Cikkajánló – 2014. május 29.

Milliárdok szociális bérpótlékra

Több mint 80 ezren részesültek eddig csaknem 2,5 milliárd forint értékben az érintett 91 ezer ember közül a kormány által tavaly decemberben elfogadott szociális bérpótlékban – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az MKIK terve nem ment át, de lesz kötelező kamarai tagság

Ugyan a szerdai küldöttgyűlésen elbukott az MKIK elnöksége a kamarai rendszer átalakításáról és a kötelező tagság bevezetéséről szóló javaslata, de csak azért, mert a megyei szervezetek önállóságuk megkurtításától tartanak. Kötelező tagság valószínűleg lesz, az MKIK már a kormánnyal egyeztet. (Népszabadság, Népszava)

Ezermilliárdokat veszíthettünk el

A kétezer milliárd forintot is meghaladja az az összeg, amitől az uniós adószabályok átvétele miatt a csatlakozás óta elesett a magyar költségvetés. Szakmai vélemény szerint az adóelőírások kapkodó európai egységesítése munkahelyeket sodorhat veszélybe. (Magyar Nemzet)

Agyelszívás már a középiskolában

Gőzerővel működik az agyelszívás Magyarországról. Külföldi egyetemek már a legtehetségesebb hazai középiskolásoknak is vonzó ösztöndíjat ajánlanak, hogy náluk folytassák a tanulmányaikat. Természettudományos tárgyakból az országos középiskolai tanulmányi versenyek élmezőnyének legalább négyötöde nem magyar egyetemeken folytatja a munkáját. (Népszabadság)

Egyre bátrabban költünk a boltokban

Idén márciusban, illetve az első három hónapban a hazai kiskereskedelmi forgalom 6,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. A bővüléshez sok minden hozzájárult, így a bérek emelkedése és a rezsicsökkentés, de sokat lendített a mutatókon a statisztika átalakítása és pénztárgépek – a gazdaság fehéredését eredményező – cseréje is. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Szombaton dől el Mesterházy jövője

Az MSZP szombati választmányi ülésének történéseitől teszi függővé Mesterházy Attila pártelnök, hogy indul-e a szocialista párt elnöki tisztségéért egy esetleges tisztújítási folyamat során. (Magyar Hírlap, Népszabadság, MNO, Népszava)

Két évtizedig fizetjük a paksi hitelt az oroszoknak

Benyújtotta a kormány szerdán az Országgyűlésnek a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodásról szóló törvényjavaslatot. Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum alapján az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására. (Magyar Hírlap, MNO)

EP-választás: Véglegesek az eredmények

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai megszámlálták a külképviseleteken leadott szavazatokat, ennek alapján a mandátumelosztás nem változott, és az LMP egy mandátuma is biztossá vált. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az