Cikkajánló – 2014. május 26.

Nagy fölénnyel nyert a Fidesz

Az előzetes eredmények ismeretében a Fidesz-KDNP nagy fölénnyel nyert az európai parlamenti választáson. A kérdés az volt, hogy a Jobbik megelőzi-e a Szocialista Pártot. Megelőzte. A részvétel alacsony volt, a választásra jogosultak 28,92 százaléka ment el szavazni, ami negatív rekord a hazai EP-választások történetében. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Átrendezi a baloldalt a választás

Az MSZP elnöksége még az EP-választás estéjén felajánlotta lemondását, de az eredmények a baloldali összefogásban is alaposan megváltoztatják az erőviszonyokat és komoly hatással lesznek az önkormányzati választásra. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

A kampányig volt fontos a közmunka

Balog Zoltán szerint a közfoglalkoztatás nem cél, Lázár János minden állástalant közmunkára küldene, Orbán Viktor pedig azt mondta, a növekvő számú közmunkásoknak fizetést kell adni, amiben “bele fogunk rokkanni”. Míg a kormány tagjainak láthatóan fogalmuk sincs arról, mihez kezdjenek azzal a ténnyel, hogy sokszor egy egész falu lakossága munka nélkül tengődik, addig a képzésre kötelezett, és korábban normális munkában reménykedő munkanélküliek nélkülöznek – még a gyógyszereiket sem tudják megvenni. A parlamenti választási kampány lezárulta után az 51 ezer forintos közmunkás keresetet felváltotta a 22 ezer 800 forintos segély. Sok helyen – adminisztrációs munkák miatt – ezt sem kapják az emberek. (Népszava)

Kik húztak hasznot a Norvég Alapból? – Itt a lista

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkársága lapunkkal közölte, hogy a 9 hazai irányítású programterület közül eddig a legnagyobb támogatási összeget a norvég alapból a Forster Központ, a TÖOSZ, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség és a Katasztrófavédelem kapta. A Globális alap a méltányos munka és háromoldalú párbeszéd előmozdításáért nevű programban olyan szervezetek kaptak támogatást, mint a SZEF, LIGA, vagy az MGYOSZ. A civil szervezetek közül jelentősebb támogatást kapott például a TASZ, a Transparency, a K-Monitor vagy a Krétakör. (Világgazdaság)

Több az állás, nagyobb a bér – és ami a számok mögött van

Nő a munkaerő iránti kereslet, gyorsan emelkednek – főleg a stagnáló inflációhoz képest – a bérek, és borzalmasan torzítják az statisztikát a közfoglalkoztatottak – ez derül ki a KSH legfrissebb, a foglalkoztatottak számát és keresetét tartalmazó első negyedéves adataiból. Az NGM ennek kapcsán új fogalmat vezetett be a közfoglalkoztatottakra is, hogy szebb képet rajzolhasson. (Népszabadság)

Érdemes eurót váltani

Aki megfelelő időzítéssel vásárolja meg a célországban használatos pénzt, az sok ezer forintot és bosszúságot is megspórolhat az előrelátással. Minden eddiginél drágábban válthatunk eurót a nyaraláshoz: korábban sosem fordult elő, hogy a május-júniusi időszakban tartósan 300 forint felett tartózkodjon az euró árfolyama. (Népszava)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az