Cikkajánló – 2014. május 28.

Keveset adott, sokat elvett a kormány

Eddig több mint hatszorosan fizették ki a háztartások a rezsicsökkentésen általuk elért megtakarításokat. A díjlefaragásokon megspórolt mintegy 155 milliárd forint több mint kétszeresét extra adók formájában szedte vissza, és a kormány négyszer annyit költött energiacégek megvételére. A most már állami tulajdonú, veszteséges közműszolgáltatók nonprofittá tétele, működtetése is sokba fog kerülni. (Népszava)

Ab: A várandósság magánügy!

Az Alkotmánybíróság kimondta, alaptörvény-ellenes a munka törvénykönyv azon rendelkezése, amely szerint a várandós nőt csak akkor illeti meg a felmondási védelem, ha állapotáról még a felmondás közlése előtt beszámolt. Az Ab szerint a jogszabály korlátozza a gyermeket vállaló nők magánélethez és emberi méltósághoz való jogát. (Magyar Hírlap)

Újabb történelmi mélyponton az alapkamat

Újabb történelmi mélypontra, 0,1 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács keddi ülésén. Ezzel a magyar kamatszint a lengyel alá süllyedt és az euróövezeten kívüli régiós országok közül is legalacsonyabb. Elemzők szerint van még mozgástere az MNB-nek. (Magyar Hírlap)

Orbán: messze vannak még a személyi kérdések

A személyi kérdések még távoliak, most az Európai Unió vezetőinek nem személyi döntéseket kell hozniuk, hanem Európa következő 4-5 évéről kell dönteniük – fogalmazott Orbán Viktor Brüsszelben az uniós országok állam-, illetve kormányfői kötetlen vacsorája előtt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy kit látna szívesen az Európai Bizottság élén. Az Unió vezetői a választás utáni helyzetről egyeztetnek, de valószínűleg tárgyalnak a bizottsági elnökjelöltekről is, de most még nem tesznek javaslatot az új vezető személyére. (Magyar Hírlap, MNO)

Ismét élőlánccal az emlékmű ellen

Megtartották tegnap is szokásos élőláncos tüntetésüket a Szabadság téri “történelemhamisító” emlékmű ellen tiltakozók. A demonstráción az is szokássá vált, hogy narancssárga papírrepülőket dobnak át a résztvevők munkaterületet elkerítő kordon felett – rajta tiltakozó üzeneteikkel. (Népszava)

Strasbourg Bakának adott igazat

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden Strasbourgban kihirdetett első fokú ítélete szerint a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének az emberi jogait azzal, ahogyan idő előtt elmozdították állásából. A bíróság kimondta azt is, hogy Bakának a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogai is sérültek. Az ítélet erkölcsi elégtétel Baka számára. Az MSZP szerint az Orbán-rendszer újabb áldozata nyert igazságot. A kormány tanulmányozni fogja az ítéletet. (Magyar Hírlap, Népszava)

Kovács: Átmenetileg egy testületnek kellene vezetnie az MSZP-t

Egy testületre bízná az MSZP vezetését Kovács László, a párt volt elnöke. A szocialista politikus a TV2 Mokka című műsorában szerda reggel azt mondta, egy ütőképes átmeneti csapatra van szükség, amelynek tagjai mögött teljesítmény van, mindez kedvező hatást tenne a választókra. (Magyar Hírlap, Népszava, Népszabadság)

A külgazdaság kerül a külpolitika fókuszába

Szijjártó Péter szerint a klasszikus diplomácia időszaka a múlté, helyette olyan külpolitikát kell folytatni, amelynek „egyértelmű és bevallott, semmiképpen sem szégyellt” célja a külgazdasági érdekérvényesítés. (MNO)

Történelmi csúcson a várható élettartam

Meredeken emelkedik a születéskor várható élettartam Magyarországon, egy 2012-ben született gyermek 3,7 évvel remélhet hosszabb életet, mint 2000-ben született társa – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes, halálozásokat és halálokokat vizsgáló kiadványából. A csecsemőhalálozás aránya az utóbbi 13 évben a felére csökkent, és a 40–59 évesek halálozási aránya is jelentősen mérséklődött. Kevesebb fiatal lesz öngyilkos, és körükben csökken a daganatos megbetegedések száma is. (Magyar Nemzet)

Közmunka helyett közbor, közkecske, közdisznó

Nem az utcát sepertetik a közmunkásokkal, ennél Nagyrédén messzebbre látnak. Úgy vannak vele, hogy a szőlőből jó bor készíthető, a kecskés vállalkozóhoz pedig be lehet társulni. A közdisznó úgy születik, hogy mangalicákat hoztak Állampusztáról. Sajátos közmunkaprogram egy ambiciózus faluban. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja. Az esemény a youtube-on is követhető élőben március 23-án, csütörtökön 13.00 órától.