Cikkajánló – 2014. április 10.

Jövőre jöhet az egy számjegyű adó

Szakértői vélekedések szerint a kormány már az év végén dönthetne az egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetéséről. Hozzáértők úgy vélik: a lépés hamar megtérülne, s idővel pozitívra is változhatna az adómérséklés mérlege. (Magyar Nemzet)

Kétharmadra „kompenzált” a Fidesz

Ismét alkotmányos problémákra hívták fel a figyelmet szakértők az egyéni választókerületi győzteseket is töredékszavatokkal “jutalmazó” szabályok miatt. A számításokból ugyanis egyértelmű: mintegy 740 ezer pluszszavazatra tett szert a Fidesz az úgynevezett “győztes-kompenzációval”, mely nélkül a kétharmados többségtől is igen távol állna a párt. (Népszava)

Az ellenzék is beleszólhat a kétharmados törvényekbe

A kétharmados többség nem jelenti a kétharmados törvények esetében is az automatikus kormányzati sikert, az esetek 7-15 százalékában az ellenzék keresztülviheti akaratát. Az előző ciklusban még csak 0,3 százalékban volt erre esélyük. Mindez jelentős részben éppen a Fidesz által megszavazott kisebb országgyűlésnek köszönhető. (Népszabadság)

Navracsics beköltözik Szijjártóval a külügybe

Navracsics Tibor lesz fél évre a külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök legalábbis ezt szeretné. Azért csak fél évre szólna a megbízatása, mert – Andor László távozása után – a magyar diplomácia éléről az ősszel Brüsszelbe menne mint Magyarország EU-biztosa. (Népszabadság, Magyar Nemzet)

A kormány összetételéről egyeztet Orbán

A választások utáni első ülésén a kormány meghallgatta a Nemzeti Választási Bizottság elnökének, Patyi Andrásnak és a Nemzeti Választási Iroda elnökének, Pálffy Ilonának a véleményét az idei országgyűlési választásról – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormányülés másik központi kérdése az új kabinet összetétele. (Magyar Hírlap)

Újra pórul járhatnak a nyugdíjasok

Megindultak a találgatások arról, mi várható az új kormánytól a nyugdíjak ügyében. Nem véletlen a latolgatás, négy évvel ezelőtt ugyanis a Fidesz elfelejtette bejelenteni, hogy megszünteti a rokkantsági és a baleseti nyugdíjat, elhallgatta, hogy az emelkedő nyugdíjkorhatár mellett megszünteti a korhatár előtti öregségi nyugdíjat, és azt szociális ellátássá silányítja. Nem szóltak arról sem, hogy lenyúlják a magánnyugdíjpénztári megtakarítást. Ami az utóbbi hetekben elhangzott nyugdíjügyben a párttól, az nem sok jóra enged következtetni, és a hatályos törvények miatt is jogos az aggodalom. (Népszava)

Lázárnak nem tetszik, ki osztja az ingyenpénzt

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelet írt a norvég kormány fejlesztésért felelős tagjának – írja az mno.hu. Szerinte belpolitikai beavatkozásnak tekinthető, hogy egy LMP-hez kötődő alapítványon keresztül fizetik ki a civil társadalom fejlesztésére szánt pénzeket. Helyettük inkább a magyar kormánnyal kéne konzultálnia a norvég alapnak és közintézményeken keresztül áttolni a pénzt – javasolta Lázár. (Népszava)

Bajnai lemondott

Május 25-ei hatállyal lemond a PM teljes elnöksége – ezt Karácsony Gergely jelentette be reggel az ATV Start című műsorában. A politikus elmondta, hogy Szabó Tímea és Jávor Benedek társelnökök, Bakó Krisztina, Scheiring Gábor és Tordai Bence elnökségi tagokkal együtt ő maga is távozik a párt éléről és előrehozzák az októberre tervezett tisztújítást. Azért nem azonnali hatállyal mondanak le, hogy az EP-kampányt még végig tudják csinálni – jelentette ki. Az EP-választás után, várhatóan június elején tisztújítást tart Bajnai Gordon pártja. (Népszava, Magyar Nemzet)

Kampánytámogatás: tetemes összegeket kell visszafizetniük a sikertelen jelölteknek

Nagyjából hétmilliárd forintnyi állami támogatást kaptak a parlamenti választáson induló jelöltek és pártok. Az egyéni jelölteknek azonban, ha választókerületükben nem szerezték meg a szavazatok legalább két százalékát, az egymillió forintot vissza kell fizetniük. Hétszáznál is többen lehetnek, akik pórul jártak. (Népszabadság)

Rövid forradalom: csak az adózott, aki nem tudott számolni

Ma véget érhet a pálinkaforradalom: az Európai Bíróság mai ítéletében várhatóan elkaszálja Magyarországot a 2010-ben bevezetett, bérfőzési szeszadót érintő adókedvezmény miatt. (Népszabadság, Magyar Hírlap)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és