Cikkajánló – 2014. március 18.

AB: Módosíthatóak a devizahitelek

Törvénnyel módosíthatók a korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni – mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésének nyilvános hirdetésén. A Bankszövetség szerint a döntés egyértelművé tette, hogy az Alkotmánybíróságnak nem hatásköre az egyedi szerződések vizsgálata. A Fidesz célja, hogy egyetlen lakáscélú, jelzálogalapú devizahitel-szerződés se maradjon. A Jobbik parlamenti ülést kezdeményez a devizahitelek ügyében. A baloldal szerint a kormány fölöslegesen húzta eddig az időt. Elemzők szerint a piac a bankokra mérsékelt terheket rakó megoldást tart valószínűnek. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Mesterházy: Csökkentjük az alapvető élelmiszerek árát!

Mesterházy Attila Hatvanban ismét elmondta, hogy az új baloldali kormány nettó 100 ezer forintra emeli a minimálbért, emellett csökkenti járulékterheket, illetve az alapvető élelmiszerek árát. A 65 év feletti alacsony nyugdíjasoknak pedig 24 ezer forint gyógyszertámogatást ad. (Népszava)

MSZP-Együtt: Orbánnak kötelessége vitázni

Az ellenzéki összefogás szerint Orbán Viktor kormányfőnek kötelessége kiállni miniszterelnök-jelölti vitára. Tóbiás József szocialista frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a kihívás elutasítása méltatlan egy demokráciához, a miniszterelnök nem minősítheti az ellenzéket, nem mondhatja, hogy nincs alternatíva. (Népszava)

Kontrollt akar az ellenzék

Feladatára emlékeztette Mesterházy Attila az adatvédelmi hatóság elnökét, miután Péterfalvi Attila úgy foglalt állást: nem ellenőriztethetik a választópolgárok személyes adataik jogtalan felhasználását a választási ajánlóíveken. Az MSZP elnöke átfogó vizsgálatot, és az illetékesek közbelépését követelte. Eközben a korrupcióellenes szervezetek becsélése szerint a Fidesz már most bőven többet költött a kampányban, mint amennyit törvényesen lehet. (Népszava)

Nincs változás a sajtófotó készítésében

A sajtóban megjelent téves állításokkal szemben az új Polgári törvénykönyvben nem változik a sajtófotó készítésének szabályozása, csupán a megszilárdult bírói gyakorlat kapott helyet a kódexben – tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfőn az MTI-t. Hangsúlyozzák: az újonnan hatályba lépett törvénykönyv csak pontosítja a képmáshoz való jogok megsértésének megfogalmazását. (MNO)

Sakk-matt

Az ATV “Hírvita” című műsorai után sokszor lehet a nézőknek hiányérzete. Önmagában már az a tény is elgondolkoztató, hogy a választások előtt néhány héttel nincsenek nyilvános érdemi szakmai és politikai viták azokról a kérdésekről, amelyek alapján “képbe” kerülhetnének azok, akik szeretnék megérteni miről is szólnak a 2014. évi választások. (Népszava)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Összefoglaló az online képzéssorozatunkról

Egy szakszervezeti tag gondolatai a fél éves képzéssorozatunkról Tavaly állapodtunk meg a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) egy közös projektben, amely keretében 2022. első felében hat hétfő estét töltöttünk szakszervezeti tagokkal

Előny is lehet a digitalizáció a munkaerőpiacon?

Az európai szociális partnerek 2020 júniusában kötötték meg a Digitalizációról szóló európai autonóm keretmegállapodást. Az európai szintű megállapodás tagállami szintű érvényesülését a nemzeti szintű szociális partnereknek kell biztosítaniuk, a tagállami

Kedves választ kaptunk a TIM-ből

Mint az ismert, a SZEF levélben fordult a Miniszterelnökhöz, hogy támogassa az európai minimálbér irányelv-tervezet megvalósulását. Annak ellenére, hogy Magyarország tartózkodott a szavazás során, a tervezet elfogadásra került, amit szervezetünk