Cikkajánló – 2014. május 6.

Ötvenezerrel többen dolgozhatnak

Jelentős pluszforrást csoportosít át a kormány az idei közfoglalkoztatás finanszírozására, így újabb programok indulhatnak el vidéken – tudta meg a Magyar Nemzet. A korábbi tervek szerint havonta átlagosan 140-160 ezer embert foglalkoztattak volna, ám ennél jóval nagyobb volt az igény, ezért döntöttek úgy, hogy kétszázezer ember foglalkoztatását finanszírozzák. A közfoglalkoztatottak jelentős része többet is keres majd, hiszen hat helyett nyolc órában dolgozik, és lehetőség lesz időkorlát nélküli foglalkoztatásukra is.

Föld jár a közfoglalkoztatási programhoz

A Nemzeti Földalapból ingatlanokat adnak helyi önkormányzatoknak ingyenes vagyonkezelésbe a kormány döntése értelmében. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent határozat a közfoglalkoztatási program megvalósítását célozza. (Magyar Hírlap)

Ki a térre: Orbán szombaton tömeggel ünnepel

A demokrácia ünnepének nevezte Rogán Antal, a Fidesz régi-új frakcióvezetője, hogy Orbán Viktort már ezen a szombaton kormányfővé választja az Országgyűlés. Ahogy négy éve, úgy most is Kossuth téri tömegrendezvény kíséri a miniszterelnöki eskütételt. (Népszabadság, Népszava, MNO, Magyar Hírlap)

Strasbourg feladta a leckét a kormánynak

Érdemi fordulatot vett Strasbourgban a 2012-ben kényszernyugdíjazott bírók ügye: az emberi jogi bíróság kérdéseket intézett a magyar kormányhoz, és a kabinetnek három hónap áll rendelkezésére, hogy válaszoljon. (Népszabadság)

Kudarcos adósságcsökkentés

Lassan indul be Európában a gazdasági növekedés, amelynek motorja elsősorban a belső fogyasztás lehet – derül ki az Európai Bizottság (EB) tegnap kiadott tavaszi prognózisából. Dacára a kormány államadósság elleni négyéves harcának, a magyar adósságráta továbbra is a 80 százalék körüli szinten egyensúlyozik, és a brüsszeli előrejelzés szerint jelentősebb csökkenésre nem is számíthatunk. A jelenlegi feltételek között a magyar gazdaság legfeljebb évente 2-2,5 százalékos növekedésre képes: elsősorban a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika miatt. (Népszava)

Javította növekedési várakozásait Brüsszel

Az európai átlagnál gyorsabban nő a magyar gazdaság idén és jövőre az export és a lakossági fogyasztás növekedésnek köszönhetően, , derül ki az Európai Bizottság hétfőn bemutatott tavaszi gazdasági előrejelzéséből. Brüsszel 2013-ben, 2,3 százalékos, jövőre 2,1 százalékos gazdasági növekedést jósol, miközben az államháztartás hiánya az idei 2,9 százalékról 2,8 százalék esik 2014-re. (Magyar Hírlap, MNO)

Élőlánccal tiltakoztak az emlékmű ellen

Élőlánccal tiltakoztak a ’44-es német megszállási emlékmű és az Orbán-kormány erőszakossága ellen a Szabadság téren csaknem egy hónapja tüntető civilek – köztük Fischer Iván karmester és Heller Ágnes filozófus. Az emlékmű eközben már majdnem elkészült, és befejezése – erős rendőri biztosítás mellett – nem várathat sokáig magára, miután a kormányfő egyértelműen kiállt a megvalósítás mellett, az emlékmű körüli vitát pedig kocsmapultnál zajló politikai lökdösődésnek nevezte. (Népszava)

Közmeghallgatás a paksi bővítésről: nesze semmi

A sajtó és a civil zöldek kiemelt érdeklődése mellett, de tényleges információk átadása nélkül került sor hétfőn Pakson a tervezett bővítés engedélyezési eljárásához kapcsolódó közmeghallgatásra a városháza tanácstermében. (Népszabadság)

Változtatni kell a Fidesz rendszerén

Gondolja újra az Országgyűlés a többes ajánlás rendszerét, és térjen vissza a korábbi szabályozáshoz, amelyben a választópolgár csak egy jelöltet ajánlhatott – javasolja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ez derült ki legalábbis Patyi András elnöknek a parlament honlapján olvasható, az országgyűlési választás tapasztalatairól szóló beszámolójából, amelyet ma ismertet a Ház alakuló ülésén. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a