Cikkajánló – 2014. április 28.

Hamisítási rekordot döntött a kormány

Foglalkoztatási rekordot ünnepel a szaktárca a legfrissebb statisztikai jelentés után. Pedig csak a közmunkások számát nyomták fel, az uniós módszertan kiskapuit kihasználva javították a mérleget. (Népszabadság)

Némi idő, és összeomlik a rezsirendszer

A józan észnek teljesen ellentmondó “rezsirendszert” alakított ki az Orbán-kormány. Megteremtette ugyanis például annak a lehetőségét, hogy az állam megbírságolhassa önmagát és az önkormányzatokat a saját hibáiért, a büntetések kifizetése pedig mindenképpen az adózók zsebét terheli majd. Sokat szerint a közműszektor működése kezd kísértetiesen hasonlítani a rendszerváltás előtti időszakra. A szolgáltatók árkorlátozásokkal történő kifosztása miatt pedig hamarosan ismét visszajön az állandó csőtörések és a gyakori áramszünetek korszaka, s akadozni fog a hulladékelszállítás, a távhőszolgáltatás, vagy éppen a gázellátás. Miközben óriási nagyságú támogatásokat kell majd a közműszektor életben tartására fordítani – ugyancsak az adófizetők pénzéből. (Népszava)

Eddig ért a takaró

A költségvetési törvény kitekintése szerint a nyugdíjkassza már csak az idén lesz egyensúlyban, jövőre a központi kasszának már hozzájárulást kell adnia, hogy ki lehessen fizetni az idősek járandóságát. (Népszabadság)

Ab előtt a győzteskompenzáció

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az Együtt-PM, miután a Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította felülvizsgálati kérelmüket, amelyben az áprilisi országgyűlési választás országos listás eredményének megváltoztatását kérték, a győztesnek járó kompenzáció miatt. Szerintük az Ab érdemben dönthet arról, sértik-e a győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok után országos listáról kiosztott többletmandátumok a szavazatok egyenlő súlya alkotmányos követelményét. Ha az Ab alaptörvény-ellenesnek találja a választójogi törvény idevágó szabályait, meg is semmisítheti azokat, ami kihatna az április 6-i választás listás végeredményére is. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Globális Egyesült Államok: illúzió vagy valóság?

A májusi európai parlamenti választások közeledtével egyre több kimutatás jelenik meg a szavazás várható kimeneteléről. A Republikon Intézet október elején közzétett elemzése szerint a magyar társadalom 31 százaléka euroszkeptikus, 33 százaléka mérsékelt EU-támogató, 36 százaléka pedig föderalista nézetet vall. A számok tehát azt mutatják, hogy a magyar társadalom alapvetően bizakodó az Európai Unió jövőjét illetően. (Népszava)

Az EU-tagságról tanácskoznak a V4-es külügyi vezetők

Magyarország európai uniós csatlakozásának 10. évfordulója alkalmából háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik ma Budapesten. A tanácskozáson felszólalnak a visegrádi országok külügyi vezetői, akik később a keleti partnerség országaiból érkező kollégáikkal tárgyalnak. (Magyar Hírlap)

A soá örök szégyen marad

Atrocitások nélkül zajlott az idei Élet Menete Budapesten, amely a holokauszt áldozataira való emlékezés mellett az antiszemitizmus elleni társadalmi fellépésről is szólt. A felszólaló közéleti személyiségek egyetértettek abban, hogy az emlékezés nem öncél, hanem a gyűlölet elleni küzdelem része. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Megérkezett a szobor a Szabadság térre – Mozgolódnak a rendőrök

Ma hajnalban ismét „keresztbe feküdtek” a munkagépek előtt a Szabadság téri kordonbontók. Nem sokkal öt óra után mintegy húsz –a téren immár három hete folyamatosan az épülő ’44-es német megszállási emlékmű ellen demonstráló – tiltakozó „foglalta” el a munkaterületet, hogy megakadályozza az építkezést – csakúgy, mint pénteken. A helyszínen tartózkodó egyik szervező, Magyar Fruzsina a Népszavának elmondta, hogy ismét letelepedtek a munkaterületen és még egyszer ennyi szimpatizáns áll az utca túloldalán. (Népszabadság)

Jön az alkoholstratégia

Társadalami egyeztetés előtt áll a nemzeti alkoholstratégia – tudta meg lapunk. Nemrég a Globális Drogvizsgálat is rávilágított: hazánkban nem az illegális drogok, hanem az alkohol okoz jelentős függőséget, ivási szokásaink – mint a Népszavának az államtitkárság is elismerte – a legtöbb országhoz képest sokkal súlyosabbak.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Október 1. Az idősek világnapja

Az ENSZ Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy október elsejét az idősek világnapjává nyilvánítja. A cél az volt, hogy felhívják a világ figyelmét az idősekre annak érdekében, hogy méltányos életkörülmények között

ILO 100 – és egy holnapi határidő

Dr. Agg Géza Magyarország ILO tagságának centenáriumára Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) az első világháború befejezése után a szakszervezetek sürgetésére a versailles-i békeszerződés XIII. fejezetében lefektetett elvek alapján 1919. június

Beszámoló a NYOK nyári képzéséről

A Nyugdíjasok Országos Képviselete augusztus 30-án Zamárdiban nagyon tartalmas programmal értekezletet rendezett a szervezet tagjainak. Tekintettel arra, hogy a SZEF Nyugdíjas Választmánya is tagja a NYOK-nak ezért mi is résztvevők

A SZEF elnöke az EVDSZ vendége volt

2022. augusztus 27-én Csóti Csaba, a SZEF elnöke az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) vendége volt az EVDSZ családi napján. A kötelen beszélgetések során az EVDSZ egyes vezető tisztségviselőivel elsősorban a