Cikkajánló – 2014. április 9.

Tárki: A fiatalok harmada menne

Az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya, mintegy harmaduk nem, vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetnek (NKI) a Tárki idősorára alapuló, kedden nyilvánosságra hozott kutatásából. (Magyar Hírlap)

Orbán osztja a posztokat, és nincs “kívánságműsor”

Eldőlt, hogy nem lesz külön pénzügyminisztérium, a nemzetgazdasági tárcát pedig változatlanul Varga Mihály miniszter irányítja a harmadik Orbán-kormányban is – értesült a Népszabadság.

Nincs idő a bűnbakkeresésre

Hét végén összeül az MSZP választmánya, hogy a választási eredményeket értékeljék és tárgyaljanak az európai parlamenti választási kampányról. Botka László, a testület elnöke a Népszavának elmondta, az ülésen “elkezdenek arról beszélgetni”, hogyan kellene átalakítani a párt szerkezetét, illetve milyen üzenetekre van szükség ahhoz, hogy a következő választásokon minél több embert tudjanak maguk mellé állítani. Forrásaink szerint a vasárnapi választási vereség óta sok csalódott szocialista követelte a szembenézést, a felelősök megnevezését. Szanyi Tibor, a párt EP listavezetője azonban tegnap kijelentette: kampányban nincs helye belső átrendeződésnek. (Magyar Nemzet)

Sztrájkbizottság a BKV-nál

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV-nál. Az érdekképviseletek már korábban is fontolgatták a lehetőséget, de a közelgő választásokra tekintettel – egyik politikai csoportosulás bábjai sem kívántak lenni – inkább tárgyalások útján próbálták rendezni az ügyeket. Kezdeményezéseik azonban sorra zátonyra futottak. (Népszabadság)

Nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány

Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre, a szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő budapesti sajtótájékoztatón kedden. (Magyar Hírlap)

Totálisan leszállhat hazánkról az IMF

Javította a magyar hazai össztermék (GDP) növekedésére adott idei várakozását a Nemzetközi Valutaalap (IMF): legfrissebb előrejelzésében 2,0 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg a 2014-es magyar inflációs várakozását 0,9 százalékra csökkentette. (MNO)

Ősszel dönthet a Kúria a devizahitelekről

Az egyes kormánypárti politikusok – így például Rogán Antal – által várt május vége helyett ősszel egészítheti ki a devizaügyben hozott decemberi jogegységi határozatát a Kúria. A törvényhozás várhatóan ezután dönthet a hiteladósok megsegítéséről, a kölcsönmegállapodások esetleges átírásáról. Az Európai Bíróságtól viszont már április 30-án fontos útmutatásokat kaphatunk. (Magyar Nemzet)

Cenzúrázással, veszekedéssel ért véget a Milla

Négy évvel az első sajtószabadság-tüntetése után, sajátos módon, a megszűnéséről szóló hír “kicenzúrázásával” vetett véget magának a Milla. (Népszabadság)

Európai „nem” az orbáni jogfosztásra

A jobboldal két, jogállamiságot sértő korábbi intézkedését is elítélték tegnap a nemzetközi jogi fórumokon. Az Európai Bíróság Jóri András volt adatvédelmi biztos hivatalának idő előtti megszüntetését, illetve a volt ombudsman menesztését, a strasbourg-i bíróság pedig az egyházügyi törvényt marasztalta el. Előbbinek lehetnek politikai következményei, utóbbinak azonban nem valószínű. Jóri a Népszavának azt mondta, az Európai Bíróság határozata nyomán ki kellene őt nevezni az adatvédelmi hatóság élére.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és