Cikkajánló – 2014. március 17.

73 év lehet a nyugdíjkorhatár?

A férfiak 73 évesen, a nők 71 évesen mennek majd nyugdíjba – erre számítanak a mai 25–34 évesek Magyarországon. Az aktív évek meghosszabbítását a jelenlegi nyugdíjrendszer finanszírozhatatlanságának tudatában látják kényszerűen bekövetkező lehetőségnek a fiatalok, akiknek csupán az egytizede tartja ezt elfogadható megoldásnak a problémák orvoslására, 90 százalékuk viszont ellenzi. (Népszabadság)

Orbán: egység és harc

Március 15-i beszédében ezúttal nem ostorozta Orbán Viktor Brüsszelt, pláne nem Moszkvát, inkább a rezsiharccal igyekezett egységbe fogni a választások előtt híveit, akik amúgy lezsidózták és lebuzizták a tömegben Orbán-Putyin molinóval demonstráló Együtt-PM-es aktivistákat. Az uniót idén Lázár János osztotta ki, Kövér László házelnök pedig magához képest jámbor plüssmackó volt. (Népszava, Népszabadság, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)

A nagygyűlés elmaradt, de kormányváltás lesz

A rendezvény a vihar miatt elmarad. A kormányváltás nem – ígérte az MSZP a Facebookon szombaton azután, hogy a viharos szél miatt a kormányváltó ellenzéki erők a Szabad sajtó útjára meghirdetett délutáni nagygyűlésük elhalasztásáról döntöttek. A rendezvény lefújása ellenére Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc és Szabó Tímea csatlakozott a Petőfi szobornál tartott liberális megemlékezéshez – a széllel, csepergő esővel dacolókhoz. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Nem áll ki a kormányfő

Személyes válaszra sem méltatta kihívóját, Mesterházy Attilát a kormányfő, csak a Fidesz tért ki közleményben Orbán Viktor nevében a miniszterelnök-jelölti vita elől. Pedig egykor Orbán volt az, aki úgy vélte: “soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs más alternatíva”. Eddig három alkalommal állt ki nyilvános vitára Orbán: kétszer – 2002-ben és 2006-ban – elveszítette a választást, 1998-ban kormányt alakíthatott. (Népszava, Magyar Hírlap, MNO)

Mi is a Fidesz valódi programja?

A baloldali összefogás pártjainak véleménye szerint a Fidesznek még mindig nincsen valódi programja – erről Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja, Kormos Kata, a szocialisták szóvivője, Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló független országgyűlési képviselő és Arató Gergely, a DK országos tanácsának elnöke beszélt a kormánypárt székháza előtt vasárnap tartott sajtótájékoztatón. A politikusok ezután arról szóltak, hogy elképzeléseik szerint milyen programot folytat majd a jelenlegi kormánypárt, ha megnyeri a választást. (Népszabadság)

Devizahitelek: Ma megtudjuk az Ab döntését

A kormány devizahitelekkel kapcsolatos indítványa konkrétan három ponton kéri az alaptörvény értelmezését. Ma délelőtt az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésen ismerteti a kormány devizahiteles indítványával kapcsolatos döntését. (Magyar Hírlap, Népszabadság)

Nagy magyar tehetetlenség

Nagy bajban lennénk, ha az elmúlt évtizedekben nem zajlott volna le az oktatásban az a bővülés, amelyet most vissza akarnak fordítani. Az érettségizők aránya 45 százalékról 70-re nőtt. Ezt próbálják most 40-re leszorítani. Ha így megy tovább, a következő generáció igen nagy része szakképzettség nélkül vagy semmilyen munkaerő-piaci esélyt, továbblépési lehetőséget nem adó iskolán keresztül áramlik ki az életbe. A mai oktatáspolitika többszörösen megbukott elképzeléseket újít fel. Ilyen az „elkülönített felzárkóztatás” kísérlete is. (Népszabadság)

Kiderült, miért vállalunk gyereket

Jó párkapcsolat, a gyerekekkel otthon nem maradó szülő magasabb jövedelme, valamint a gyes, gyed utáni biztos munkahely – ezek szükségesek ahhoz, hogy a magyarok újabb gyermek vállalására adják a fejüket. (MNO)

MEGOSZTÁS:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Nyomtatás

EZEKET OLVASTA MÁR?

Svéd delegáció fogadása

Budapestre látogatott a Saco-S, azaz a svéd központi közigazgatásban dolgozók szakszervezete. Kollégáink közel 3000 taggal, 60%-os szervezettséggel bírnak az államigazgatásban. A SZEF elnöke és irodavezetője mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége

SZEF workshop vezetőknek

A legkitartóbb kollégák már az 5. ciklusban járnak a SZEF oktatási programjában. Most 2 napos workshop keretében szakszervezet történelemmel, társadalomismerettel, a szociális Európa intézményvével ismerkedtek és a klíma/válságon gondolkodtak közösen.

Szeptemberi EGSZB vélemények

Sürgős intézkedéseket kell elfogadni az uniós polgárokat és fogyasztókat fenyegető energiaszegénység megelőzése és kezelése érdekében. Az EGSZB szeptemberi Plenáris ülése által elfogadott állásfoglalás és érdekesebb vélemények Az energiaszegénység kezelése és