Az ETUC nyilatkozata a 2014. május 25-i európai parlamenti választásokról

A nyilatkozatot a 2014. június 12-i Végrehajtó Bizottság fogadta el

A választások eredménye azt bizonyítja, hogy nő a távolság a munkavállalók, az állampolgárok és az EU intézmények, és azok vezetői között. Ez egy világos jelzés arra vonatkozóan, hogy az elmúlt öt évben a nemzeti kormányokra kényszerített megszorító politikák megbuktak.

A szavazók üzenete világos. A munkanélküliség, a bizonytalan munkahelyek, az alacsony bérek jelentik az EU-ban a legnagyobb problémát. Olyan politikákat kell megvalósítani, melyek minőségi munkahelyeket hoznak létre, védelmet nyújtanak az embereknek és megvalósítják az európai szociális modellt.

Az ETUC-nek világos követelései és javaslatai vannak. Ezeket a „Szociális szerződést Európának” című anyagunkban és az általunk támogatott nagy volumenű befektetési tervünkben foglaltuk össze. Ezzel a tervvel az EU-ban 11 millió munkahelyet lehetne teremteni és elő lehetne segíteni Európa fenntartható újraiparosítását.

Ezt a tervet akkor lehet megvalósítani, ha a politikai vezetők készek lesznek arra, hogy a szavazók üzenetének megfelelően cselekedjenek.

Az Európa-ellenes, szélsőjobboldali, idegengyűlölő és tekintélyelvű pártok nem jelentenek megoldást, hanem inkább veszélyesek. Mi teljes egészében elvetjük őket: mert ők ellenzik a mi értékeinket, az egyenlőséget és a szolidaritást. A gazdaságpolitikájuknak katasztrofális következményeik lennének a foglalkoztatásra, a bérekre és a szociális védelemre. A globalizált világban az európai államoknak egyesíteniük kell az erőiket: azok már nem tarthatók a nemzeti határok között.

Az EU intézményeknek átláthatóbbaknak és demokratikusabbaknak kell lenniük, és tiszteletben kell tartaniuk az állampolgárok szavazatait. Ezért az Európai Tanácsnak olyan jelöltre kell javaslatot tennie, amely megjeleníti a demokratikusan megválasztott Európai Parlament véleményét.

Az új Európai Bizottságnak, kezdve annak elnökével, figyelembe kell vennie azokat a követeléseket, melyeket az ETUC támasztott az új úttal Európába.

A következő mandátum idején az ETUC azon fog dolgozni, hogy képviselje a munkavállalók véleményét, és hogy cselekedjen a minőségi foglalkoztatásért és a szociális Európáért. 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.