Cikkajánló – 2014. május 14.

Vasmarokkal uralnák a minisztériumokat is

Sokkal nagyobb jelentőséggel bír az Országgyűlés által tegnap tárgyalt, az új Orbán-kormány minisztériumainak felsorolásáról szóló, rövidke törvényjavaslat, mint elsőre látszik. Egyrészt további, súlyos hatalomkoncentrációt készít elő, vagyis tovább nyirbálhatják a szaktárcák önállóságát a minisztériumi rangot kapó Miniszterelnökség javára. Másrészt gyengülhet a magyar külpolitika nyugati értékrend iránti elkötelezettsége, ráadásul a következő kormányváltáskor szinte lehetetlenné válik a távozó miniszterek “elszámoltathatósága”. (Népszava)

Június 6-án mutatja be Orbán az új kormányt

Az Országgyűlés mai ülésnapján tárgyalja a harmadik Orbán-kormány összetételéről szóló indítványt, amely alapján a kabinet összesen kilenc minisztériummal kezdheti meg működését június 6-ától. (Magyar Hírlap, MNO)

A rezidensek újra nekimennek a hálapénz rendszerének

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) szerint meg kell kezdeni az érdemi vitát a hálapénzmentes egészségügyről, aminek alapja az orvosok bérének rendezése és egy kiszámítható életpályamodell. Erről Dénes Tamás, a szövetség elnöke beszélt keddi budapesti sajtótájékoztatóján. (MNO)

Kórházak súlyos válságban

Az adósságállomány jóval túl van a 60 milliárdon, az igazgatók úgy trükköznek, ahogy tudnak. Például egyre több helyen komoly késéssel kapják meg a pénzüket a számlás orvosok. (Népszabadság)

Rükvercbe kapcsolt az infláció

A meglepetés-faktor ezúttal is érvényesült: a hazai infláció áprilisban is nulla közeli szinten horgonyzott le. Az egy évvel korábbi átlagos árszínvonalat ezúttal 0,1 százalékkal alulmúlta az árindex, míg márciushoz képest 0,1 százalékos volt a drágulás. (Népszabadság, MNO)

Alig kell valakinek a NAV-os söralátét

Csak hosszú sorban állás után lehet levelet feladni. És ez így is marad egy ideig, mert bár csak egy hét van az szja-bevallási határidőig, május 20-ig, több mint egymillióan még nem készítették el és nyújtották be a dokumentumot, az elkövetkező napokban így még nagyobb tumultus várható a postákon. Május elejéig 1,4 millió magánszemély intézte el a bevallási ügyeit, mellettük nagyjából 700 ezren az idén is a munkáltatójukon keresztül számolnak majd el. (Népszabadság)

KSH: a beruházási index 2005 óta tavaly nőtt először

A magyarországi beruházások volumenindexe csaknem hét évi stagnálás, illetve visszaesés után tavaly nőtt először ismét 2005 óta, 2013-ban éves szinten már 7,2 százalékos volt a növekedés – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusban kiadott jelentésében, amelyben a 2003-2013. közötti időszak teljesítményét is áttekinti. (Magyar Hírlap, MNO)

A magyarok érdeke a Norvég Alapok ügyének tisztázása

“Mind Norvégia, mind pedig Magyarország érdeke, hogy minél előbb megnyugtató megoldás szülessen a Norvég Alap ügyében. Remélem, hogy ez még az augusztusi nyári kormányzati szünet előtt megtörténik – nyilatkozta a Népszavának Tove Skarstein asszony, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete. Az MSZP a pártok közötti egyeztetést sürget az ügyben. Az egészségügy a felfüggesztés miatt ötmilliárd forinttól eshet el. (Magyar Hírlap)

Jobban ki kell használni az uniós lehetőségeket

Sokkal jobban ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket az Európai Unió a tagállamai számára biztosít – mondta Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje szerda reggel a Kossuth Rádió EP-választáson listát állító magyarországi pártokat bemutató műsorában. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Az európai szakszervezetek nemet mondanak a megszorításokra

  Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Gazdasági Munkabizottsága november 16-án tartotta évzáró ülését Brüsszelben. Napirendjén az európai munkavállalók szempontjából különösen időszerű és fontos kérdések szerepeltek: az EU makrogazdasági kilátásai, a