Cikkajánló – 2014. március 17.

73 év lehet a nyugdíjkorhatár?

A férfiak 73 évesen, a nők 71 évesen mennek majd nyugdíjba – erre számítanak a mai 25–34 évesek Magyarországon. Az aktív évek meghosszabbítását a jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanságának tudatában látják kényszerűen bekövetkező lehetőségnek a fiatalok, akiknek csupán az egytizede tartja ezt elfogadható megoldásnak a problémák orvoslására, 90 százalékuk viszont ellenzi. (Népszabadság)

Orbán: egység és harc

Március 15-i beszédében ezúttal nem ostorozta Orbán Viktor Brüsszelt, pláne nem Moszkvát, inkább a rezsiharccal igyekezett egységbe fogni a választások előtt híveit, akik amúgy lezsidózták és lebuzizták a tömegben Orbán-Putyin molinóval demonstráló Együtt-PM-es aktivistákat. Az uniót idén Lázár János osztotta ki, Kövér László házelnök pedig magához képest jámbor plüssmackó volt. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

A nagygyűlés elmaradt, de kormányváltás lesz

A rendezvény a vihar miatt elmarad. A kormányváltás nem – ígérte az MSZP a Facebookon szombaton azután, hogy a viharos szél miatt a kormányváltó ellenzéki erők a Szabad sajtó útjára meghirdetett délutáni nagygyűlésük elhalasztásáról döntöttek. A rendezvény lefújása ellenére Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Szabó Tímea csatlakozott a Petőfi szobornál tartott liberális megemlékezéshez – a széllel, csepergő esővel dacolókhoz. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Nem áll ki a kormányfő

Személyes válaszra sem méltatta kihívóját, Mesterházy Attilát a kormányfő, csak a Fidesz tért ki közleményben Orbán Viktor nevében a miniszterelnök-jelölti vita elől. Pedig egykor Orbán volt az, aki úgy vélte: “soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva”. Eddig három alkalommal állt ki nyilvános vitára Orbán: kétszer – 2002-ben és 2006-ban – elveszítette a választást, 1998-ban kormányt alakíthatott. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Mi is a Fidesz valódi programja?

A baloldali összefogás pártjainak véleménye szerint a Fidesznek még mindig nincsen valódi programja – erről Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja, Kormos Kata, a szocialisták szóvivője, Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független országgyűlési képviselő és Arató Gergely, a DK országos tanácsának elnöke beszélt a kormánypárt székháza előtt vasárnap tartott sajtótájékoztatón. A politikusok ezután arról szóltak, hogy elképzeléseik szerint milyen programot folytat majd a jelenlegi kormánypárt, ha megnyeri a választást. (Népszabadság)

Devizahitelek: Ma megtudjuk az Ab döntését

A kormány devizahitelekkel kapcsolatos indítványa konkrétan három ponton kéri az alaptörvény értelmezését. Ma délelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésen ismerteti a kormány devizahiteles indítványával kapcsolatos döntését. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Nagy magyar tehetetlenség

Nagy bajban lennénk, ha az elmúlt évtizedekben nem zajlott volna le az oktatásban az a bővülés, amelyet most vissza akarnak fordítani. Az érettségizők aránya 45 százalékról 70-re nőtt. Ezt próbálják most 40-re leszorítani. Ha így megy tovább, a következő generáció igen nagy része szakképzettség nélkül vagy semmilyen munkaerő-piaci esélyt, továbblépési lehetőséget nem adó iskolán keresztül áramlik ki az életbe. A mai oktatáspolitika többszörösen megbukott elképzeléseket újít fel. Ilyen az „elkülönített felzárkóztatás” kísérlete is. (Népszabadság)

Kiderült, miért vállalunk gyereket

Jó párkapcsolat, a gyerekekkel otthon nem maradó szülő magasabb jövedelme, valamint a gyes, gyed utáni biztos munkahely – ezek szükségesek ahhoz, hogy a magyarok újabb gyermek vállalására adják a fejüket. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Tisztes Munka Világnapja esemény

Nem csak az augusztusi életveszélyes kormányzati tervezet, hanem a közszolgáltatások ágazatait érintő évek óta tartó folyamatos átalakításnak nevezett rombolások, amelyek veszélyeztetik a biztonságos és színvonalas munkavégzést. Ezért Dr. Dudás Katalin

Szakszervezeti tagdíjlevonásról a Klubrádióban

Csóti Csabát nyilatkozott a szakszervezeti tagdíjlevonást tiltó jogszabálymódosításról a Kluburádió Szolidaritás című műsorában. Meghallgatom a teljes Szolidarítás 2023. szeptember 27., szerdai c. műsorát.. Meghallgatom Csóti Csaba: Közalkalmazotti szakszervezetek helyzete c,

A SZEF tagszervezetei a Lakásmeneten

Küzdünk a közjó érdekében A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma mint a közszolgáltatásokban dolgozókat tömörítő szakszervezeti szövetség hosszú évek óta dolgozik együtt a lakhatásban érintett szervezetekkel, hogy megoldásokat találjanak az egyre mélyülő

Koreai delegációt fogadtunk

Koreai delegációt fogadott a SZEF küldöttsége, ahol az elmúlt 20 évben a tudatos szakszervezeti oktatással megerősített mozgalomról hallhattunk szaktársainktól. Hogyan tört ki az elnyomásból 20 éve a dél-koreai mozgalom? Hogyan

A lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásai

Beszámoló a Szolidáris Gazdaság Központ lakhatási válság műhely konferenciájáról 2023.09.20-21. Budapest A Szolidáris Gazdaság központ zártkörű műhely konferenciát tartott az Európában kialakult lakhatási-és energiaválság lehetséges megoldásairól. A szakszervezetek képviselői a