Cikkajánló – 2014. május 13.

Gyámság alá helyezik az állami tanárokat

A jogszabályok alapján nem választhatja elnökévé az államtitkári székéből távozó Hoffmann Rózsát a Nemzeti Pedagógus Kar; a testület országos küldöttgyűlésének tagjait hétfőtől szerdáig választhatják meg az államilag fenntartott iskolákban dolgozó, a választói névjegyzékbe előzőleg feliratkozott tanárok. A szakszervezetek bojkottálták a szavazást, de a Kar – egyelőre homályos – hatáskörével, működésével kapcsolatos panaszaikat az Alkotmánybíróság elutasította. (Népszava)

Nehéz lesz újranyitni az uniós pénzcsapot

Lázár János lemondta keddi brüsszeli látogatását, amelyen Johannes Hahnnal, a regionális politikáért felelős EU-biztossal tárgyalt volna. A közreműködő szervezeteknél rendelkezésre álló humánkapacitások megőrzése számunkra is elsőrendű kihívás – tájékoztatta levélben uniós partnereit a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Vitályos Eszter Zsuzsanna. Az Európai Bizottság erősen érdeklődik az uniós elszámolási rendszer honi átalakításáról, és ugyan emiatt a felfüggesztés szankcióját nem alkalmazta, de mégsem maradt nyitva az uniós pénzcsap. Budapest elővigyázatosságból ugyanis április közepe óta nem küld számlát, amíg az új szisztémára az EU nem mond áment. (Népszabadság)

Ellenzéki aggodalmak az uniós és norvég források miatt

Az LMP és az MSZP is közleményben fejezte ki tiltakozását az uniós és norvég alapból érkező források felfüggesztésének témájában. A Lehet Más a Politika szerint a kormányzat tevékenysége miatt elesik az uniós és norvég támogatási összegektől. A Magyar Szocialista Párt eközben Orbán Viktort szólította fel a helyzet rendezésére. (Magyar Hírlap)

A kormány összetételéről tárgyal a parlament

Az Országgyűlés mai ülésnapján tárgyalhatja a harmadik Orbán-kormány összetételéről szóló indítványt, amely alapján a kabinet összesen kilenc minisztériummal kezdheti meg működését június 6-ától. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

A rezsiharc alkonya?

Már a Fidesz belső érdekkörei sem egységesek abban, hogy folytatható-e a rezsicsökkentés. A közüzemi díjak erőszakos lefaragása ugyanis a csőd szélére juttatta az önkormányzati közműszolgáltató cégeket, és veszélyezteti az állami tulajdonú energiaszolgáltatók nyereséges működését is. Emellett már a kormánypárton belül is többen felismerték, hogy rezsiharc kifulladt, nem tartható fenn a végtelenségig, és a társadalomnak már így is túlzottan sokba került az Orbán-kormány rezsiblöffje. (Népszava)

Közmunkások pótvizsgája

A téli közfoglalkoztatás keretében beiskolázott, a képzést végigjáró 95 ezer ember több mint 90 százaléka már megszerezte bizonyítványát – tudta meg a Magyar Nemzet. Vannak viszont olyanok, akik pótvizsgára kényszerülnek.

Bajnai: a kudarchoz nincs szükség összefogásra

Bajnai Gordon szerint hiányzott a baloldalról a hitelesség, háttérbe szorult a korszakváltás, az Együtt-PM pedig rossz kompromisszumokat kötött az MSZP-vel és a DK-val – emiatt is vesztett csúfosan a baloldal április 6-án. Az Együtt-PM vezetője az Origónak adott interjúban azt mondta, Mesterházyra és Gyurcsányra nem akar sarat dobálni, de mostantól csak hiteles politikusokkal hajlandó összefogni. (Népszava, MNO)

Stagnáláshoz közeli lehetett a magyar infláció

Valószínűleg nem sokat mozdult áprilisban az éves összevetésű magyarországi infláció az egy hónappal korábban mért 0,1 százalékos tizenkét havi ütemről – jósolták a keddi inflációs adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők. Várakozásuk szerint később mindenképpen gyorsulás várható a belépő bázishatások miatt, de az éves ütem jó eséllyel még jövőre is elmarad a Magyar Nemzeti Bank három százalékos középtávú céljától, vagy legfeljebb eléri azt. (Magyar Hírlap)

Félmillióan részesülhetnek munkáltatói lakáscélú támogatásban

Az OTP Bank számításai szerint körülbelül 500 ezer kedvezményezettje lehet a munkáltatói vissza nem térítendő lakáscélú támogatásnak. A hitelintézet elindította a támogatás folyósításához kapcsolódó szolgáltatását. A kormány a személyi jövedelemadó törvény módosításával 2014. január 1-jével tette lehetővé, hogy a cégek adómentesen támogathassák dolgozóik lakáshitel törlesztését, vagy lakásvásárlását, az ehhez kapcsolódó miniszteri rendelet pedig április elején jelent meg. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az