Cikkajánló – 2014. április 29.

Csak mítosz a jól képzett magyar munkaerő

A szakiskolában soha nem hegesztettek, mert az iskola nem tudta megvenni a munkához szükséges gázt – derült ki egy német cég álláshirdetésére jelentkezők jó részéről. A tesztmunkára behívott 600 hegesztő 60 százaléka szakmájának alapjaival sincs tisztában. A cég vezetője szerint a politikusok becsapják a befektetőket. (Népszabadság)

Munka ünnepén állás nélkül a közmunkások

A közmédiában is lejárt a közmunkásokkal kötött szerződés április 30-án, így május elsejétől már nincs munkájuk. Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke a Népszava kérdésére annyit mondott, körülbelül 200-an dolgoztak a közmédiában közmunkásként, és az újabb fordulóról már folynak a tárgyalások.

A baloldal tovább támadja a közmunkát

Bár a balliberális ellenzék folyamatosan azt a látszatot kelti, hogy nincs elegendő pénz a közfoglalkoztatás folytatására, az előzetes tervek szerint hamarosan több mint 140 ezer ember kezdheti meg a munkát, és ez a szám nyáron tovább fog emelkedni. (Magyar Nemzet)

Szeptemberben borítékolható a káosz

A Tankönyvesek Országos Szövetsége szerint többszörösen jogsértő Hoffmann Rózsa rendelkezése az állami iskolák tankönyvellátásáról. Ha a miniszter napokon belül nem szünteti meg a törvénytelenséget, a tankönyvesek nem tudják biztosítani szeptemberben a tankönyvellátást, és kitör a káosz – írja a szövetség Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének, akit arra kérnek: haladéktalanul vonja vissza a Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár nevéhez fűződő, szerintük több ponton is jogsértő intézkedést, amely szerint az állami fenntartású iskolák a hivatalos tankönyvjegyzék helyett csupán egy szűkített listából választhatnak tankönyvet a következő tanévre. (Népszabadság)

Az elkényeztetett nemzet

Szinte közhely az Magyarországon, hogy nyelvtudásban Európában utolsók vagyunk, és ez mennyire rossz, ez ellen tenni kell. Ennek kapcsán rendívül pozitívan is értékelhetnénk azt a kormányzati döntést, mely szerint diplomamentő program keretében anyagi támogatást kapnak azok, akik eddig nem voltak képesek letenni egy nyelvvizsgát, és ez akadályozza őket abban, hogy diplomájukat egy adott szakon átvegyék. Meggyőződésem, hogy ez egy rendkívül elhibázott politika. (Népszabadság)

Újra áll a kordon a Szabadság téren

Keddre virradó éjszaka újra felépítették a nagy vitákat szító megszállási emlékmű alapzatát előkészítő munkások a Szabadság téri építési terület körüli kordont. Most már semmit nem bíztak a véletlenre: hajnali háromnegyed ötkor is hegesztették és vasrudakkal erősítették az építési területet immár barikádként védő kerítést. A tiltakozók ennek ellenére újabb bontást ígértek, s már reggel „megrohamozták” az építési területet. (Népszabadság, Népszava)

Bezár a Szépművészeti Múzeum

A Liget Budapest projekt ellen tartott tiltakozó sétát a Civil Női Kormány nevű szervezet pénteken, erre Baán László miniszteri biztos hétfőn bevetette a Nagycsaládosok Országos Egyesületét. Sajtótájékoztatón jelentette be, hogy velük – és más meg nem nevezett civilekkel – egyeztetéseket kezdnek. A nagycsaládosok például futókört és több játszóteret kérnek. Baán pedig 1.9 milliárdot kért és kapott a kormánytól a projekt idei első félévre. A munkálatok miatt jövő februárban mintegy két évre bezár a Szépművészeti Múzeum. (Népszava, MNO)

Uniós pénzcsap: Brüsszel helyett mi zártuk el

Április 15. utáni számlákra nem jön pénz az uniótól, de a kormány szerint nincs felfüggesztésről szó. Brüsszel ugyanis azért nem fizet, mert mi nem nyújtjuk be a számlát. Igaz, erre épp az EU kért bennünket, mondván: az új uniós rendszer felülvizsgálatáig nem kéne kényelmetlen helyzetet teremteni. A pályázók ebből mit se éreznek, a költségvetés meg zsebből kifizeti a júliusra várt jóváhagyásig szükséges 350 milliárd forintot. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Jól jártunk az uniós tagsággal

Bár lehetett volna jobb is Magyarország EU-tagságának elmúlt tíz éve, nem lehet állítani, hogy az ország ne járt volna jól a csatlakozással, a tények az ellenkezőjét igazolják – mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője Magyarország EU-csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából. (Magyar Hírlap)

Uniós sikertörténet a visegrádi együttműködés

A visegrádi együttműködés (V4) fontosabb ma, mint e négy ország európai uniós csatlakozása előtt volt, holott annak idején még felvetődött a kérdés, hogy mi lesz vele 2004 után – mondta Martonyi János külügyminiszter a Magyarország EU-csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián hétfőn. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter szerint a V4 az európai közösség egyik kulcsfontosságú tényezője, e négy ország már nem passzív figyelője, hanem aktív alakítója a nemzetközi kapcsolatoknak. (Magyar Hírlap)

EP-választás: Tévévitát tartottak a csúcsjelöltek

A néppárti Jean-Claude Juncker Európa gondjainak gyakorlatias megoldását, a szocialista Martin Schulz pedig az uniós intézményekbe vetett bizalom helyreállítását ígérte, míg a liberális Guy Verhofstadt az EU-integráció erősítését, a zöldpárti Ska Keller pedig az újszerű megoldásokra való nyitottságot szorgalmazta az európai parlamenti (EP-) választási kampány keretében az európai pártcsaládok csúcsjelöltjeinek hétfő esti maastrichti vitájában, amelyet az Euronews tévécsatorna közvetített. (Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?