Cikkajánló – 2014. április 16.

A tárcák oszthatják a pénzt

Túl centralizálttá vált az uniós források elosztási rendszere – véli a szakértő. A januárban megszűnt NFÜ feladatait tegnap hivatalosan is átvették a tárcát, ezzel a legapróbb feladatokat is miniszteri szintre delegálta a kormány. Az új felállást mindenképpen motiválta, hogy a kormány így még jobban felügyelheti az euromilliárdok leosztását. (Népszava)

Újabb demográfiai csomag jöhet

A Magyar Nemzet információi szerint már elkészült a kormányzaton belül az a javaslatcsomag, amely tovább javíthatja a családok helyzetét és ösztönzi a gyermekvállalást. A demográfiai csomagnak nevezett intézkedéssorozat az előző négyéves periódusban bevezetett családbarát intézkedések folytatása lehet. A lap forrásai szerint a tervezett intézkedések között szerepel a félszocpol visszaállítása is.

Joggal támadó tiltakozók a Szabadság téren

Joggal, vagyis a jog eszközével támadják a hatalmat a Szabadság téri emlékmű ellen tiltakozók, akik meg is találták ennek formáját. Megalakították civil szervezetüket, a Politikai Okokból Kirekesztettek és Kriminalizáltak Érdekvédelmi Szervezetét. Miután a lépést nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentették, ismét lebontották a vitatott ’44-es német megszállási emlékmű köré vont kordont – az elmúlt nyolc napban immár hatodszorra. (Népszava)

További ötletelések várhatók nyugdíjügyben

Félő, hogy az előző ciklushoz hasonlóan átgondolatlan, a szakmai alapokat és társadalmi igazságosságot nélkülöző megoldások születnek a következő négy évben is nyugdíjügyben. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője beszélt Népszavának arról, hogy egyelőre nagy a csend, csak sejteni lehet, mire készül az új kabinet.

Őrült különbségek vannak az uniós régiók között

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat közleménye szerint Németország egyes részein csak 2,6 százalékos munkanélküliség van, míg Spanyolországban 36,3 százalékos mutatóval rendelkező régió is akad. (MNO)

Fidesz: Védeni kell a nemzeti érdekeket

A magyar nemzeti érdekeknek az Európai Unión belüli érvényesítését és megvédését határozták meg az európai parlamenti (EP-) képviselők fő feladatául az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának fideszes vezetői keddi budapesti sajtótájékoztatójukon. A Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa szerint csak a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listáján szereplő jelöltek tudják majd képviselni a rezsicsökkentés politikáját Brüsszelben is. (Magyar Hírlap, Népszava)

Rekordszinten a tartozás

A választások után megugrott az államadósság, már a GDP csaknem 83 százalékát teszi ki. Noha az adat részben magyarázható egyszeri okokkal, a tény ettől még tény, a második Orbán-kormány – ígéretei ellenére – nem csökkentette közös tartozásunkat. (Népszava)

Mindent vihet a két kiadó

Nem sok jóra számíthatnak az Alkotmánybíróságtól a piacról lényegében kiszorított tankönyvkiadók, miután a taláros testület – az év elejétől hatályos új törvényre hivatkozva – “elkaszálta” a már tavaly tönkretett tankönyvterjesztő vállalkozók indítványát. Az új jogszabály ugyanis a teljes tankönyvellátást állami feladattá teszi, de nem rendelkezik a magáncégek és vállalkozók kártalanításáról. (Népszava)

Néha nehezebb továbbcsinálni

Mesterházy Attila szeretné, ha azok döntenének róla, akikkel végigharcolta az elmúlt négy évet. Azok, akik korábban a leghangosabban követelték az összefogást, most szintén a leghangosabban kritizálnak ugyanazért – nyilatkozta Népszabadságnak az MSZP elnöke, aki úgy véli: a pártban folytatott megújító munkát kényszerűen fel kellett függeszteniük, de tovább már nem halogathatják. (Magyar Nemzet)

A Fidesz kétszer is veszített a mostaninál több szavazattal

Más szabályok szerint is a Fidesz nyeri a parlamenti választást, mindazonáltal érdekes, hogy a kormányoldal kevesebb szavazattal szerzett most kétharmados többséget, mint amennyivel 2002-ben és 2006-ban veszített. (Népszabadság)

A Jobbikkal nincs alku

A Fideszben is fejtörést okoz a szélsőjobboldal, egyrészt a Jobbik váratlan megerősödése, másrészt az erre a helyzetre adandó válaszok. (Népszabadság)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

SZEF Oktatás 2. ciklus Pécs 2.

A pécsi helyszínen zártuk a SZEF alapszintű workshopjait. Napsütés, jó kedv, rengeteg kérdés és ötlet tarkított az egész napos eseményt.

Női szakszervezeti aktivisták a közszolgáltatásokban

Kitűnő beszélgetést szervez a Szikra Mozgalom, ahol 3 nagyon lelkes kolléganő beszélget a közszolgáltatásokban végzett aktivista tevékenységükről. A munkahelyen végzett szervező tevékenység társadalmi szerepének bemutatása egy nagyon fontos téma, amelyről

Szakmai beszélgetés Miskolcon

Miskolcon munkaügyi kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol az egyik panalebeszélgetés felkért vitaindítóját Csóti Csaba, a SZEF elnöke tartja.

A SZEF delegáltja vezeti az OMB Munkavállalói oldalát

Dudás Katalint, a SZEF delegáltját választották meg az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói oldal ügyvivőjének. Dudás Katalin évek óta segíti a közszolgáltatásokban működő szakszervezetek munkáját, és emellett rendszeresen adja át tudását

A jobb élet reményében – Konferencia meghívó

A jobb élet reményében A kiszámíthatóságtól a munka és magánélet egyensúlyáig – az EU követelmények három tagállam jogharmonizációja tükrében Helyszín: Benczúr Hotel (1068 Budapest, Benczúr u. 35.) Időpont: 2023.03.23. Tovább