Cikkajánló – 2014. április 9.

Tárki: A fiatalok harmada menne

Az ezredforduló óta másfélszeresére nőtt a külföldi munkavállalást vagy végleges letelepedést tervező magyar fiatalok aránya, mintegy harmaduk nem, vagy nem kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét – derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetnek (NKI) a Tárki idősorára alapuló, kedden nyilvánosságra hozott kutatásából. (Magyar Hírlap)

Orbán osztja a posztokat, és nincs “kívánságműsor”

Eldőlt, hogy nem lesz külön pénzügyminisztérium, a nemzetgazdasági tárcát pedig változatlanul Varga Mihály miniszter irányítja a harmadik Orbán-kormányban is – értesült a Népszabadság.

Nincs idő a bűnbakkeresésre

Hét végén összeül az MSZP választmánya, hogy a választási eredményeket értékeljék és tárgyaljanak az európai parlamenti választási kampányról. Botka László, a testület elnöke a Népszavának elmondta, az ülésen “elkezdenek arról beszélgetni”, hogyan kellene átalakítani a párt szerkezetét, illetve milyen üzenetekre van szükség ahhoz, hogy a következő választásokon minél több embert tudjanak maguk mellé állítani. Forrásaink szerint a vasárnapi választási vereség óta sok csalódott szocialista követelte a szembenézést, a felelősök megnevezését. Szanyi Tibor, a párt EP listavezetője azonban tegnap kijelentette: kampányban nincs helye belső átrendeződésnek. (Magyar Nemzet)

Sztrájkbizottság a BKV-nál

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV-nál. Az érdekképviseletek már korábban is fontolgatták a lehetőséget, de a közelgő választásokra tekintettel – egyik politikai csoportosulás bábjai sem kívántak lenni – inkább tárgyalások útján próbálták rendezni az ügyeket. Kezdeményezéseik azonban sorra zátonyra futottak. (Népszabadság)

Nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány

Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre, a szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő budapesti sajtótájékoztatón kedden. (Magyar Hírlap)

Totálisan leszállhat hazánkról az IMF

Javította a magyar hazai össztermék (GDP) növekedésére adott idei várakozását a Nemzetközi Valutaalap (IMF): legfrissebb előrejelzésében 2,0 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg a 2014-es magyar inflációs várakozását 0,9 százalékra csökkentette. (MNO)

Ősszel dönthet a Kúria a devizahitelekről

Az egyes kormánypárti politikusok – így például Rogán Antal – által várt május vége helyett ősszel egészítheti ki a devizaügyben hozott decemberi jogegységi határozatát a Kúria. A törvényhozás várhatóan ezután dönthet a hiteladósok megsegítéséről, a kölcsönmegállapodások esetleges átírásáról. Az Európai Bíróságtól viszont már április 30-án fontos útmutatásokat kaphatunk. (Magyar Nemzet)

Cenzúrázással, veszekedéssel ért véget a Milla

Négy évvel az első sajtószabadság-tüntetése után, sajátos módon, a megszűnéséről szóló hír “kicenzúrázásával” vetett véget magának a Milla. (Népszabadság)

Európai „nem” az orbáni jogfosztásra

A jobboldal két, jogállamiságot sértő korábbi intézkedését is elítélték tegnap a nemzetközi jogi fórumokon. Az Európai Bíróság Jóri András volt adatvédelmi biztos hivatalának idő előtti megszüntetését, illetve a volt ombudsman menesztését, a strasbourg-i bíróság pedig az egyházügyi törvényt marasztalta el. Előbbinek lehetnek politikai következményei, utóbbinak azonban nem valószínű. Jóri a Népszavának azt mondta, az Európai Bíróság határozata nyomán ki kellene őt nevezni az adatvédelmi hatóság élére.

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

EU bővítési konzultáció

Az EU bővítési folyamatának előmozdítása címmel társadalmi konzultációt tartott civil szervezetek és szakszervezetek részvételével 2023. november 24-én az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Budapesten, az