Cikkajánló – 2014. április 17.

Pénz híján feleannyi közmunkás?

Úgy tűnik, a közmunkaprogramot a választás előtt csúcsra járatták – most viszont sorra zárják el az ilyen irányú csapokat a vidéki településeken. Hivatalos és konkrét válaszokat a munkaügyi központok nem adnak, vagy ha mégis, akkor a jövőre vonatkozó információk teli vannak bizonytalanságokkal. (Népszabadság)

Újabb kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság az Erzsébet-utalvány és a Szép kártya miatt. Az eljárás egy ideje már folyamatban van, most került az ügy az Európai Bíróságra. Az április 10-én rögzített eljárás dokumentációja egyelőre nem ismert, vagyis a bizottság pontos indokai és kifogásai nem ismertek. A korábbi nyilatkozatokból ugyanakkor sejthető, mi szerepelhet majd az írásos anyagban – az üggyel kapcsolatban ugyanis a bizottság már korábban kinyilvánította nemtetszését. (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

EU-pénzből építkezünk

Hihetetlen mértékben nőtt az építőipar termelése februárban, 28,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A kedvező eredményt némileg árnyalja, hogy egy nagyon gyenge tavalyi adathoz képest kell értelmezni a növekedést. Ráadásul jószerivel kizárólag uniós forrásokból épülő infrastrukturális beruházások mozgatták az ágazatot. A magánberuházások, az új lakásépítés továbbra is egy helyben topog. (Népszava)

Gazdasági kétharmad

Egyre pozitívabb képet festhetünk a magyar gazdaságról. Makroadatokban tulajdonképpen jól állunk, és a korábbiakhoz képest – tényszerűen is – jobban teljesítünk: tavaly a gazdaság már növekedésnek indult (igaz, előtte recesszióban volt), és az idén a két százalékot is meghaladhatja az éves gazdasági teljesítmény bővülése. (Magyar Hírlap)

Tankönyvek korlátozva

Bár az Alkotmánybíróság az új tankönyvtörvényre hivatkozva kedden visszadobta a már tavaly kisemmizett tankönyvterjesztők panaszát, az egyik legnagyobb hazai magánkiadó, a Mozaik perre készül az állam ellen, mert milliárdos károkat okoz nekik az államosítás és a diszkriminatív tankönyvjegyzék. (Népszava)

Ijesztően jók a Jobbik kilátásai

Munkahelyeket teremtünk, rendet teszünk, megoldjuk a devizakérdést, helyreállítjuk a nyugdíjbiztonságot – ilyen egyszerű üzeneteket küldött a választóknak a Jobbik. A párt jó szerepléséhez persze a demagóg ígérgetés kevés lett volna. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és