Cikkajánló – 2014. április 16.

A tárcák oszthatják a pénzt

Túl centralizálttá vált az uniós források elosztási rendszere – véli a szakértő. A januárban megszűnt NFÜ feladatait tegnap hivatalosan is átvették a tárcát, ezzel a legapróbb feladatokat is miniszteri szintre delegálta a kormány. Az új felállást mindenképpen motiválta, hogy a kormány így még jobban felügyelheti az euromilliárdok leosztását. (Népszava)

Újabb demográfiai csomag jöhet

A Magyar Nemzet információi szerint már elkészült a kormányzaton belül az a javaslatcsomag, amely tovább javíthatja a családok helyzetét és ösztönzi a gyermekvállalást. A demográfiai csomagnak nevezett intézkedéssorozat az előző négyéves periódusban bevezetett családbarát intézkedések folytatása lehet. A lap forrásai szerint a tervezett intézkedések között szerepel a félszocpol visszaállítása is.

Joggal támadó tiltakozók a Szabadság téren

Joggal, vagyis a jog eszközével támadják a hatalmat a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozók, akik meg is találták ennek formáját. Megalakították civil szervezetüket, a Politikai Okokból Kirekesztettek és Kriminalizáltak Érdekvédelmi Szervezetét. Miután a lépést nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentették, ismét lebontották a vitatott ’44-es német megszállási emlékmű köré vont kordont – az elmúlt nyolc napban immár hatodszorra. (Népszava)

További ötletelések várhatók nyugdíjügyben

Félő, hogy az előző ciklushoz hasonlóan átgondolatlan, a szakmai alapokat és társadalmi igazságosságot nélkülöző megoldások születnek a következő négy évben is nyugdíjügyben. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője beszélt Népszavának arról, hogy egyelőre nagy a csend, csak sejteni lehet, mire készül az új kabinet.

Őrült különbségek vannak az uniós régiók között

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat közleménye szerint Németország egyes részein csak 2,6 százalékos munkanélküliség van, míg Spanyolországban 36,3 százalékos mutatóval rendelkező régió is akad. (MNO)

Fidesz: Védeni kell a nemzeti érdekeket

A magyar nemzeti érdekeknek az Európai Unión belüli érvényesítését és megvédését határozták meg az európai parlamenti (EP-) képviselők fő feladatául az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának fideszes vezetői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerint csak a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listáján szereplő jelöltek tudják majd képviselni a rezsicsökkentés politikáját Brüsszelben is. (Magyar Hírlap, Népszava)

Rekordszinten a tartozás

A választások után megugrott az államadósság, már a GDP csaknem 83 százalékát teszi ki. Noha az adat részben magyarázható egyszeri okokkal, a tény ettől még tény, a második Orbán-kormány – ígéretei ellenére – nem csökkentette közös tartozásunkat. (Népszava)

Mindent vihet a két kiadó

Nem sok jóra számíthatnak az Alkotmánybíróságtól a piacról lényegében kiszorított tankönyvkiadók, miután a taláros testület – az év elejétől hatályos új törvényre hivatkozva – “elkaszálta” a már tavaly tönkretett tankönyvterjesztő vállalkozók indítványát. Az új jogszabály ugyanis a teljes tankönyvellátást állami feladattá teszi, de nem rendelkezik a magáncégek és vállalkozók kártalanításáról. (Népszava)

Néha nehezebb továbbcsinálni

Mesterházy Attila szeretné, ha azok döntenének róla, akikkel végigharcolta az elmúlt négy évet. Azok, akik korábban a leghangosabban követelték az összefogást, most szintén a leghangosabban kritizálnak ugyanazért – nyilatkozta Népszabadságnak az MSZP elnöke, aki úgy véli: a pártban folytatott megújító munkát kényszerűen fel kellett függeszteniük, de tovább már nem halogathatják. (Magyar Nemzet)

A Fidesz kétszer is veszített a mostaninál több szavazattal

Más szabályok szerint is a Fidesz nyeri a parlamenti választást, mindazonáltal érdekes, hogy a kormányoldal kevesebb szavazattal szerzett most kétharmados többséget, mint amennyivel 2002-ben és 2006-ban veszített. (Népszabadság)

A Jobbikkal nincs alku

A Fideszben is fejtörést okoz a szélsőjobboldal, egyrészt a Jobbik váratlan megerősödése, másrészt az erre a helyzetre adandó válaszok. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk