Cikkajánló – 2014. április 10.

Jövőre jöhet az egy számjegyű adó

Szakértői vélekedések szerint a kormány már az év végén dönthetne az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetéséről. Hozzáértők úgy vélik: a lépés hamar megtérülne, s idővel pozitívra is változhatna az adómérséklés mérlege. (Magyar Nemzet)

Kétharmadra „kompenzált” a Fidesz

Ismét alkotmányos problémákra hívták fel a figyelmet szakértők az egyéni választókerületi győzteseket is töredékszavatokkal “jutalmazó” szabályok miatt. A számításokból ugyanis egyértelmű: mintegy 740 ezer pluszszavazatra tett szert a Fidesz az úgynevezett “győztes-kompenzációval”, mely nélkül a kétharmados többségtől is igen távol állna a párt. (Népszava)

Az ellenzék is beleszólhat a kétharmados törvényekbe

A kétharmados többség nem jelenti a kétharmados törvények esetében is az automatikus kormányzati sikert, az esetek 7-15 százalékában az ellenzék keresztülviheti akaratát. Az előző ciklusban még csak 0,3 százalékban volt erre esélyük. Mindez jelentős részben éppen a Fidesz által megszavazott kisebb országgyűlésnek köszönhető. (Népszabadság)

Navracsics beköltözik Szijjártóval a külügybe

Navracsics Tibor lesz fél évre a külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök legalábbis ezt szeretné. Azért csak fél évre szólna a megbízatása, mert – Andor László távozása után – a magyar diplomácia éléről az ősszel Brüsszelbe menne mint Magyarország EU-biztosa. (Népszabadság, Magyar Nemzet)

A kormány összetételéről egyeztet Orbán

A választások utáni első ülésén a kormány meghallgatta a Nemzeti Választási Bizottság elnökének, Patyi Andrásnak és a Nemzeti Választási Iroda elnökének, Pálffy Ilonának a véleményét az idei országgyűlési választásról – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormányülés másik központi kérdése az új kabinet összetétele. (Magyar Hírlap)

Újra pórul járhatnak a nyugdíjasok

Megindultak a találgatások arról, mi várható az új kormánytól a nyugdíjak ügyében. Nem véletlen a latolgatás, négy évvel ezelőtt ugyanis a Fidesz elfelejtette bejelenteni, hogy megszünteti a rokkantsági és a baleseti nyugdíjat, elhallgatta, hogy az emelkedő nyugdíjkorhatár mellett megszünteti a korhatár előtti öregségi nyugdíjat, és azt szociális ellátássá silányítja. Nem szóltak arról sem, hogy lenyúlják a magánnyugdíjpénztári megtakarítást. Ami az utóbbi hetekben elhangzott nyugdíjügyben a párttól, az nem sok jóra enged következtetni, és a hatályos törvények miatt is jogos az aggodalom. (Népszava)

Lázárnak nem tetszik, ki osztja az ingyenpénzt

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt a norvég kormány fejlesztésért felelős tagjának – írja az mno.hu. Szerinte belpolitikai beavatkozásnak tekinthető, hogy egy LMP-hez kötődő alapítványon keresztül fizetik ki a civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeket. Helyettük inkább a magyar kormánnyal kéne konzultálnia a norvég alapnak és közintézményeken keresztül áttolni a pénzt – javasolta Lázár. (Népszava)

Bajnai lemondott

Május 25-ei hatállyal lemond a PM teljes elnöksége – ezt Karácsony Gergely jelentette be reggel az ATV Start című műsorában. A politikus elmondta, hogy Szabó Tímea és Jávor Benedek társelnökök, Bakó Krisztina, Scheiring Gábor és Tordai Bence elnökségi tagokkal együtt ő maga is távozik a párt éléről és előrehozzák az októberre tervezett tisztújítást. Azért nem azonnali hatállyal mondanak le, hogy az EP-kampányt még végig tudják csinálni – jelentette ki. Az EP-választás után, várhatóan június elején tisztújítást tart Bajnai Gordon pártja. (Népszava, Magyar Nemzet)

Kampánytámogatás: tetemes összegeket kell visszafizetniük a sikertelen jelölteknek

Nagyjából hétmilliárd forintnyi állami támogatást kaptak a parlamenti választáson induló jelöltek és pártok. Az egyéni jelölteknek azonban, ha választókerületükben nem szerezték meg a szavazatok legalább két százalékát, az egymillió forintot vissza kell fizetniük. Hétszáznál is többen lehetnek, akik pórul jártak. (Népszabadság)

Rövid forradalom: csak az adózott, aki nem tudott számolni

Ma véget érhet a pálinkaforradalom: az Európai Bíróság mai ítéletében várhatóan elkaszálja Magyarországot a 2010-ben bevezetett, bérfőzési szeszadót érintő adókedvezmény miatt. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a