Cikkajánló – 2014. április 30.

Egy asztalhoz ültetik az EP-képviselőjelölteket a szakszervezetek

Öt párt EP-képviselőjelöltje ismerteti majd a munka világával kapcsolatos elképzeléseit a május 1-jei majálison a Városligetben. A szakszervezetek egy asztalhoz ültetik a Fidesz, az MSZP, a DK, az LMP és az Együtt-PM egy-egy jelöltjét. (Népszabadság, Népszava)

A munkáltatók ma azt tesznek, amit akarnak

Manapság a munkáltatók semmitől és senkitől nem félnek, azt csinálnak, amit akarnak, miközben a munkavállalók soha nem voltak ennyire kiszolgáltatott helyzetben – állítja Csizmár Gábor. A volt munkaügyi miniszter a szocialista kormányok hibájának tartja, hogy hagyták elkényelmesedni az érdekvédőket, akik vélhetően emiatt is képtelenek alkalmazkodni az új helyzethez. A már nyugdíjas politikus szerint fiatal, agilis, a modern információáramlást is jól ismerő szakszervezeti vezetőkre lenne szükség. (Népszava)

Megszorítás nélkül növekedne a kormány

Három év múlva akár három százalék is lehet majd a növekedés – ennyire futotta bizakodásból a kormánynak. Megszorítás nem kell, bár az idén ismét felültervezték az inflációt. (Népszabadság, MNO)

Tíz éve csatlakoztunk az unióhoz

Magyarország tíz éve, 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz. Noha az elmúlt évtized nem mindenben hozott felzárkózást, azt, hogy hazánk az egyik legnagyobb haszonélvezője az uniós tagságnak, nehéz lenne elvitatni. Az európai közösség ugyanis anyagi értelemben a 2004 óta megvalósult magyarországi fejlesztések 90-95 százalékát támogatta, az utóbbi négy évben pedig a magyar polgárok emberi jogainak védelme is jórészt az EU-ra hárult. Bár időnként felerősödnek a nacionalista hangok, talán ezért lehet, hogy felmérések szerint a magyarok sokkal pozitívabbak az EU-val kapcsolatban, mint más tagállamok polgárai. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Szabadság tér: “megtisztították” a rendőrök a terepet

A rendőri intézkedés késő délután indult: az egyenruhások mind a tizennyolc „engedetlenkedőt” – ahogy a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevők magukat nevezik – elküldték a munkaterületről, ahová hajnalban rongálás nélkül jutottak be az éj leple alatt újra felhúzott kerítés ellenére is. (Népszava, Népszabadság) Mindeközben Orbán Viktor miniszterelnök szerint erkölcsi kötelezettség emléket állítani az ártatlan áldozatoknak. (Magyar Hírlap, MNO)

Továbbra is Együtt?

Csak az EP-választás után dől el, hogy folytatja-e az együttműködést Bajnai Gordon pártjával a Magyar Szolidaritás Mozgalom. A döntést a pártszervezet átalakításától és az új vezetőség összetételétől teszik függővé. (Népszabadság)

Döntött az Európai Bíróság a devizahitelesekről

A nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével – mondta ki szerdán kihirdetett ítéletében a magyar vonatkozású Kásler-ügyben az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. (Magyar Hírlap)

 

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az