Cikkajánló – 2014. május 6.

Ötvenezerrel többen dolgozhatnak

Jelentős pluszforrást csoportosít át a kormány az idei közfoglalkoztatás finanszírozására, így újabb programok indulhatnak el vidéken – tudta meg a Magyar Nemzet. A korábbi tervek szerint havonta átlagosan 140-160 ezer embert foglalkoztattak volna, ám ennél jóval nagyobb volt az igény, ezért döntöttek úgy, hogy kétszázezer ember foglalkoztatását finanszírozzák. A közfoglalkoztatottak jelentős része többet is keres majd, hiszen hat helyett nyolc órában dolgozik, és lehetőség lesz időkorlát nélküli foglalkoztatásukra is.

Föld jár a közfoglalkoztatási programhoz

A Nemzeti Földalapból ingatlanokat adnak helyi önkormányzatoknak ingyenes vagyonkezelésbe a kormány döntése értelmében. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat a közfoglalkoztatási program megvalósítását célozza. (Magyar Hírlap)

Ki a térre: Orbán szombaton tömeggel ünnepel

A demokrácia ünnepének nevezte Rogán Antal, a Fidesz régi-új frakcióvezetője, hogy Orbán Viktort már ezen a szombaton kormányfővé választja az Országgyűlés. Ahogy négy éve, úgy most is Kossuth téri tömegrendezvény kíséri a miniszterelnöki eskütételt. (Népszabadság, Népszava, MNO, Magyar Hírlap)

Strasbourg feladta a leckét a kormánynak

Érdemi fordulatot vett Strasbourgban a 2012-ben kényszernyugdíjazott bírók ügye: az emberi jogi bíróság kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, és a kabinetnek három hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. (Népszabadság)

Kudarcos adósságcsökkentés

Lassan indul be Európában a gazdasági növekedés, amelynek motorja elsősorban a belső fogyasztás lehet – derül ki az Európai Bizottság (EB) tegnap kiadott tavaszi prognózisából. Dacára a kormány államadósság elleni négyéves harcának, a magyar adósságráta továbbra is a 80 százalék körüli szinten egyensúlyozik, és a brüsszeli előrejelzés szerint jelentősebb csökkenésre nem is számíthatunk. A jelenlegi feltételek között a magyar gazdaság legfeljebb évente 2-2,5 százalékos növekedésre képes: elsősorban a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt. (Népszava)

Javította növekedési várakozásait Brüsszel

Az európai átlagnál gyorsabban nő a magyar gazdaság idén és jövőre az export és a lakossági fogyasztás növekedésnek köszönhetően, , derül ki az Európai Bizottság hétfőn bemutatott tavaszi gazdasági előrejelzéséből. Brüsszel 2013-ben, 2,3 százalékos, jövőre 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol, miközben az államháztartás hiánya az idei 2,9 százalékról 2,8 százalék esik 2014-re. (Magyar Hírlap, MNO)

Élőlánccal tiltakoztak az emlékmű ellen

Élőlánccal tiltakoztak a ’44-es német megszállási emlékmű és az Orbán-kormány erőszakossága ellen a Szabadság téren csaknem egy hónapja tüntető civilek – köztük Fischer Iván karmester és Heller Ágnes filozófus. Az emlékmű eközben már majdnem elkészült, és befejezése – erős rendőri biztosítás mellett – nem várathat sokáig magára, miután a kormányfő egyértelműen kiállt a megvalósítás mellett, az emlékmű körüli vitát pedig kocsmapultnál zajló politikai lökdösődésnek nevezte. (Népszava)

Közmeghallgatás a paksi bővítésről: nesze semmi

A sajtó és a civil zöldek kiemelt érdeklődése mellett, de tényleges információk átadása nélkül került sor hétfőn Pakson a tervezett bővítés engedélyezési eljárásához kapcsolódó közmeghallgatásra a városháza tanácstermében. (Népszabadság)

Változtatni kell a Fidesz rendszerén

Gondolja újra az Országgyűlés a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz, amelyben a választópolgár csak egy jelöltet ajánlhatott – javasolja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez derült ki legalábbis Patyi András elnöknek a parlament honlapján olvasható, az országgyűlési választás tapasztalatairól szóló beszámolójából, amelyet ma ismertet a Ház alakuló ülésén. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és