Cikkajánló – 2014. június 5.

Tiszta lappal indul a kormány, és szóba áll a szakszervezetekkel?

Az új kormánnyal egyeztetne a munka világát érintő kérdésekről a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Négy évig nem volt érdemi szociális párbeszéd, most vajon változik a helyzet? (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Médiaháborút szít a Fidesz

Heteken belül újabb sortüzet zúdíthat a reklám- és médiapiacra a kormány: a médiaadó után a reklámügynökségeknek járó bónuszokat törölnék el egy törvényjavaslattal. Noha piaci források szerint a kormánypárt egyik célja a szándékos pánikkeltés a reklámpiacon, a javaslat egyes Fideszhez köthető médiumok egyesülésének, közös cégbe tömörülésének megágyazva teljesen tönkre is tenné az ügynökségeket. (Népszava, MNO)

Szülni kell a nyugdíjért

Aki nem szül elég gyereket, ne kapjon ellátást a nyugdíjkorhatár elérésekor, vagy alacsonyabb legyen a járuléka, mint egy nagycsaládosnak. Ezt javasolja a 2009-ben az MTA szervezésében létrehozott Népesedési Kerekasztal a kormánynak. Ugyanakkor a Gallup e heti felmérése szerint a családosok csaknem felének nincs annyi pénze, hogy elég élelmiszert vásároljon, a Habitat for Humanity Magyarország szerdán megjelent, friss kutatásából pedig kiderül: a gyerekek egyharmada egészségre ártalmas körülmények között él. (Népszava)

Nő a nyomás Lázáron, sorra mondanak fel az Origónál

A Deutsche Telekomig ért Sáling Gergő menesztésének ügye. Lázár János egyelőre mindent hárít. „Én úgy tudom, és azt hallottam újságíróktól, hogy a volt főszerkesztő tisztességes, becsületes, jó szándékú ember” – mondta Lázár, a Miniszterelnökség miniszterjelöltje szerdán két bizottsági meghallgatása között a Képviselői Irodaházban az Origo főszerkesztőjének menesztése miatt kirobbant, óráról órára botrányosabbnak tűnő üggyel kapcsolatban. (Népszabadság)

Lázár: a kormány elitcsapata lesz a Miniszterelnökség

Három bizottság előtt is beszámolt elképzeléseiről a Miniszterelnökséget vezető Lázár János, aki Közép-Európa leghatékonyabb kormányát szeretné. Orbán Viktor kormányfő azt várja, hogy a Miniszterelnökség a kormány elitcsapata legyen, amely hatékony, az emberek életminőségét javító döntéseket készít elő – mondta Lázár János, aki szerdán három bizottság meghallgatáson is részt vett. A Miniszterelnökséget vezető miniszterjelölt abban bízik, hogy új tárcája Közép-Európa legszervezettebb kormányzati egységévé válik, Magyarország versenyképesebbé válása érdekében pedig dinamizálni tudja a kabinet munkáját. (Magyar Hírlap)

Merre tovább, amikor már egy Lászlóné sem maradt?

Parlamenti eseti bizottságot állítana fel az LMP a nők politikai és gazdasági részvételének növelése, illetve a női esélyegyenlőség biztosítása érde­kében. Szél Bernadett, a párt társelnöke szerint a javaslataik megvalósítása – többek között a nappali gyermekellátás radikális bővítése és a rugalmas munkavégzési formák elterjesztése – nélkül álom marad a népességcsökkenés megállítása. (Népszabadság)

A kormány módosítana az unió ajánlásain

Több ponton nem ért egyet az Európai Bizottság ajánlásaival a magyar kormány, erről szóló javaslatait tegnap elküldte Brüsszelbe. A nemzetgazdasági tárca már korábban közölte, hogy a bizottsági ajánlások szerinte nem veszik figyelembe a magyar gazdaság “vitathatatlan javulását”.  (Népszava)

Tartós marad a gazdasági növekedés

Az eddigi robusztus ütemnél valószínűleg kisebb lendülettel, de folytatódik a magyar gazdaság növekedése a belátható előrejelzési távlatban – jósolták az idei első negyedévi növekedésről szóló, szerdán ismertetett újabb becslés közzététele után londoni pénzügyi elemzők. (MNO)

Orbán: csak azértis emlékmű

Kitart Orbán Viktor a vitatott Szabadság téri ’44-es megszállási emlékmű mellett – tette egyértelművé a kormányfő válaszlevelében, amelyet zsidó származású amerikai kongresszusi képviselőnek küldött, miután ők az építés leállítását kérték, és az emlékmű-kérdés átgondolását sürgették. A válasz alapján feleslegesen, hiszen – mint Orbán írta – ez amúgy sem holokauszt-emlékmű, hanem nemzeti fájdalom-szobor. A levelet “aljas és cinikus arcul csapásnak” értékelte Magyar Fruzsina, az emlékmű elleni civil akció egyik szervezője. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és

SZEF Nyugdíjas Tagozatának továbbképzése

Tájékoztató   2022. november 23-án a SZEF Nyugdíjas Szervezete továbbképző konferenciát tartott a Benczúr Hotelben. A rendezvényen neves közgazdász egyetemi tanárok és szociológus tartott előadást a megjelent nyugdíjas szakszervezeti tagoknak.

Júliusi EGSZB vélemények

Az európai társadalmakat már eddig is súlyosan érintette a világjárvány, az ukrán válság pedig egy újabb hatalmas sokkhatás, amelyet leginkább társadalmaink legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő tagjai éreznek meg. Az elkövetkező uniós