Cikkajánló – 2014. április 24.

Tízmilliárdos fejlesztés indul a közoktatásban

Köznevelés az iskolában címmel indít tízmilliárd forintos fejlesztési programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A projekt az új fenntartói rendszer előnyeinek kiaknázására, az állami fenntartású intézmények fejlesztésére, a hatékony, a gyerekeknek egyenlő hozzáférést biztosító intézményrendszer kiépítésére fókuszál. (MNO)

Kiszámíthatóságot hozott az előző négy év

A kormány programjának eredményeként a bölcsődék finanszírozása kiszámíthatóbbá, működtetésük biztonságosabbá vált – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán a bölcsődék napja alkalmából. (MNO)

Egészségtelen munkahelyek: 440 milliárd elfolyik

Magyarországon is elindul az Európai Unió „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!” kétéves kampánya – jelentette be Balogh Katalin, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Nemzeti Fókuszpont vezetője szerdán sajtótájékoztatón Budapesten. (MNO)

Parlamenti pozícióharc

Elindult az osztozkodás a parlamenti bizottsági helyekért az Országgyűlésbe került pártok között, de egyelőre nem sikerült megállapodniuk. Az egyeztetést holnap folytatják. A Fidesz jóval kevesebb bizottságot akar, mint amennyit az ellenzék, nem lenne például önálló oktatási és foglalkoztatási testület. Eldőlt viszont az, hogy nem lesz frakciója a DK-nak és az Együtt-PM-nek. (Népszava, Népszabadság)

Akárhogyan számolják: kétharmad

A Kúria döntése alapján újraszámolták a XVIII. kerületben az érvénytelen szavazólapokat, de az eredmény nem változott: a fideszes Kucsák László a győztes, így a kormányoldalnak jogerősen megvan a kétharmados többsége. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

Újra kordont bontottak

Folytatódott az épülő német megszállási emlékmű körüli kordonok lebontása a Szabadság téren tegnap este is. Történt mindez annak ellenére, hogy a zsidó közösség korábban minden évben megemlékezett március 19-én a német megszállásról. (Magyar Nemzet)

Az éves terv kétharmadán a büdzsé hiánya

Az államháztartás központi alrendszerének első három havi hiánya 701,2 milliárd forint lett, ami a teljes éves előirányzat 71,2 százaléka. Tavaly az első negyedévben a hiány 493,6 milliárd forint volt. A hiányt a pedagógus-béremeléssel és a tavaly április óta költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium. (Magyar Hírlap, MNO)

Egy héten belül összeállhat a nemzeti reformprogram

A kormány várhatóan a jövő héten fogadja el a 2014. évi nemzeti reformprogramot és a konvergenciaprogramot, amelyeket április 30-áig kell elküldeni az Európai Uniónak – mondta Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) szerdai ülésén Budapesten. (MNO)

Vesztegetés-e az utólag elfogadott hálapénz?

A Magyar Rezidens Szövetség a legfőbb ügyész véleményét kéri az orvosok által előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénzzel kapcsolatban. Dénes Tamás elnök fontosnak tartja annak a kérdésnek a tisztázását, hogy az utólag elfogadott hálapénz kimeríti-e a vesztegetés tényállását? Az elnök úgy véli, hogy az új büntető törvénykönyv szerint előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki az utólag, de előre nem kért hálapénzt elfogadja. (Népszava)

A legtöbb magyar az Audiban dolgozna

Az Audi a legvonzóbb cég Magyarországon – a Randstad Award (a világ legnagyobb független munkáltatói márkájának) felmérése alapján. A munkahely kiválasztásakor a magyaroknál az elsődleges szempontként a bér és a juttatások szerepelnek, megelőzve a foglalkoztatás biztonságát. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Külügyi hírek

Beszámoló az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) Végrehajtó Bizottsága üléséről Brüsszel, 2022. december 6. Új ETUC főtitkár; felkészülés, jelölések a 2023. évi tisztújító ETUC kongresszusra; mesterséges intelligencia a munka világában; biztonságban

Meg kell tanulni közösségben gyakorolni demokratikus jogainkat

Karácsony Szilárd a SZEF oktatási programjának tananyag-fejlesztője, egyúttal talán legnépszerűbb előadónk. Hiteles Szakszervezeti aktivista, aki rengeteg tanáccsal igyekszik segíteni az őt megkereső tagokat. Nyilatkozatában a pedagógusok küzdelme kapcsán általában a

Aktuális EGSZB vélemények

Az EGSZB 2022. októberi Plenáris ülése által elfogadott érdekesebb vélemények Egy egzisztenciális fenyegetés közös kezelése: a szociális partnerek és a civil társadalom az ambiciózus éghajlat-politikai intézkedések végrehajtásáért ÁLLÁSFOGLALÁS Az EGSZB

Csorbuló sztrájkjogok, folytatódó oktatási akciók

Az Európai Szakszervezeti Szövetséghez (ETUC) fordultunk a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel együtt, és közös levélben tájékoztattuk a szövetséget a pedagógusok helyzetéről és a tanárok rendkívüli elbocsátását célzó kormányrendeletről. Bővebben a  HírKlikk