Cikkajánló – 2014. április 7.

Lezajlottak a 2014-es parlamenti választások

Tájékoztató adatok az országgyűlés összetételéről 98,97%-os feldolgozottság mellett: http://valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html

Tájékoztató adatok az egyéni választókerületi (OEVK) eredményekről 98,97%-os feldolgozottság mellett: http://valasztas.hu/hu/ogyv2014/861/861_0_index.html

Orbán: győztünk, nem is akárhogy!

Győztünk! Nem is akárhogy! – hangoztatta Orbán Viktor győzelmi beszédében a Duna-parton, és majdnem könnyezett. „Olyan átütő erejű győzelmet arattunk, aminek a jelentőségét fel sem tudjuk még mérni. Hogy az egetrengető győzelemet megérdemeltük-e, azt nem tudjuk, de hogy megdolgoztunk érte, az egészen biztos.” (Népszabadság, Népszava, MNO, Magyar Hírlap)

Mesterházy: Magyarország ma nem demokrácia

Tudomásul vesszük az eredményt, de a győzelemhez, amelyik ilyen egyenlőtlen feltételek mellett született, nem gratulálunk – mondta éjfél után Mesterházy Attila, aki hosszú várakozás után állt ki beszélni. (Népszava, Népszabadság)

Bajnai: reggeltől készülni kell ez európai választásra

“Mondjuk ki az igazságot: az eredmény súlyos kudarc a kormányváltóknak és az Együtt – PM-nek, és súlyos csalódás a támogatóinknak” – kezdte az eredményeket értékelve Bajnai Gordon. (Népszava, Magyar Hírlap)

Gyurcsány: Ez egy eszme veresége

Kivétel nélkül az állítólagos médiafölényt és a számukra kedvezőtlenül alakuló választási rendszert okolták vereségükért a balliberális pártok. A magukat kormányváltóknak nevező összeborulás képviselői nem is gratuláltak a győztes pártnak. (Magyar Nemzet)

A Jobbik konstruktív ellenzéki szerepre készül

Jobb eredményre számított, ennek ellenére konstruktív ellenzéki szerepre készül a Jobbik, amely minden, az ország érdekét támogató javaslatot támogatni fog – ígérte Vona Gábor pártelnök a Kossuth Rádióban hétfőn reggel. (Magyar Hírlap, MNO)

Öröm az LMP-nél: ugye, vissza nem ugorhat az eredmény?

Talán a kétharmadot is sikerül megakadályozni, a semmiből hoztuk vissza a pártot – értékelte a választási eredményeket Schiffer András, aki erre büszkébb, mint a négy évvel ezelőtti bejutásra. (Népszabadság, Magyar Hírlap, MNO)

Új csalási formák jelentek meg

A választási eredményt befolyásoló új csalási formákat, visszaéléseket hozott a vasárnapi választás. Zuglóban például – választók személyes adataival visszaélve – csalók kértek mozgóurnát több szavazó nevében. Csak az MSZP 190 panaszt jelzett a Nemzeti Választási Irodának (NVI), köztük az “analfabétáztatást” is: közmunkásokat arra kényszerítettek, hogy írástudatlannak vallják magukat, és így a bizottság egy tagja töltötte ki számukra a szavazólapot. (Népszava, MNO)

A hibátlanul összeállt rendszer

A kétharmad senkit nem kérdezett, saját képére alakított minden választással kapcsolatos törvényt és szabályt. A Fidesz kevés választási ígéretének egyike 2010-ben a parlament létszámának radikális csökkentése volt. Az új Országgyűlés megalakulása után szinte azonnal három képviselő már kezdeményezte is az alkotmány módosítását, mert a javaslat indoklása szerint az, hogy az Országgyűlésben 383 fő ül, „rontja a képviselői munka hatékonyságát, lassítja és drágítja a törvényhozást”. A kétharmados többség nem egészen egy hét alatt elfogadta, hogy a képviselői helyek száma legfeljebb kétszáz lehet, ezen felül biztosítják a nemzeti és etnikai kisebbségek parlamenti képviseletét. (Népszabadság, MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Lakhatás és szakszervezetek konferencia

2023. május 12-én a Szolidáris Gazdasági Központ és a Friedrich Ebert Alapítvány szervezésében került sor a Szakszervezetek a megfizethető és fenntartható lakhatásért című konferenciára, ahol hazai, osztrák, német szakszervezetek és

Podcast a százegyes szobából

Fontosak-e a szakszervezetek a dolgozóknak? Szerintünk nagyon is. Erről és néhány tévhitről beszélgetett a Dvorácskó Balázs a SZEF szervezési titkára és Illés István a MOMSZ elnöke a Podcast a százegyes

A SZEF XXII. Kongresszusa

A SZEF XXII. Kongresszusa 2023. május 13-án elfogadta a 2022. évi pénzügyi beszámolót és a SZEF Szövetségi Tanácsa által beterjesztett 2022. évi szakmai beszámolót, majd elfogadta a 2023. évi költségvetési