Cikkajánló – 2014. június 11.

Helyet csinálnak a kádereknek?

Több tízmilliárd forintba kerül és nagyjából 1200 családot érint a minisztériumok vidékre telepítése. Az érintett város, térség viszont nagyot profitálhat a közigazgatás Európában már működő gyakorlatnak számító decentralizálásából. (Népszabadság)

Kiment a ház az ablakon?

Átgondolatlan, felesleges, drága és időigényes a miniszterelnök Várba, illetve az egyes tárcák vidékre telepítése. A minisztériumok elköltöztetését amúgy Lázár János azzal indokolta, hogy ezt “a vidék megérdemli”. Lassan egyébként nincs annyi tárca, amennyit a saját városuknak kilobbiznának a vidéki fideszesek: megindult a “kívánságműsor” – olykor az adott tárcavezető ellenében is. Az agrárminiszter egyébként már csomagol, miközben tucatnyi gyakorlati kérdésre nincs válasz. Úgy tűnik, a minisztériumi alkalmazottak senkit nem érdekelnek; a Kormánytisztviselői Kar hallgat. (Népszava)

Orbán távolodik az oligarcháktól?

Fideszes vezetők szerint a reklámadó ürügyén a miniszterelnök megmutatja, ki az úr a háznál. Rendkívüli eljárással a parlament már ma elfogadja a reklámadót. A kormánypártok javaslatára kedden kivételes eljárással vették napirendre L. Simon László (Fidesz) javaslatát, ami azt jelenti, hogy az előterjesztés vitáját és szavazását is egy napon, vagyis már ma meg lehet tartani. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

Kétharmados győzelemre szabták az önkormányzati törvényt is

Ősszel az önkormányzati választásokon már másképp választ Budapest; a parlamenti választáson elért kétharmados sikert megcélozva a Fidesz és a KDNP megalkotta az új választási szabályozást a fővárosra is – az Országgyűlésben kedden 133 szavazattal 53 ellenében úgy módosították az önkormányzati törvényt, hogy a fővárosi közgyűlést az őszi választás után a 23 kerületi polgármester, illetve a kompenzációs listáról megválasztott 9 vesztes polgár-mesterjelölt alkossa, valamint a főpolgármester. (Népszabadság, MNO)

Negyvenegy államtitkár kinevezését javasolta a kormányfő

Negyvenegy államtitkár kinevezését javasolta Orbán Viktor miniszterelnök Áder János államfőnek – derül ki abból a dokumentumból, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője juttatott el az MTI-hez kedden. A kormányfő hét államtitkár kinevezését javasolja a Miniszterelnökségre, köztük lesz Németh Lászlóné és L.Simon László. (Magyar Hírlap, MNO)

Navracsics bekérette a norvég nagykövetet

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter kedden bekérette Tove Skarstein budapesti norvég nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjen a Norvég Civil Alappal kapcsolatos nyilatkozatokról – közölte a tárca az MTI-vel. (Népszava, MNO)

Egyre több cég tervez létszámbővítést

Egyre optimistábbak a magyarországi munkaadók, a Manpower legfrissebb felmérése szerint az idei harmadik negyedévben a munkáltatók 16 százaléka tervez létszámbővítést, miután az első negyedévre 11 százalékuk, a második negyedévre pedig 15 százalékuk kalkulált felvétellel. (MNO)

Itt az IMF országjelentése: Szerényebb növekedés fokozott kockázattal

Lesz növekedés, de kockázatból is bőven kijut a jövőben magyar gazdaságnak – állapítható meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb országjelentéséből. (Népszabadság)

Brüsszeli színjáték

Mást sem lehetett hallani az uniós választásokat megelőző hetekben, hónapokban az Európai Parlamentben helyet foglaló frakciók vezetőitől, mint hogy ez a megméretés most más lesz. Azt mondták, nem lehet többé arra hivatkozni, hogy az Európai Unió demokráciahiányban szenved, hiszen ezentúl – a lisszaboni szerződés értelmében – a tagállamok vezetőinek figyelembe kell venniük az európai parlamenti választások eredményét, amikor kiválasztják az Európai Bizottság új elnökét. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a