Cikkajánló – 2014. június 6.

Még harcolnak a kirúgottak

Strasbourgban több egykori közszolgának kártérítést ítéltek meg a 2010-es kormányváltást követő indoklás nélküli elbocsátásuk miatt. Máig keresik igazukat a 2010–2011-ben indoklás nélkül kirúgott közszolgák. A második Orbán-kormány hivatalba lépése után az államigazgatásból a közszolgák öt százalékát, körülbelül 3200 embert, míg az önkormányzatoktól mintegy ezer főt menesztettek – ők mindössze kéthavi végkielégítést kaptak. Az Alkotmánybíróság 2011 februárjában ugyan kimondta, hogy a kormány-tisztviselői jogviszony indoklás nélküli megszüntetése sérti a jogállamiság elvét, ezért a testület megsemmisítette a jogszabályt, de azért május végéig adott még haladékot, ami elég volt arra, hogy újabb embereket tegyenek utcára. (Népszabadság)

Megalakult a harmadik Orbán-kormány

Áder János államfő a Sándor-palotában reggel kilenckor kezdődött kinevezési ünnepségen adta át megbízólevelét Semjén Zsolt tárca nélküli miniszternek, Pintér Sándor belügyminiszternek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, Hende Csaba honvédelmi miniszternek, Trócsányi László igazságügyi miniszternek, Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. (MNO, Magyar Hírlap)

Példátlan tiltakozás a médiában

Zsarolásnak tekinti a reklámadó elleni tiltakozást, ezért az ellentétes véleményekre a Fidesz “nem lesz tekintettel” – ezt a kormánypárt frakcióvezetője, Rogán Antal jelentette be, aki kezdeményezte, hogy a hétfőn L. Simon László által benyújtott javaslatot már jövő kedden és szerdán tárgyalja a parlament. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Mutyinak gyenge: Eddig bukás a nemzeti dohány

Alig csurran-cseppen valami a trafikokból – derül ki a trafikos vállalkozások május végéig közzétett mérlegadataiból. Ha lett volna bárki, aki emiatt aggódott volna: a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez kötődő üzleteknek legalább jól ment. (Népszabadság)

Lázár mindent vinne

Belharcok dúlhatnak a Fideszben az “erős emberek” között, de a Népszava információi szerint inkább a szokásjog miatt kell lemondania Lázár Jánosnak a pártban alig egy éve betöltött alelnöki tisztségéről. Orbán óriási hatalmat adott a miniszterré “előléptetett” Lázár kezébe, aki értesülésünk szerint akár kormányfő-helyettessé is válhat, ezért a miniszterelnök igyekszik egyensúlyt teremteni a feltörekvő kormánypárti politikusok között.

„Vállalom a harcot és a felelősséget”

A szocialista pártban változtatni kell a politika tartalmán, a mondanivalóján és a működésen is. Botka László azt tartja céljuknak, hogy 2018-ban le tudják váltani az Orbán-rendszert. Az MSZP országos választmányának elnöke – aki a július 19-i kongresszusig a párt élén áll – úgy látja, ehhez dinamizálni kell az egész baloldali közösséget, össze kell hangolni politikájukat. A szocialista párt megújulása a baloldal közös érdeke, amihez az MSZP-ben teljesen új típusú csapatmunkát kell kialakítani. Nem egyszemélyi vezetésre van szükség, hanem feladatokra kell embereket találni. (Népszava, Népszabadság)

Megfelelünk az euróbevezetés feltételeinek

Magyarország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia kritériumok többségét a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. Azt viszont nem tudni, hogy mikor lesz eurónk, hiszen nincs még erre vonatkozó dátum. (Magyar Hírlap)

Uniós lépték: minden magyarra 70 ezerrel több jut

Az új uniós fejlesztéspolitika egyik győztese lehet Magyarország 2014 és 2020 között, az egy állampolgárra jutó támogatás összege 720 ezer forint lesz, 70 ezerrel több, mint az előző hétéves időszakban – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára Gyulán. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az