Cikkajánló – 2014. május 5.

Újra a közmunkásokkal trükközik a kormány

Az év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint. A közfoglalkoztatásért felelős miniszternek – vagyis a belügyi tárca vezetőjének – pedig fel kell mérnie, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezernél több közfoglalkoztatottra. A többletlétszám foglalkoztatására tervezetet kell készítenie, amit július 15-ig kér a kormány. (Népszava, Népszabadság)

Nálunk csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség

Az Európai Unió tagállamai közül az elmúlt négy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség – tájékoztatta szombaton az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa. (Magyar Hírlap)

Kötelező kör Orbánnal

Ahogy hétfőn, úgy vélhetően kedden, a parlament alakuló ülésén sem tudunk majd meg többet Orbán Viktor terveiről a következő négy évet illetően – az államfő ennek ellenére minden bizonnyal felkéri a miniszterelnököt a kormányzás folytatására, majd megtartja alakuló ülését a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója. A fideszesek ugyancsak hétfőn döntenek arról is, hogyan osztják fel a képviselők között a tisztségeket. (Népszava, MNO)

“Mi határozzuk meg, hol a helyünk az EU-ban”

Az Európai Unió egy hasznos intézményrendszer, amelynek részévé kell válni, részt kell venni a döntéshozatalában, de csak akkor, ha Magyarországnak valós lehetősége van arra, hogy a nemzeti érdekeit is képviselje – jelentette ki Navracsics Tibor. (Magyar Hírlap)

GKI: nem áll le a gazdaság pörgése

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az év eleji kedvező növekedési és inflációs adatok nagyrészt átmeneti tényezőknek köszönhetők, ugyanakkor az év egészében a gazdasági növekedés valamivel dinamikusabb, az áremelkedés alacsonyabb lehet a GKI által korábban vártnál. (MNO)

Pórul jártak a családok

Míg a szocialisták szerint a kormány elvette az ünneplés lehetőségét a családoktól, a Fidesz azt hirdeti, számukra a család az első. Anyák napja alkalmából fogalmazták meg álláspontjaikat a pártok képviselői. Az MSZP hangoztatta, több százezer munkavállalónak kellett a megélhetés reményében külföldre mennie, családjuk így szétszakadt. Akik itthon maradtak, azoknak már virágra is alig telik. A Fidesz viszont a gyed extra bevezetésével érvelt. (Népszava, Magyar Hírlap)

Számolják, lejt-e eléggé a pálya Budapesten

Egyelőre nyitott, hogy a parlamenti választás budapesti eredményének tanulmányozása után milyen konklúziót vonnak le kormánykörökben, így az sem dőlt el, a Fidesz szükségnek tartja-e a kétharmados önkormányzati törvény módosítását. (Népszabadság)

Folytatódó tiltakozás a Szabadság téren

Ma folytatódhat a Szabadság téri megszállási emlékmű elleni polgári engedetlenségi mozgalom, bár az emlékmű építése a korábbi mindennapos kordonbontás és békés demonstráció ellenére akár be is fejeződhet. (Népszava)

Új szabályozás van, béke nincs

A hónap elejével teljes körűen hatályba lépett a Fidesz–KDNP által létrehozott, ebben a formában egyik ellenzéki párt által sem támogatott, új földtörvény. Jókora kiskapukon lehet majd ki-be járni. (Népszabadság)

Lehúzhatják a rolót a pályázatíró cégek

A pályázatíró cégek lehúzhatják a rolót, ha eddig csak tolmácsoltak a pályázók és a hatóságok között – állítja Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerint rutin eljárás, hogy április 15-e utáni számlákat nem küldhetünk Brüsszelbe. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Nők és szakszervezet

Lezajlott a Szikra Mozgalom által szervezett Nők és szakszervezet című beszélgetés, amelyben két tagszervezetünk tisztségviselője is megszólalat, akik korábban részt vettem a SZEF képzési programjában is. A teljes beszélgetés visszahallgatható.

Küzdelem a szélsőjobb ellen

A március 8-10. között zajlott nemzetközi esemény fő célkitűzése és alapgondolata az volt, hogy a szélsőjobbos politika és ideológia előtérbe kerülése, valamint egyre fokozódó jelenléte kapcsán a résztvevők megosszák a

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.