Cikkajánló – 2014. június 5.

Tiszta lappal indul a kormány, és szóba áll a szakszervezetekkel?

Az új kormánnyal egyeztetne a munka világát érintő kérdésekről a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Négy évig nem volt érdemi szociális párbeszéd, most vajon változik a helyzet? (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Médiaháborút szít a Fidesz

Heteken belül újabb sortüzet zúdíthat a reklám- és médiapiacra a kormány: a médiaadó után a reklámügynökségeknek járó bónuszokat törölnék el egy törvényjavaslattal. Noha piaci források szerint a kormánypárt egyik célja a szándékos pánikkeltés a reklámpiacon, a javaslat egyes Fideszhez köthető médiumok egyesülésének, közös cégbe tömörülésének megágyazva teljesen tönkre is tenné az ügynökségeket. (Népszava, MNO)

Szülni kell a nyugdíjért

Aki nem szül elég gyereket, ne kapjon ellátást a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy alacsonyabb legyen a járuléka, mint egy nagycsaládosnak. Ezt javasolja a 2009-ben az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal a kormánynak. Ugyanakkor a Gallup e heti felmérése szerint a családosok csaknem felének nincs annyi pénze, hogy elég élelmiszert vásároljon, a Habitat for Humanity Magyarország szerdán megjelent, friss kutatásából pedig kiderül: a gyerekek egyharmada egészségre ártalmas körülmények között él. (Népszava)

Nő a nyomás Lázáron, sorra mondanak fel az Origónál

A Deutsche Telekomig ért Sáling Gergő menesztésének ügye. Lázár János egyelőre mindent hárít. „Én úgy tudom, és azt hallottam újságíróktól, hogy a volt főszerkesztő tisztességes, becsületes, jó szándékú ember” – mondta Lázár, a Miniszterelnökség miniszterjelöltje szerdán két bizottsági meghallgatása között a Képviselői Irodaházban az Origo főszerkesztőjének menesztése miatt kirobbant, óráról órára botrányosabbnak tűnő üggyel kapcsolatban. (Népszabadság)

Lázár: a kormány elitcsapata lesz a Miniszterelnökség

Három bizottság előtt is beszámolt elképzeléseiről a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, aki Közép-Európa leghatékonyabb kormányát szeretné. Orbán Viktor kormányfő azt várja, hogy a Miniszterelnökség a kormány elitcsapata legyen, amely hatékony, az emberek életminőségét javító döntéseket készít elő – mondta Lázár János, aki szerdán három bizottság meghallgatáson is részt vett. A Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt abban bízik, hogy új tárcája Közép-Európa legszervezettebb kormányzati egységévé válik, Magyarország versenyképesebbé válása érdekében pedig dinamizálni tudja a kabinet munkáját. (Magyar Hírlap)

Merre tovább, amikor már egy Lászlóné sem maradt?

Parlamenti eseti bizottságot állítana fel az LMP a nők politikai és gazdasági részvételének növelése, illetve a női esélyegyenlőség biztosítása érde­kében. Szél Bernadett, a párt társelnöke szerint a javaslataik megvalósítása – többek között a nappali gyermekellátás radikális bővítése és a rugalmas munkavégzési formák elterjesztése – nélkül álom marad a népességcsökkenés megállítása. (Népszabadság)

A kormány módosítana az unió ajánlásain

Több ponton nem ért egyet az Európai Bizottság ajánlásaival a magyar kormány, erről szóló javaslatait tegnap elküldte Brüsszelbe. A nemzetgazdasági tárca már korábban közölte, hogy a bizottsági ajánlások szerinte nem veszik figyelembe a magyar gazdaság “vitathatatlan javulását”.  (Népszava)

Tartós marad a gazdasági növekedés

Az eddigi robusztus ütemnél valószínűleg kisebb lendülettel, de folytatódik a magyar gazdaság növekedése a belátható előrejelzési távlatban – jósolták az idei első negyedévi növekedésről szóló, szerdán ismertetett újabb becslés közzététele után londoni pénzügyi elemzők. (MNO)

Orbán: csak azértis emlékmű

Kitart Orbán Viktor a vitatott Szabadság téri ’44-es megszállási emlékmű mellett – tette egyértelművé a kormányfő válaszlevelében, amelyet zsidó származású amerikai kongresszusi képviselőnek küldött, miután ők az építés leállítását kérték, és az emlékmű-kérdés átgondolását sürgették. A válasz alapján feleslegesen, hiszen – mint Orbán írta – ez amúgy sem holokauszt-emlékmű, hanem nemzeti fájdalom-szobor. A levelet “aljas és cinikus arcul csapásnak” értékelte Magyar Fruzsina, az emlékmű elleni civil akció egyik szervezője. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a