Cikkajánló – 2014. május 7.

Alakuló ülés a Fidesz szájíze szerint

Elérte a célját a Fidesz: Sneider Tamás lett az Országgyűlés egyik alelnöke. Az új parlament alakuló ülésének egyetlen kérdése az volt, hogy az egykori skinhead, most jobbikos politikus megkapja-e ezt a tisztséget, noha a Fidesz már előző nap “megzsarolta” az MSZP-t és az LMP-t; amennyiben nem fogadják el a közös jelölést, úgy egyetlen ellenzéki alelnöke sem lesz a Háznak. Miközben fanfárok kíséretében megalakult az új parlament, az ellenzék mérsékelten tiltakozott az alaptörvényre való képviselői eskütétel ellen. A miniszterelnököt majd szombaton választják meg, az új kormány pedig csak júniusban alakul meg. (Népszava, Népszabadság, MNO)

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

Közel ötszörösére is nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege – tudta meg a Magyar Nemzet a demográfiai program kidolgozásáért felelős Révész Máriusztól. Közben a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy kiterjesztik az otthonteremtési támogatást.

Kövér: Érdemi vitákra van szükség az Országgyűlésben

Az újraválasztott házelnök szerint a most induló parlamenti ciklusban érdemibbé kell tenni az Országgyűlés munkáját. Kövér László azt reméli, hogy az erős, nagy létszámú, politikai súlyában is jelentős törvényalkotási bizottságban érdemi viták lesznek.(Magyar Hírlap, MNO)

750 ezer az alap, de ezzel ki jár jobban?

Egyes képviselők jól, mások meg rosszul jártak azzal, hogy a korábbi, mindenkinek egységesen járó 232 ezer forintos képviselői alapdíj több mint háromszorosára, majdnem 750 ezer forintra emelkedik. (Népszabadság)

Átalakult a pártok költségvetési támogatása

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi rendkívüli ülésén megváltoztatta az Országgyűlésbe bejutó pártok költségvetési támogatásának korábban megállapított arányát. A módosítás a közös listát állító pártokat érinti, a KDNP-nek és az MSZP-nek kedvez, míg a többiek kevesebb pénzt kapnak. (Magyar Hírlap, MNO)

Alkotmánysértő a családi pótlék szabályozása

A családtámogatási törvény nem szabályozza egyértelműen, hogy az élettársi kapcsolatban élők számára ugyanannyi családi pótlék jár, mint a házasságban nevelt gyermekek esetén. Az Alkotmánybíróság ezért felszólította az Országgyűlést, hogy ezen alaptörvény-ellenes hiányosságot év végéig pótolja. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Magyar Tudományos Akadémia, túl a politikán

Tovább akarja vinni az elődje által beindított változásokat, de más munkastílust honosítana meg Lovász László matematikus, akit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 185. közgyűlésén, kedden választottak a tudós testület elnökévé. (Népszava)

Az élőlánc ellenére tovább épül az emlékmű

A már menetrendszerűnek számító tiltakozó akciók mellett tovább épült kedden a Szabadság téren a birodalmi sasos emlékmű. (Népszabadság, Népszava)

Banki betétek alkonya

A hagyományos betétekből lassan egy esztendeje már menekül a pénz, főleg a befektetési alapokba, valamint a rövidebb futamidejű állampapírokba. A hazai részvénypiac vonzereje a lakosság számára továbbra sem elég vonzó, a devizaspekuláció pedig főként a tehetősebbeket jellemzi. (Népszava)

Európa békét sürget

Heves propaganda – és számháborút vív egymással Moszkva és Kijev, az európai politika meghatározó szereplői közül pedig egyre többen sürgetik egy újabb nemzetközi egyeztető tárgyalás, a Genf-2 összehívását. Oroszország azonban csak akkor tárgyal, ha meghívást kapnak Kelet-Ukrajna képviselői is. Az ukrán parlament leszavazta az ideiglenes kormány lázadók irányába tett engesztelő gesztusát. (Népszava, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?