Cikkajánló – 2014. május 27.

Íme, a harmadik Orbán-kormány minisztériumai

Kilenc minisztériummal működik majd a júniusban megalakuló harmadik Orbán-kormány. Június 6-án tesznek esküt a miniszterek. A parlament hétfői döntése értelmében minisztériumi rangot kap a Miniszterelnökség, továbbá lesz Belügyminisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Földművelésügyi Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap)

Hatékonyak az új kormányablakok

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár hétfőn Kecskeméten, az új típusú kormányablak átadása alkalmából elmondta, a kormányzat célja, hogy a jelenlegi mintegy 260 helyett több mint 2500 ügyet lehessen majd a kormányablakokban intézni a jövőben. Az új rendszer biztosítja majd az állampolgárok számára, hogy ne kelljen a különböző szakigazgatási szervek ügyfélszolgálataira menni egy-egy ügy elintézésekor. Az új helyen több száz ügykört lehet intézni, az okmányirodai ügyek mellett szociális és ingatlanügyeket is. (Magyar Hírlap)

GKI: Romlottak a gazdasági várakozások

Másfél éves, látványos emelkedés után májusban kissé csökkent a GKI-Erste konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke; a GKI által az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint ezúttal az üzleti és fogyasztói várakozások is romlottak. (Magyar Hírlap)

A bankok egyezkednének

Tárgyalni kezdett egy bank az adóssal, miután jogerős ítélet mondta ki az egyoldalú szerződésmódosítás érvénytelenségét. A bank a felvételkori kamattal számolná át a tartozást, az adós a svájci jegybanki alapkamathoz kötöttet akar, hiszen az lefelé mozgott. (Népszava)

Csapdában az MSZP választmánya

A párt elnöksége nem lemondott, hanem felajánlotta lemondását a választmánynak az EP-választás után. Ha elfogadják, akár három hónapra is szükség lehet a teljes tisztújításhoz, ha nem, az hatalmas öngól. Lehet, hogy csak elnököt cserélnek, de Mesterházy akkor is nagyon befolyásos maradna. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Beleremegett a választásokba az európai politikai rendszer

Több európai országban lemondással válaszoltak a pártvezetők a rossz választási eredmény miatt, ezzel azt az üzenetet továbbították: készek vállalni a felelősséget a rossz EP-szereplésükért. A francia szélsőjobb és a brit euroszkeptikusok győzelme pedig szintúgy belpolitikai változásokat vetít a közeljövőre, és a következő parlamenti választásokra is. (Magyar Hírlap)

Kevés a fiatal szavazó az EP választáson

Kevesebb szavazat, kisebb részvétel, a szavazók között feltűnően kevés a fiatal. Röviden így összegezhető a 2014-es EP-választás. A választás rendben zajlik, vidéken a nap folyamán négy rendkívüli esetet, két balesetet, egy rosszullétet és egy olyan esetet jelentettek, amikor is a választópolgár tévedésből a személyi okmányait is az urnába dobta. Az illető az iratait csak a szavazás végén – tehát az urna felnyitása után – kaphatja majd vissza. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési