Cikkajánló – 2014. június 3.

Rejtélyes szervezet a pedagógusok nyakán

Érdektelenségbe fulladt a Nemzeti Pedagógus Kar országos küldöttgyűlésének választása, ami nem csoda, hiszen a kar előkészítő bizottságának (EB) elnöke a Népszavának lényegében elismerte, hogy szinte semmilyen választásra felhívó tevékenységet nem folytattak. A kar alapszabály-tervezetét nem tudni, hogy hol és kik írják, a küldöttek ugyan véleményezhetik, de egy nap alatt lezavarják az alapszabály elfogadását, amelyet Kőrösiné Merkl Hilda EB-elnök szerint “bármikor módosíthatnak”.

Norvég Alap: KEHI-rajtaütés a civileknél

Hétfőn 9-kor kellett volna megkezdődnie a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának az Ökotárs Alapítványnál, az előzetes bejelentés ellenére azonban a KEHI ellenőrei a Norvég Alap civil pénzeit osztó konzorcium másik két szervezeténél, az Autonómia Alapítványnál és a Demnetnél jelentek meg az iratok lefoglalásának szándékával. (Népszabadság, Népszava, Magyar Nemzet)

Indul a miniszterjelöltek meghallgatása

Ma kezdődik a miniszterjelöltek meghallgatása az Országgyűlés különböző bizottságaiban. A jelölteket kedden és szerdán hallgatják meg az illetékes bizottságok. Az országgyűlési törvény értelmében a meghallgatást követően a bizottság a személyi javaslatot véleményezi és a véleményéről írásban tájékoztatja az Országgyűlést. “A miniszteri tisztségre javasolt személy miniszterré történő kinevezésének támogatásáról az országgyűlési bizottság nyílt szavazással határoz”. (Magyar Hírlap, MNO)

A családok csaknem fele éhezik

A családosok csaknem felének nincs annyi pénze, hogy elég élelmiszert vásároljon. Egyebek mellett ez derült ki a Gallup Intézet kutatásából. Statisztikájuk alapján az is egyértelmű, hogy az elmúlt években Magyarországon nőttek legnagyobb mértékben a gyermekek étkeztetésével kapcsolatos családi nehézségek, ebben még Törökországot is magunk mögé utasítottuk. (Népszava)

„Övön aluli ütés” a médiavállalkozásoknak

Az egész szakma tiltakozik a reklámadó bevezetése ellen. Simon Zsolt, a TV2 vezérigazgatója portálunknak elmondta: egy ekkora nagyságrendű adó kigazdálkodásához kénytelenek lesznek radikálisan csökkenteni a hazai tartalom-előállítást, ami munkahelyek megszűnésével is járhat. Ennek kapcsán Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke arra is rámutatott, hogy a reklámozás ilyen szintű megadóztatása nemcsak a nagy kereskedelmi televíziókat hozza nehéz helyzetbe, hanem a kisebb vállalkozásokat is, végső soron pedig az egész magyar gazdaságra káros hatással lehet. (MNO)

A 2012-es utalások 98 százaléka elfogyott a SZÉP kártyákról

Mindössze 1,35 milliárd forint összeg maradt végül május 31-én a SZÉP kártyákon, ez a 2012-ben feltöltött teljes összeg 1,9%-a. Május folyamán naponta átlagosan több mint 50 millió forinttal csökkent az összeg, amely hátterében komoly kommunikációs munka áll. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ezúton köszöni meg a kibocsátó bankok, a turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat képviselő szakmai szervezetek és a média aktív együttműködését és részvételét a SZÉP kártya tulajdonosok folyamatos informálásában. (Népszava, MNO)

Brüsszel: nincs lazaság

A középtávú költségvetési céltól eltérítő folyamatok miatt további erőfeszítésekre szólítja fel Magyarországot az Európai Bizottság, amely hétfőn tette közzé a tagállamoknak szóló részletes ajánlásait a nemrégiben beterjesztett konvergencia, stabilitási és reformprogramok alapján, az európai szemeszter jegyében meghirdetett szorosabb gazdaságpolitikai egyeztetés részeként. (Népszabadság)

Ultimátumot kaptak a mentők

Lassan valamiféle ellátásra szorulnak azok a mentőszolgálatnak dolgozó kisvállalkozók is, akik a 22 új mentőállomás megépítését, illetve a már létező 60 felújítását végzik. Az Országos Mentőszolgálat ugyanis eddig nem fizetett az uniós projekt keretében zajló munkákat végző kisvállalkozásoknak. (Népszabadság)

A kalandor jobboldal

Lehet csodálkozni, értetlenkedni minden alkalommal, amikor egy-egy kormányzati intézkedésnél világossá válik, mit is jelent az, ha az állam felfalja a társadalmat. Így például a közelmúltban ocsúdtak fel arra a pedagógusok, hogy az új szabályok szerint a jövő évtől nem gyűjthetnek pénzért papírt az iskolások, s ezért nem tudják összekapargatni a kiránduláshoz, a jutalmazáshoz szükséges filléreket. A nevelési aspektusa azért ennek a tevékenységnek megmaradhat, mert ingyen össze lehet szedni a hulladékot, s át lehet adni az állam felelős szervezetének. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az