Cikkajánló – 2014. május 5.

Újra a közmunkásokkal trükközik a kormány

Az év végéig havi átlagban 200 ezer ember napi 8 órás közfoglalkoztatását kell biztosítani a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint. A közfoglalkoztatásért felelős miniszternek – vagyis a belügyi tárca vezetőjének – pedig fel kell mérnie, hogy milyen reális igény van a havi átlagosan 200 ezernél több közfoglalkoztatottra. A többletlétszám foglalkoztatására tervezetet kell készítenie, amit július 15-ig kér a kormány. (Népszava, Népszabadság)

Nálunk csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség

Az Európai Unió tagállamai közül az elmúlt négy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliség – tájékoztatta szombaton az MTI-t a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a nők munkaerő-piaci helyzete javításáért felelős volt miniszteri biztosa. (Magyar Hírlap)

Kötelező kör Orbánnal

Ahogy hétfőn, úgy vélhetően kedden, a parlament alakuló ülésén sem tudunk majd meg többet Orbán Viktor terveiről a következő négy évet illetően – az államfő ennek ellenére minden bizonnyal felkéri a miniszterelnököt a kormányzás folytatására, majd megtartja alakuló ülését a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója. A fideszesek ugyancsak hétfőn döntenek arról is, hogyan osztják fel a képviselők között a tisztségeket. (Népszava, MNO)

“Mi határozzuk meg, hol a helyünk az EU-ban”

Az Európai Unió egy hasznos intézményrendszer, amelynek részévé kell válni, részt kell venni a döntéshozatalában, de csak akkor, ha Magyarországnak valós lehetősége van arra, hogy a nemzeti érdekeit is képviselje – jelentette ki Navracsics Tibor. (Magyar Hírlap)

GKI: nem áll le a gazdaság pörgése

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az év eleji kedvező növekedési és inflációs adatok nagyrészt átmeneti tényezőknek köszönhetők, ugyanakkor az év egészében a gazdasági növekedés valamivel dinamikusabb, az áremelkedés alacsonyabb lehet a GKI által korábban vártnál. (MNO)

Pórul jártak a családok

Míg a szocialisták szerint a kormány elvette az ünneplés lehetőségét a családoktól, a Fidesz azt hirdeti, számukra a család az első. Anyák napja alkalmából fogalmazták meg álláspontjaikat a pártok képviselői. Az MSZP hangoztatta, több százezer munkavállalónak kellett a megélhetés reményében külföldre mennie, családjuk így szétszakadt. Akik itthon maradtak, azoknak már virágra is alig telik. A Fidesz viszont a gyed extra bevezetésével érvelt. (Népszava, Magyar Hírlap)

Számolják, lejt-e eléggé a pálya Budapesten

Egyelőre nyitott, hogy a parlamenti választás budapesti eredményének tanulmányozása után milyen konklúziót vonnak le kormánykörökben, így az sem dőlt el, a Fidesz szükségnek tartja-e a kétharmados önkormányzati törvény módosítását. (Népszabadság)

Folytatódó tiltakozás a Szabadság téren

Ma folytatódhat a Szabadság téri megszállási emlékmű elleni polgári engedetlenségi mozgalom, bár az emlékmű építése a korábbi mindennapos kordonbontás és békés demonstráció ellenére akár be is fejeződhet. (Népszava)

Új szabályozás van, béke nincs

A hónap elejével teljes körűen hatályba lépett a Fidesz–KDNP által létrehozott, ebben a formában egyik ellenzéki párt által sem támogatott, új földtörvény. Jókora kiskapukon lehet majd ki-be járni. (Népszabadság)

Lehúzhatják a rolót a pályázatíró cégek

A pályázatíró cégek lehúzhatják a rolót, ha eddig csak tolmácsoltak a pályázók és a hatóságok között – állítja Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára szerint rutin eljárás, hogy április 15-e utáni számlákat nem küldhetünk Brüsszelbe. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a