támogatására

Az elmúlt négy évben fokozatosan erősödött a családon alapuló értékrend társadalmi megítélése, és a különféle családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően néhány százalékkal emelkedett a házasságkötések száma, ugyanakkor kevesebben váltak el – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője. (MNO)

Mol-közeli tárca lett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Míg az előző kormányzati ciklusban a nemzeti fejlesztési tárca irányítóit elsősorban Simicska Lajossal hozták összefüggésbe, az új kabinet alatt a minisztérium csúcsvezetőinek egy része inkább Csányi Sándor környezetébe illeszthető. (Népszabadság)

Fojtogató a kórházi adósság

Több mint 20 milliárd forinttal nőtt a közvetlen kormányzati fenntartásba vett kórházak adósságállománya az államosítás óta eltelt két évben. Az egészségügyi intézmények fuldokolnak a tartozásokban, az új kormánynak ezért nincs több lehetősége az időhúzásra: át kellene alakítani a kórházfinanszírozást. (Népszava)

Emlékezés Nagy Imrére és mártírtársaira

Katonai tiszteletadással, Európa több államfőjének részvételével tartandó koszorúzással, valamint kulturális rendezvényekkel emlékeznek ma az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai kivégzésére, illetve 25 évvel ezelőtti újratemetésére. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Lázár lesz még szomorúbb

Tudniillik állítólag Lázár János úgy szokott üzenni a nem kedves Origo-cikkek megjelenése után a redakcióba, hogy ő bizony szomorú. Az aczéli három T (támogat, tűr, tilt) helyett a nemzeti együttműködés három Sz-e látszik feltűnni (szereti, szomorú, szétrúgja). (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a